לחיי יצירה נשית: המיזמים הנשיים שאסור לכם לפספס

זמן רב עוד יחלוף עד שחוסר האיזון המגדרי במטבח ובעולם הקולינריה בפרט יתאזן • השינוי בפתח, אבל הוא קורה לאט מדי ומעט מדי • עד שזה יקרה, השפית מאיה דרין בחרה מיזמים קולינריים, קטנים וגדולים, שאת כולם מובילות נשים, וזו רשימה שווה במיוחד

פרח רסלאן, צילום: איתן וכסמן

כבר יותר מ-14 שנים שאני מתכנסת לכדי יצירה נשית מדי חודש מרץ. הייתי שמחה לו לא הייתי צריכה להקדיש עמוד מיוחד לרוח נשית יוצרת, אך האקלים המגדרי משתנה אט-אט והדרך עדיין ארוכה.

יחד עם זאת, ענף הקולינריה מתנהל בכרוניקה מגדרית ידועה מראש שעליה מדובר בהזדמנויות רבות, ולא רק סביב 8 במרץ, יום האישה הבינלאומי. בענף הקולינריה הישראלי ובכלל, יש רוב גברי מוחץ. יש לכך סיבות רבות, אך רק על אחת מהן אבקש להאיר זרקור, משום שהיא כללית למדי ובכך מאפשרת שינוי.

כשפורסם הספר הנפלא "מטבח משלהן" של היזמית ואשת התוכן יעל כלב, ספר מתכונים וסיפורי אוכל בו השתתפו נשים בלבד, התייחסתי בדיוק לסיבה ההיסטורית שאותה אני מבקשת להציף שוב, לכן אצטט את עצמי: "מטבח ביתי מסורתי היה, ככלל, נחלתן של נשים. תפקידה עתיק היומין של המטריאך היה קיום התא המשפחתי וטיפוחו, בישול היה חלק מהזנת המשפחה בכל ממד ורובד. סביב המטבח הביתי התהוותה המשפחה. כשהפך הבישול למקצוע, ובכך הצורך לעקור מן המטבח הביתי לזה המקצועי, הפך התחום לממלכתם של גברים".

"נשים תמיד השתלבו בענף, בדרך זו או אחרת. המורכבות הנשית אינה מונעת מאגו, לפחות לא באופן מובהק. הבישול והאפייה הם אפיק נוסף דרכו נשים יכולות להעניק, לשמח, לרגש, לתרום, לחבר ולאחד". מכיוון שכך, השינוי טמון ברצונה של האינדיבידואלית בו. כלומר, אין באמת מניעה או אילוץ המונע השתלבות של נשים בתחום – אלא כל אישה באשר היא, הפועלת לפי צו ליבה, רצונה וחשקיה.

לכן, אפשר לשים לב למגמה מעניינת שבאה לידי ביטוי באופן מובהק יותר בשנה האחרונה. לצד נשים המנהלות מסעדות ומטבחים כמו אביבית פריאל (אוזריה), תמר כהן צדק (קוצ'ינה תמר בהס 4), אבישג לוי (אייבי), שיראל ברגר (opa) ועוד – קמו לאחרונה מיזמים קולינריים קטנים כגדולים אותם מובילות נשים.

נוסף על כך, משיחת שפים סוערת שניהלתי עם חברים טובים מהתחום, עולה כי מתהווה דור חדש וכריזמטי של טבחיות צעירות שיתברגו בהמשך בצמרת. עד שנהיה עדים לשינוי משמעותי שכזה, הנה כמה נשים, יוזמות נשיות ועשייה נשית ששווה לשים אליהן לב.

אירוע טעימות יין קסטל, צילום: דייויד סילברמן

השזרה

ַשִּׁזְרָה היא קהילת נשים המונה יותר מ-800 חברות שמחזיקות בתפקידים שונים בעולם היין, האלכוהול והקולינריה, אך גם נשים המעוניינות להשתלב ולהתקדם מקצועית בכל הקשור לתרבות יין. את השזרה הקימה טל טאובר-גוטסדינר, אשת יין, בוגרת WSET Level 3 Award in Wines, מתוך רצון אמיתי לשנות את הנרטיב ולהנכיח נשים בתפקידים שונים בעולם היין.

לפי טאובר-גוטסדינר, נשים רבות מטביעות חותם בתחום, ובכך הן מייצרות מודל לחיקוי וגם פותחות דלת לנשים אחרות המעוניינות להיכנס לענף – וזאת למרות שהן נחשבות למיעוט בתעשייה. "יין היה עיסוק גברי לאורך ההיסטוריה, וזו נותנת אותותיה עד היום. את התפיסות המגדריות המיושנות האלה אנו מתקנות בכל יום. הקהילה הוקמה כדי לצמצם את הפער המגדרי בתחום, להעניק כלים מקצועיים ועסקיים לנשות התעשייה ולהבליט ייצוגים של עשייה נשית בתחום".

יתרה מכך, בפועלת חושפת השזרה קהל חדש לענף היין הישראלי. בכל מפגש תוכן, דרך נוכחות ברשתות החברתיות, במפגשים חוציי פלטפורמות – גדל מעגל חובבי היין בישראל.

אירוע טעימות יין בשזרה, צילום: טל טאובר-גוטסדינר

פרח רסלאן

אני זוכרת עד היום את כניסתה של פרח לחיי. היה זה בתהליך האודישנים לעונתה השמינית של "מאסטר שף". פרח, צעירונת מבוישת ומלאת מוטיבציה להצלחה, תלתה בי את עיניה היפות והכמהות. מצוידת במחברת ועט וברצון עז ללמוד ולהתפתח – כרכה את צעדיה הראשונים והמהוססים בתחום בידע שלי ובאמונה הגדולה שלי בה. היה לי ברור שפרח הטבחים מקריית שמונה ילבלב ויצמח.

לא זאת בלבד, פרח לא הפכה להיות שפית מן המניין, לא פתחה מסעדה או השתלבה באחת מהמסעדות המובילות בארץ, אלא הפכה ליזמית בתחום האוכל. מאז התמקמה במתחם "אגמון מרקט" בעמק החולה, רסלאן מביאה לגליל העליון רוח יזמית נשית וחשובה מאין כמוה.
בהמשך לעסק הדגל שלה "כנאפה כעכ", היא השיקה בשנה שעברה את פסטיבל הכנאפה הראשון, שבו השתתפו דוכני כנאפה בטעמים שונים, ולצדם דוכני מכירה של מטעמים גליליים.

נוסף על כך, בנתה רסלאן בית לפועלה הענף "בֵּית אֶל מוּנֶה", חנות קטנה לכלי בית מעוצבים מעץ זית, תערובות תבלינים מקוריים ומוצרי מזון ביתיים מהמטבח הדרום לבנוני, כולם עשויים בעבודת יד. מוצר הדגל הם תבניות המעמול, או תבניות מורשת אם תרצו, העשויות מעץ אשור פרי עיצובה של פרח, המתבסס על תבניות המעמול המסורתיות שעברו בירושה במשפחתה. את החנות החדשה היא מיקמה לצד כנאפה כעכ ויצרה לעצמה מתחם יזמות קולינרי גלילי המייצג אותה נאמנה.

פרח רסלאן, צילום: איתן וכסמן

אבישג לוי

שף אבישג לוי, מי שמחזיקה בגאון את מטבחה של מסעדת ״אייבי״ של האחים דוקטור, לא באמת היתה צריכה את הזכייה בעונה הרביעית של תכנית הריאליטי ״משחקי השף״ על מנת להתברג בצמרת הקולינרית הישראלית. אבל כמה נהדר שזכתה וכמה ראוי.

לוי פילסה את דרכה אל מרום ניהול המטבח בעבודה קשה. עבדה כטבחית זוטרה אצל השפים הגדולים בעיר ובנתצה עצמה ביסודיות ובסבלנות. לאחר זכייתה התמקדה בבישול אירועים פרטיים ברוח היצירה שלה ויחד עם בת זוגתה, ירדן גולדנברג, ניהלו השתיים ליין אינטימי ואישי שלהן המביא לשולחן את פואטיקת האירוח הייחודית להן.

גם כשהתקבלה לתכנית הנחשקת, השקיעה משאבים רבים בלמידה, התמקצעות ובהבנה קוליניארית. אסף דוקטור, ידידי ואחד מהאנשים שאני מעריכה ומחשיבה את דעתו – לוחש באזניי מזה זמן מה ״שימי לב לאבישג לוי״, וכשאסף דוקטור מבקש, אני נענית.

מלבד ביסוסה כשפית מובילה, עם מינויה לשף מסעדת ״אייבי״, בכוונה או שלא, מנהלת לוי מטבח עם רוב נשי מוחץ. מכיוון שגם ביום האישה 2022 יש מעט מעט נשים בעמדת השף, גם אני לוחשת באזניכם ״שימו לב לאבישג לוי״.

אבישג לוי, צילום: נועם פריסמן

נועה לוי

מי שמכיר ומבין קולינריה תל אביבית מקומית – מכיר את השפית נועה לוי. היא החלה את דרכה כשפית של מסעדת ג׳וז ולוז שזכתה לאהבת הקהל והמבקרים. משום המשיכה והייתה לשפית של קבוצת "סאן רמו". מתוך העשייה והיצירה העסקית למדה נועה לחבר בין הבנתה הגדולה באוכל, תשוקתה למקצוע, החיבור שלה לעונתיות ומחזוריות יבולי השדה וכן, כלכלה מקומית ומעגלית ויצאה בעקבות כך לדרך עצמאית.

את המותג שלה ״דואה לוי ושות׳״ יצרה מתוך תשוקה לעשייה אישית יותר. המותג מציע מוצרי מעדנייה עזי טעם מחומרי גלם ברי קיימא ובעבודת יד מתחילת העשייה ועד לאריזה ולהדבקת מדבקות המותג.

המוצרים של נועה "דואה" לוי, צילום: נעמה סגל

מה רוקחת נועה?
סירופים להכנת משקאות קלים כמו סירופ צ'אי מסאללה, סירופ רוזטה, דואה-תערובת תבלינים ואגוזים, לבנה קשיו מותססת, הוט סוס תות, קרקרים וריבות עונתיות.

איך רוכשים את כל הטוב הזה?
כל יום ראשון מתפרסם תפריט של מוצרים בדף הפייסבוק והאינסטגרם של ״דואה לוי״. ניתן להזמין דרך עמודי הסושיאל מדיה או לרכוש במעדניות בתל אביב, חיפה ועוד.
אינסטגרם :doa_levi
פייסבוק :noa levi
טלפון:0525242535

נועה "דואה" לוי, צילום: נעמה סגל

רונית צין קרסנטי

הממתקאית רונית צין קרנסטי יוצרת ממתקים נפלאים בטכניקות מסורתיות וזוכה להכרה ולהצלחה גדולה.היא גם מחברת הספר "כישופי סוכר" הספר הישראלי היחיד המוקדש כולו לעבודת ממתקאות, או קונפיסרי בלעז.

צין קרסנטי בנתה לעצמה מסלול יסודי מעמיק אשר במהלכו למדה קונדיטוריה בבתי הספר ״אסטלה״ ו״בישולים״ ואף בפריז בבית הספר ״לה נוטר״. בסיום תהליך ההכשרה פתחה את המותג ״צינקה״, חנות ממתקים אונליין בה ניתן לרכוש את מעשה ידיה להתפאר.

בהמשך ראה אור הספר ורונית החלה מעבירה סדנאות מעשיות ליצירת ממתקים. לכבוד יום האישה מציע בית ״צינקה״ סדנת ממתקים בעבודת יד. מדובר בסדנה ייחודית בה לומדים את תורת הקונפיסרי- אמנות הכנת הממתקים ומקבלים את כל הסודות הקטנים כדי להכין ממתקים במטבח הביתי ולהצליח! בסדנא מכינים ממתקים משלבים שונים של סירופ הסוכר- מרמלדה, מרשמלו, טופי קרמל חמאה מלוחה, נוגט וסוכריות תרנגול בתבניות המקוריות!

הסדנא אורכת כ 3 שעות, מתקיימת בהרצליה ומחירה 390 ש"ח למשתתף
מומלץ להמשיך ולהתעדכן בדבר סדנאות נוספות באתר ובעמוד האינסטגרם.
כל הפרטים לגבי הסדנאות והתוצרת של צין קרסנטי למכירה עולים ומתעדכנים מדי יום בעמוד האינסטגרם @tsinka_confiserie

רונית צין כרסנטי, צילום: שרית גופן

בית אלפראשה

בית אלפראשה (בית הפרפר) הוקם עלי ידי נשים, בהשראת נשים ולמען נשים. קטי ראף, היזמית והבעלים, התאהבה בעכו לפני שנים רבות. בבית אלפראשה היא מגשימה את חלומה לפתוח מתחם בו נשים מקומיות ישתפו את אהבתן למאכלים המקומיים עם אורחים מישראל ומהעולם.

שאיפתה היא לאפשר למבקרים בעכו להרגיש את המקום, לחוות את חיי היומיום באמצעות פגישות אישיות עם תושבים מקומיים, להכיר את הרב-תרבותיות היחודית שהופכת את עכו לעיר מגוונת, חמה ומיוחדת. בית אלפראשה ממוקם בסמטה ציורית בלב העיר העתיקה של עכו, סמוך לים התיכון וכדקה הליכה לחומת הים העתיקה. הוא שוכן בבניין עות'מאני יפיפה ששופץ לאחרונה.

סדנת בישול ערבית בגליל המערבי, צילום: גליל eat

קומת הכניסה כוללת מטבח מודרני בו נערכות הסדנאות וחדר אירוח לאירועים תרבותיים. בקומה הראשונה ממוקמים שני חדרי אירוח מרווחים והקומה העליונה מכילה מרפסת גדולה המשקיפה על הים. זהו מקום מושלם לנוח, לשאוף אוויר טוב ולספוג את האווירה של עיר ים תיכונית עתיקה.

במקום תוכלו לפגוש טבחיות תושבות עכו שילמדו אתכם כיצד לבשל את הארוחות הטעימות של המטבח המקומי. ההשתתפות בסדנאות, מאפשרת לאורחים להיות חלק מתהליך הכנת המעדנים המקומיים והמיוחדים וכמובן להכיר את סיפורן האישי של הטבחיות ואת המסורת בה גדלו.

אחת ממטרות הסדנה היא ליצור חוויה מקרבת בין אנשים באמצעות עבודה משותפת במפגש ישיר.
השילוב של הבניין העתיק, העיצוב המודרני, ההקפדה על הפרטים בכל חדר וסדנאות הבישול הופכות את חווית בית אלפראשה לאחד מקסמי העיר הרבים שעכו העתיקה מציעה.
מומלץ להתעניין באתר ״זמן גליל מערבי״ בדבר הסדנאות וכן םעילויות תוכן נשיות נוספות בגליל המערבי

בית אפלראשה, צילום: קטי רף

"צומחות ביחד" - תערוכת צילום חברתית

לכבוד יום האישה הבינלאומי מסעדת ׳באנה׳ יחד עם קולקטיב נשים יוצרות למען נפגעות תקיפה מינית מציגים את מיזם ״צומחות ביחד״. המיזם מציג באופן ויזואלי את ההקבלה שבשפע הנשי אל השפע שבצומח, ואת הרעיון שכאשר נשים פועלות יחד הן צומחות ומצמיחות אחת את השנייה. הרעיון נולד במטרה להסיר סטיגמות, מיתוסים ותבניות חברתיות מגבילות כלפי נשים משפע של פנים- החל מדימוי גוף ועד נשים במסגרות תעסוקתיות ואישיות.

צוות ההפקה והדוגמניות השתתפו בהתנדבות, ואת עלויות התוצרים מימנה הקהילה ע״י קמפיין הדסטארט. את כל התמונות בתערוכה יהיה ניתן לרכוש במהלך השבוע במסעדת באנה והרווחים יועברו כתרומה למרכז האיגוד לנפגעות תקיפה מינית.

תערוכת "צומחות ביחד", צילום: סתיו הופמן

החל מיום האישה הבינלאומי 8.3 ולמשך שבוע ימים במסעדת ׳באנה׳ בתל אביב
8-15.3.22, באנה- נחמני 36, תל אביב- יפו.
11:00-23:00. כניסה חופשית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר