המגבלות החדשות על עולם המסעדות, המאפשרות ישיבה של שלושים סועדים בחוץ ועשרים בפנים, יצאו היום (שלישי) בצהריים לדרך. כצפוי, המגבלות עוררו זעם רב בקרב המסעדנים ובעלי הברים ובתי הקפה, שכן אירעו מעט מאוד מקרי הידבקות במסעדות עד כה, ולמעשה, כפי שרבים מהמסעדנים מגדירים זאת, מדובר ב"גזירת מוות נוספת" או מסמר נוסף בארון הקבורה של עולם המסעדות.
"קשה עד בלתי אפשרי ליישם את המגבלות הללו, זה לא כלכלי לפתוח מקום לעשרים איש כשחלק מהם זה גם צוות העובדים במקום", אומר רונן נמני, בעלי קבוצת המסעדות הגדולה בישראל, "קפה קפה". "אל תשכחו שאנחנו גם בעונת הקיץ, חם בחוץ וזה הופך את הישיבה החיצונית ללא ממש רלוונטית כי מלבד שעות הערב אנשים לא מעוניינים לשבת עם החום הכבד".
עוד בנושא:
צמצום כמות הסועדים גרוע מסגירה
לראשונה מזה 26 שנים: דיקסי סוגרת את שעריה
"עברנו שלושה חודשים ללא שום הכנסות ומהרגע הראשון שפתחנו אנחנו מעמיקים את הבור מכיוון וכל עסקי האוכל עובדים מלכתחילה בהפסד עם ירידה של עשרות אחוזים במחזור. המורל של כולנו לא משהו, משתדלים לשמור על אופטימיות אבל קצת קשה כשאתה קם כל בוקר לגזרה חדשה ונאלץ להתקשר לאנשים ולבטל את המקום שהזמינו".
השף אסף גבאי, בעלי מסעדת "שיינע" בתל אביב, מספר על יישום המגבלות החדשות: "שינינו את סדר הישיבה במסעדה כך שיתאים להוראות והתחלנו להתקשר לאנשים כדי לשכנע אותם לשבת בחוץ ולא בפנים. רק חלק הסכימו".
"אני לא חושב שמסעדות יכולות לשרוד בתנאים האלה, במיוחד לא הגדולות", ממשיך גבאי את דבריו של נמני. "אנחנו כמו עוד מסעדות קטנות, עוד איכשהו יכולות לשרוד את המצב הזה. המורל שלנו מאוד נפגע, אנחנו מנסים להרים את עצמנו, כי אנחנו פה, וזה החלום שלנו. אנחנו רוצים להישאר פה ונלחמים על זה בכל הכוח. המדינה לא נלחמת עבורנו אז אנו נלחמים בשביל עצמנו".
"מה שהכי קשה לנו בסיטואציה הזאת היא שאין צפי לשום דבר. מטלטלים אותנו ומערערים אותנו, אין תוכנית או צפי למה שיהיה עכשיו, למה שעומד להיות בעוד חודש או עוד חודשיים, סוגרים או פותחים, אתה לא יודע איך להיערך, אתה לא יודע איך לפתח את המקום, תפריטים, מנות, לפתח עוד דברים שונים שאנו רוצים לעשות".
"אנחנו מכניסים עכשיו לראשונה עסקיות, ומקווים שנוכל לרוץ אם זה- אבל אי אפשר לדעת מה יהיה בעוד שבועיים או מחר. כנ"ל לגבי האנרגיות של הסועדים - ההנחיות האלה משפיעות על ציבור הסועדים. מלחיץ אותם שיש מגבלות, וזה קשה להרים את המורל".
"אין וייבים, כולם בדיכאון"
המצב של המסעדות והברים משפיע בצורה ישירה גם על ה"אחות" השלישית במשפחה, בתי הקפה הקטנים, גם אם מבחינה מספרית, הם יכולים להתמודד עם הגזירות והמגבלות הנוכחיות ולהישאר פתוחות.
"זה לא כל כך משנה אם נפתח או נסגור", מספר ישראל בר לוי- מבעלי בית הקפה "WayCup" בתל אביב. "המצב כרגע הוא שפשוט אין 'וייב'. גם אם נישאר פתוחים אנשים לא באים כי הם מפחדים או לא מרגישים עם זה בנוח. גם אם אתה פתוח אנשים לא רוצים לשבת. הם מפחדים ממגבלות, קנסות או סתם מלהידבק".
"גם אם נישאר פתוחים ולא ניסגר בעקבות המסעדות, זו לא באמת שמחה גדולה. אנחנו פשוט מדוכאים. אתמול, לדוגמא, ביקרו אצלי רק ארבעה אנשים בסניף בשעות הערב, שנחשבות לעמוסות יותר בדרך כלל, כך שאני מתלבט אם לקצר שעות כדי לצמצם הפסדים".
"המסעדות, הברים ובתי הקפה הם מקשה אחת", הוא מסכם. "כשהמסעדות נסגרות או מצטמצמות גם הבתי קפה עובדים הרבה פחות חזק. גם אנחנו גם המסעדות וגם הברים. כל אחד מושפע מהאחרים וכולנו מושפעים גם מהמורל. אם המסעדות לידי סגורות אנשים לא יסתובבו ולא יבואו לשתות אצלי קפה אחרי האוכל. חזרנו לתקופת הטייק אוואי, וזה לא יספיק".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו