הקוסקוס הוכרז כמאכל מורשת תרבותי

בעקבות שיתוף פעולה של מרוקו, אלג'יריה, מאוריטניה ותוניסיה, קיבל המאכל את התואר היוקרתי מאונסק"ו • "יש בו ממד של אוכל ותרבות"

קוסקוס // צילום: לירון אלמוג // "מאכל בסיסי שנמצא בכל אירוע משפחתי"

בעקבות שיתוף פעולה של המדינות הערביות: מרוקו, אלג'יריה, מאוריטניה ותוניסיה, הכריז היום (חמישי)  אונסק"ו, על הקוסקוס כמאכל מורשת תרבותית בלתי מוחשית עולמית. למעשה למרות יריבות וגם מאבק מלחמתי רב שנים בין מרוקו לאלג'יריה על חלקים בסהרה, הגישו ארבעת המדינות יחד לאונסק"ו סרטון שמסביר את העתיקות והחשיבות של המאכל העתיק. 

המזכירה הכללית של אונסק"ו, אודרי אזולאי, אמרה: "ההגשה המשותפת של המדינות היריבות, שלא משתפות פעולה ביום יום, היא הישג דיפלומטי חשוב. ניתן לראות שערכים תרבותיים משותפים יכולים לגרום לעמים ומדינות להתעלות מעל המחלוקת ביניהן". 

אונסק"ו מוכר בדרך כלל כארגון שמכריז על אתרים כאתרי מורשת תרבותית, והקטגוריה של "מורשת תרבותית בלתי מוחשית" מוכרת פחות. היא נוצרה בשנת 2003, בעיקר כדי להגביר את המודעות למנהגים מסורתיים מסוימים וכך לסייע לשמרם.

הקוסקוס מצטרף לאירועים ומאכלים אחרים שהוכרזו כמורשת עולמית תרבותית בלתי מוחשית כמו פסטיבל קרב היין של העיר הארו בצפון ספרד, תרבות חדרי האוכל הקהילתיים הסינגפורית ותרבות תעלות ההשקיה באיחוד האמירויות שגם הוכרזו השנה והוכרו על ידי אונסק"ו. 

משמעותה של ההכרזה מעבר לעצם ההכרה והכבוד, היא שהמדינות בהן פעילה התרבות הזו יצטרכו לדווח לארגון פעם ב-6 שנים על הפעילות שלהן לשימורה של התרבות הזו והגוונים השונים בה.

כאמור במצגת שהציגו ארבעת המדינות נאמר כי "הקוסקוס הוא מאכל בסיסי שנמצא בכל אירוע משפחתי או גדול שיש בו ארוחה. יש בו ממד של אוכל ותרבות כי הוא גם משמש כחלק מהמנה שמוגשת באירועים שמחים שונים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר