מרק עוף הוא אכן תרופת פלא, בתנאי שתכינו אותו נכון

מה חייב להיות במרק עוף כדי להפוך אותו לבריא? • אבקת מרק - כן או לא? • וממה רצוי להמנע? • תזונאית עונה

מרק עוף, תרופת הסבתא האולטימטיבית

נהוג לומר על מרק עוף שזה כמעט כמו "אמא בצלחת" - הוא מנחם, מחמם ואיך שהוא מצליח לשכנע את כולם שהוא מרפא את כל תחלואי החורף. לא סתם הוא זכה לכינוי "הפניצילין היהודי"; במטבחי סבתות יהודיות (ולא רק) ברחבי העולם, הוא הפך למנת הפלא הראשונה בתפריט לכל נזלת, שיעול  או כאב גרון.

ממחקרים שנערכו לאורך השנים עולה כי אכן יש משהו בכל האהבה שמערבבים בסיר, וכשהמדע המודרני יצא לחקור את "סוד המרק" הוא גילה לא רק טעמים אלא גם סגולות בריאותיות אמיתיות: המרק עם כל עושר הירקות, העוף והעשבים שבו, מכיל רכיבים אנטי דלקתיים שמסייעים להקל על תסמינים של מחלות בדרכי הנשימה, כאבי גרון ושיעול, כשבנוסף תהליך הבישול הארוך משחרר חומרים שידועים כיעילים להרגעה ולשיפור מצב הרוח. עם בוא החורף ופתיחת "עונת המרקים" באופן רשמי, ביקשנו לבדוק האם המרק שנחשב לכוכב הוא אכן כזה.

סבתא בישלה מרק, צילום: אורן בן חקון

בשורה התחתונה: סבתא צודקת!

"סבתא צודקת", מאשרת איילת בירן דיאטנית קלינית במחוז השרון של מכבי שירותי בריאות, כשאנחנו מבקשים להבין אחת ולתמיד האם הכתרת מרק העוף כ"תרופת סבתא" אכן ראויה או שמדובר בסוג של אגדה אורבנית. "למרק עוף צח שמכינים בצורה הנכונה אכן יש סגולות בריאותיות וזה מוכח מדעית ורפואית".

"מרק בחורף זה מצוין" היא מוסיפה. "זה מחמם ומרגיע רעב במיוחד בתקופה הזו שנוטים להיות יותר רעבים בגלל הקור. מרקים ככלל, דוגמת מרקים מבוססי ירקות או קטניות, מומלצים לכל מי שאין לו הגבלות רפואיות דוגמת בעיה בצריכה של נוזלים או בעיות עם הכליות".

אז מה בעצם יש במרק העוף שהופך אותו ל"סופר מרק"?

"בסחוס של חלקי עוף מסוימים שמכניסים למרק ומהווים את הבסיס שלו יש חומרים שמופרשים בזמן הבישול ומעודדים את פעילות מערכת החיסון, אז מרק מעבר לזה שהוא מנחם ומשביע אכן הרוויח ביושר את הטייטל של "תרופת סבתא".

"אבל, חשוב להבין שכדי שמרק העוף אכן יספק את היתרונות התזונתיים והבריאותיים שלו, צריך להכין אותו נכון: מרק מסחוס יספק את כל אלה. מרק שתכינו רק מחזה עוף לדוגמה, לא".

העוף מפריש חומרים אנטי דלקתיים במהלך הבישול, צילום: איתיאל ציון

מה עושה מי שרוצה לקבל את סגולותיו של מרק העוף אבל לא יכול לצרוך אותו מסיבות בריאותיות או מצפוניות, דוגמת צמחונים או טבעוניים?

"צריך להבין באופן כללי בכל מה שקשור לתזונה, שמאכל אחד לא יכול להחליף באופן מוחלט מאכל אחר. לכל מאכל יש את הסגולות והחסרונות שלו, וגם את "תעשו קומבינציות" ותנסו להגיע לשילוב שייתן חלק מהסגולות המבוקשות, זה אף פעם לא יהיה 100%. אם בוחרים במרקים מזינים אחרים, דוגמת מרק קטניות, אז בהחלט מקבלים את היתרונות התזונתיים שלו ויש לא מעט מהם, אבל זה לא יבוא במקום הערכים שמקבלים ממרק עוף צח".

מאיזה גיל מומלץ להתחיל?

"מרק עוף צח מצוין לכל הגילים, גם לילדים קטנים. כל עוד אין מגבלות בריאותיות והמרק מוכן בצורה הנכונה ובלי כל התוספות שמבטלות את הערכים התזונתיים ואת "הבוסט הבריאותי" שהוא מספק, זה מומלץ. אני יכולה אפילו לספר לך מניסיון אישי שלי עם ילדיי שהרופא המליץ לי על זה, אז שוב, כל עניין התרופה הוא לא רק הלצה נחמדה זה משהו שבאמת עובד".

יש דברים שאסור לעשות כשמכינים מרק עוף?

"הוספה של אבקת מרק עוף אינסטנט (או מסוג אחר) מאוד לא מומלצת. אין לה שום ערך תזונתי, להיפך. יש בהם ריכוזים גבוהים של מלח ומונוסודיום גלוטמט שהם הכל חוץ מבריאים או מומלצים. בנוסף, כל "השדרוגים" שמוסיפים לפעמים כמו שקדי מרק וקרוטונים הם אולי טעימים אבל הם לא מזינים. אם כבר חייבים לשדרג עם איזו תוספת אז עדיף אטריות, ואם ממש חייבים קרוטונים, אז מומלץ במידת האפשר להכין בבית. מרק עוף אפשר לשדרג גם עם ירקות ועשבי תיבול – סלרי, גזר, פטרוזיליה. זה משדרג את הטעם ויש להם גם את הערכים התזונתיים שלהם שהם מוסיפים".

שקדי מרק, מוטב להימנע, צילום: גדעון מרקוביץ'

אנחנו מסתכנים רגע בשבירת הלב של סבתא, אבל מה עם קניידלך?

"בסופו של יום קניידלך זה הרבה מאוד קמח מצה עם קצת ביצה ושמן. זה נורא טעים ומאוד נאמן למסורת היהודית, אבל סליחה מסבתא למרק זה לא מוסיף בריאות".

לסיכום, עם כל היתרונות של מרק עוף, יש לו גם צדדים אפלים?

"זה אומנם בריא ומומלץ אבל חשוב לא להגזים. אמנם מעולם לא שמעתי על מישהו שמת ממנת יתר של מרק עוף, אבל כמו כל דבר בחיים, מינון היא מילת המפתח" מסכמת בירן, "אם תשתי שלושה ליטר של מרק עוף סביר להניח ש'תתפוצצי' וסתם תרגישי לא טוב. בנוסף, חשוב להבין שאנשים שיש להם בעיה נגיד עם משקל מכל מיני סיבות ומתקשים לעלות במשקל לדוגמה או אנשים שסובלים מבעיות בכליות או אי ספיקת לב ומוגבלים בצריכת נוזלים, צריכים לאכול אותו בסוף הארוחה ולא בתחילתה כיוון שהמרק מהיותו נוזל ממלא את הקיבה במהירות ואז הם כבר לא רעבים ולא יאכלו מנות נוספות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר