בריא מאוד - עד שהופך לרעל: מהאגוז הזה צריך להיזהר

לאגוזי ברזיל יש הרבה יתרונות בריאותיים, אבל אם אוכלים מהם יותר מהכמות היומית המותרת - הם הופכים למסוכנים

אגוזי ברזיל. צילום: GettyImages

בריאים, מזיקים או אפילו מסוכנים? אגוזי ברזיל הגיעו אלינו מהעצים הגדולים ביער האמזונאס, והביאו איתם בשורה תזונתית שלא כולנו מכירים. הם אינם נחשבים לאגוז במובן הבוטני, אלא לזרע של פרי המזכיר את הקוקוס. מקור האגוז מגיע מעץ אגוז ברזיל, אשר יכול לשרוד במשך מאות שנים. אבל מה הם היתרונות המרכזיים של האגוז הדרום אמריקני, האם הוא באמת כל כך בריא לגוף שלנו – ובאיזה שלב הוא הופך לרעיל? תזונאיות מסבירות.

יתרונות תזונתיים רבים 

אגוז ברזיל, שעל אף שמו, הייצואנית העיקרית שלו היא בכלל בוליביה, עשיר מאוד בערכים תזונתיים. "אם תשלבו אותו בתזונה שלכם, תוכלו להרוויח מסגולותיו", אומרות לירון פז ורוני עמיצור לוי, דיאטניות קליניות ומייסדות חברת דיאט אנג'ל.

"האגוז שייך לקבוצת השומנים, מכיוון שזהו הרכיב העיקרי בו, והוא נחשב כבריא מאוד בשל היותו מקור לחומצות שומן בלתי רוויות, שעשויות לתמוך בהפחתת כולסטרול (LDL - "הרע") ובשיפור בריאות הלב וכלי דם. הוא גם מכיל אנטיאוקסידנטים, חומרים נוגדי חמצון כמו ויטמינים E ו-C, אשר מסייעים במלחמה נגד תהליכים דלקתיים בגוף, משפרים את התפקוד המוחי ומפחיתים סיכון לחלות במחלות כרוניות שונות. האגוז אף יכול לסייע לשמירה על משקל תקין – אך יש לצרוך אותו במידה", הן מזהירות.

זרע של פרי המזכיר את הקוקוס, צילום: GettyImages

המרכיב הבעייתי: סלניום 

אגוז ברזיל הוא מקור מצוין לסלניום, כל אגוז מכיל בממוצע כ-95-70 מק"ג (מיליונית גרם). אבל מה זה אומר? "מדובר במינרל חשוב מאוד", מסבירות התזונאיות, "הוא מתפקד בגופנו כנוגד חמצון, בעיקר בשילוב עם ויטמין E – שגם הוא נמצא באגוז ברזיל. מינרל זה יכול לסייע במניעת מחלות לב וכלי דם וסוגי סרטן שונים. הוא תורם לחיזוק המערכת החיסונית, מסייע בהגנה מפני זיהומים, והוא חשוב לבריאות ולתפקוד תקין של בלוטת התריס. בנוסף, יש עדויות להשפעתו אפילו על איכות הזרע", הן מוסיפות.

אז באמת קיימת הגבלה?

"אכן יש הגבלה כזאת בשל הסלניום שהוא מכיל", מסבירות לירון ורוני, "מומלץ לאכול 2-1 אגוזים ביום בלבד, אך הכמות המומלצת לסלניום משתנה לפי גיל ומצב בריאותי". 

ההמלצה לאדם בוגר, לדבריהן, עומדת על 55 מק”ג (מיליונית גרם) ליום בממוצע – והכמות המקסימלית המותרת ליום עומדת על 400 מק”ג, מאחר שמעבר לכך הכמות עלולה להיות רעילה לגוף. כמובן שבמקרים רפואיים שונים מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע. 

"שתי יחידות של אגוז ברזיל יכילו 140-180 מק"ג סלניום בממוצע, מחקרים מראים שניתן לצרוך 3-1 אגוזי ברזיל מדי יום באופן בטוח לשימוש, אבל חשוב לזכור שהם לא המקור היחיד לסלניום בתפריט היומי שלנו – ולכן בשביל להישאר על 'הצד הבטוח', נמליץ על 2-1 אגוזי ברזיל ליום ולא יותר", הן אומרות.

מהו הסיכון בעודף סלניום?

צריכה מוגזמת של סלניום עלולה להוביל לתופעות לוואי ואף לרעילות ("תסמונת סלניוזיס") הכוללת תסמינים שונים, כגון: נשירת שיער, שיניים רופפות, עייפות, גירויים בעור, בעיות נשימה ואף בעיות לבביות או עצביות. "בנוסף, מכיוון שאגוז ברזיל שייך למשפחת השומנים, הוא מכיל ערך קלורי גבוה – ולכן צריכה מוגזמת יכולה להוביל לעלייה במשקל", רוני ולירון אומרות. חשוב גם לשים לב כי כמו ביתר האגוזים, יש אנשים שעלולים להיות אלרגיים לאגוז ברזיל, מה שיכול להביא לתגובה אלרגית חמורה. "ובלי קשר לזה – בשורה התחתונה, חשוב להיות מודעים לסכנות של צריכה מופרזת מאגוז זה", הן מוסיפות.

עד שניים ביום, צילום: GettyImages

איך ומתי הכי כדאי?

אגוזי ברזיל זמינים לאורך כל השנה, אך עונת הקטיף שלהם מתרחשת בדרך כלל בין יולי לספטמבר. בעונה זו, האגוזים עשויים להיות טריים יותר ובאיכות טובה יותר. יחד עם זאת, מכיוון שהם נשמרים היטב, ניתן לצרוך אותם בכל תקופות השנה – ועדיין להרוויח מהיתרונות הבריאותיים שלהם, הדיאטניות מציינות. "נעדיף לצרוך אותם בצורתם הגולמית ככל שניתן, כלומר ללא קלייה או חימום, מכיוון שבצורה זו נשמרים הערכים התזונתיים שלהם בצורה הטובה ביותר. חימום עלול להוביל לאיבוד של חלק מהוויטמינים הרגישים לחום, ואף לחמצון השומנים – כלומר איבוד חומצות שומן בריאות וייצור תרכובות מזיקות לגופנו", אומרות התזונאיות.

בנוסף, מומלץ לצרוך אותם בצורתם השלמה, מכיוון שטחינת אגוזי ברזיל יכולה להוביל לאובדן של חלק מהשמנים הבריאים שבהם. "לכן, אם טוחנים אותם, עדיף לעשות זאת בסמוך לאכילה", רוני ולירון מציינות.

"האגוזים צריכים להיות מאוחסנים במקום קריר ויבש, עדיף במקרר או במקפיא, כדי לשמור על טריותם ולמנוע חמצון של השומנים. ואם כבר מחליטים לחמם אותם, חשוב לדעת שגם אז אגוזי ברזיל עדיין מציעים יתרונות בריאותיים משמעותיים".

איך יודעים שאגוז ברזיל בשל ומוכן לאכילה?

כאן נכנס לתמונה ריבוע הקסם: צבע, מרקם, ריח וטעם. "אגוזים בריאים צריכים להיות בעלי צבע בהיר ועשיר, ללא כתמים כהים או סימני ריקבון", התזונאיות מסבירות. "במקביל הם צריכים להיות קשים ויציבים, בעלי ריח נעים, וטעמם צריך להיות מתוק. לכן, אם אגוז ברזיל הוא בעל טעם מר, יש להימנע מאכילתו", הן מבהירות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר