באחד הבקרים עברנו בשדרות רוטשילד פינת הרצל בתל אביב ועצרנו בבוטקה שנמצא שם כדי לחטוף משהו קטן לאכול. הרוגלך שבחרנו היה איכותי, רך ונימוח. שוקולד נהדר היה מגולגל בתוכו. מיד לקחנו אחד נוסף והמוכרת סיפרה לנו שמכינים אותו בעבודת יד ב"קפה אירופה" הסמוך.
המקום הזה, שנפתח לפני כ-12 שנים, זוכה לאחרונה לאזכורים כאלה ואחרים (אפילו בתוכניות ובסדרות טלוויזיה כמו "הטבח" ו"המירוץ למיליון"), שממצבים אותו כבר אוכל נחשב שמזוהה עם תל-אביביות. אבל האמת היא, בעוד שבעבר הייתה לו תדמית של מקום מעט אפלולי ו"איני", היום הוא מצטייר כקצת מיינסטרימי. כזה שבין השאר נפגשים בו לארוחה עם סבא וסבתא - כי ברור שהאוכל יהיה פיין והאווירה נעימה.
המציאות, כנראה, היא איפשהו באמצע. אחרי יותר מעשור, המקום עבר כמה וכמה שינויים. אריק שנברגר, השף שגדל בו והוביל את המטבח מאז תקופת הקורונה, חזר אליו לפני כחצי שנה אחרי תקופה בה שהה בניו יורק. מי שהובילה את המקום בין לבין הייתה ירדן שי, שמוכרת כפיינליסטית תוכנית ריאלטי הבישול MKR. מי שעומדת לצד שנברגר ומכינה את כל המאפים והבצקים למסעדה ולבוטקה היא איילת פתאל.
מרוטשילד ועד למסע הכיסונים על דרך המשי
הגענו אליו באחד הערבים לקראת סוף השבוע. אי אפשר להתווכח עם האווירה הנעימה שמייצרת החצר המוארת עם העץ העתיק שמשקיפה על שדרות רוטשילד. במבט ראשוני, התפריט הותיר רושם ככזה שהוא מאוד קלאסי. הוא הציע מנות ששואבות השראה מהמדינות הסובבות את אגן הים התיכון, כיוון שאליו נושבת הרוח במסעדות רבות בתל אביב היום - ואם הוא נעשה ברמה גבוהה, הוא גם יכול להיות מספק ביותר. בין השעות 17:00-19:00 באמצע השבוע תמצאו בו 30% הנחה על כל התפריט.
בראש התפריט נכתבה המלצה לפתוח את הארוחה עם דגים טריים מהים ש"מוגשים על קרח בליווי לימון, ג'ינג'ר ורוטב יוזו אסייתי". את הדגים הללו "כל בוקר אריק צרפתי בוחר ומביא". הזמנו כוסות יין מתוך המגוון הרחב שקפה אירופה מציע - מיקבים ישראלים, דרך מחוזות היין של צרפת ועד לכמה יינות עולם חדש, והחלטנו בעקבות ההמלצה הזאת לפתוח במנת דג נא.
ראשונה הגיעה לשולחן מנה של "טרטר דג" טרי, קצוץ יחסית קטן, עם עשבי תבלין כמו כוסברה ונענע שהיה מונח על גספצ'ו עם קרקר גרעינים מעל (76 שקלים). ה"לצ'ה דה טיגרה" - למעשה העסיס שנוצר בדרך כלל במנות סביצ'ה משילוב של הדג עם מיץ מליים או לימון, מלח, ובצלים (ובישראל לרוב גם שמן זית), היה מדויק וטעים. טעמי העגבניות המרעננים בגספצ'ו החמיאו לו. הקרקר הדק היה קראנצ'י ותרם ליצירת הביס.
לצד המנה הזאת ניסינו גם סלט עלים רעננים פריכים של חסה, אנדיב ואורוגולה (64 שקלים). הוא הגיע עם אגוזים מקורמלים, פרוסות נקטרינה, בצלי שאלוט, וגבינת סנט מור פחם שסיפקה חריפות מסוימת. הוא נעטף ברוטב ויניגרט בלסמי לבן שסיפק חמיצות ומתקתקות. הכל היה נכון - המרקמים, הקלילות, וגם שילוב של מתוק, מלוח, חמוץ ופיקנטי. כאן כבר הבנו את הכיוון - אוכל שמבוצע ברמה גבוהה מחומרי גלם טריים ולא מתיימר להפוך עולמות. גם לא להסעיר יתר על המידה.
לאחר מכן הגיעה מנה של כיסוני טורטליני מלאים בשורט ריב. הבשר בפנים הפך סיבי ונימוח לאחר בישול ארוך. היו במנה גם תמרינדי שהוסיף חמיצות ומשמש אוזבקי שנתן ממתיקותו (97 שקלים).
המסע שעברו כיסונים מהסוג הזה בין מזרח למערב על דרך המשי, הוא מעניין ביותר. בכל תחנה על הדרך הזאת אפשר למצוא סוג אחר של כיסונים, שיהיו שונים במקצת מאלה שהגיעו לפניהם או באו אחריהם. כאן הכיסונים שכונו "טורטליני" דמו יותר לכיסונים שמגיעים ממטבחי מרכז אסיה, דוגמת אוזבקיסטן. הבצק שלהם היה עבה יחסית, הבשר עם טעמי השומן העזים הזכיר יותר בטעמיו מנות כמו מנטו או דושפרה. גם הרוטב שהיה מצוין, לא התכתב עם הרטבים שנוהגים לעטוף איתם את הטורטליני של המטבח האיטלקי.
מלבד כל זה, המנה הייתה נהדרת ועסיסית. אבל כן צריך לציין שבאוכל, צפייה עלולה ליצור אכזבה.
ביקשנו לטעום כיסונים נוספים ולשולחן הגיעה מנת אנילוטי תרד וגבינת ריקוטה שנוצרה במקום. הם היו עטופים בחמאת עגבניות מתקתקות מסוג מגי עם ארומות של עלי מרווה (82 שקלים). המנה הייתה עשויה באופן מצוין - הכיסון, המילוי והרוטב.
אכן יש משהו מאוד תל-אביבי בבר האוכל הזה. החל מהעובדה שהוא שוכן בבניין לשימור שצופה על שדרות רוטשילד והשתייך למשפחת שלוש - ממקימי העיר, דרך האוכל שמתכתב עם הרוח שמאפיינת היום את המטבחים האיכותיים בסביבה, ועד לחוויה שהוא מציע עם בר קצת יותר אינטימי בקומה העליונה ושרשראות של נורות אותן אפשר למצוא כמעט בכל מרפסת שלישית בעיר. נראה שקפה אירופה כאן כדי להישאר ולעשות עוד כברת דרך. אולי אפילו להפוך בעוד שנים למה שמכונה "מוסד". בכל אופן, אין ספק ששווה לקפוץ דווקא אליו לדייט מתקדם וכן, אפילו לארוחה עם אמא ואבא, מה רע. האוכל יהיה טעים.
שדרות רוטשילד 9, b, תל אביב-יפו
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו