זוכרים את הסרט "שוקולד" שבו ז'ולייט בינוש פותחת חנות שוקולד קטנה ומושכת אליה את כל העיירה? ומה לגבי מפעל השוקולד של צ'ארלי? ובכן, מתברר שלא כל מה שסיפרו לנו על השוקולד, קסום ומופלא כמו שוברי הקופות האלה.
מיתוסים כמו "שוקולד גורם לפצעונים" ו"שוקולד מריר תמיד בריא" הם רק חלק מהאגדות על הממתק הזה, שמסתובבות בינינו לצד עובדות שאולי לא ידעתם ויפתיעו אתכם. אז לכבוד יום השוקולד הבינלאומי, הצטרפו אלינו במסע המתוק מריר לגילוי כל האמת מאחורי הממתק הפופולארי.
חצי מיתוס - שוקולד גורם לאקנה
הרבה אנשים מאמינים ששוקולד גורם לאקנה, אך שורת מחקרים מראים אחרת. מחקר שפורסם ב-Journal of the American Academy of Dermatology בשנת 2012 לדוגמה, גילה שאין קשר ישיר בין אכילת שוקולד להיווצרות אקנה. הבעיה הרפואית נגרמת בעיקר בשל גורמים גנטיים ושינויים הורמונליים.
אם בכל זאת מתעקשים, מרכיבים בשוקולד דוגמת אבקת חלב ושומנים בהם נעשה שימוש אכן עלולים לעודד התפרצות אקנה.
עובדה - שוקולד מריר טוב לבריאות הלב
שוקולד מריר מכיל נוגדי חמצון בשם פלבנואידים שתורמים לבריאות הלב וכלי הדם. מחקר שפורסם בכתב העת המדעי British Medical Journal בשנת 2011 מצא כי אכילת שוקולד מריר בכמות מתונה יכולה להפחית את הסיכון למחלות לב.
מיתוס - שוקולד גורם לעלייה במשקל
כמו כל מזון, אכילה מוגזמת של שוקולד יכולה לגרום לעלייה במשקל. אך במידה נכונה, אכילת שוקולד יכולה להיות חלק מתזונה מאוזנת. מחקר של אוניברסיטת קליפורניה משנת 2012 מצא כי אנשים שאוכלים שוקולד באופן קבוע אך מתון הם בעלי BMI (תקן רפואי למדידת השמנה) נמוך יותר מאשר אלה שנמנעים ממנו לגמרי.
עובדה - שוקולד יכול לשפר את מצב הרוח
שוקולד מכיל חומרים שמשפיעים על המוח ומשפרים את מצב הרוח. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Psychopharmacology בשנת 2013 מצא שאכילת שוקולד יכולה להעלות את רמות הסרוטונין במוח, מה שתורם להרגשה טובה ולמצב רוח חיובי.
מיתוס - שוקולד פוגע בשיניים וגורם לריקבון
שוקולד מכיל סוכרים, אך הוא אינו הגורם הישיר לריקבון שיניים. מחקר מאוניברסיטת אוסקה ביפן משנת 2014 גילה שתרכובות מסוימות בשוקולד יכולות אפילו למנוע את התפתחות החיידקים הגורמים לעששת, מה שהופך אותו לפחות מזיק מכפי שחשבו.
עובדה - שוקולד יכול לשפר את התפקוד המוחי
שוקולד עשיר בקפאין ותאוברומין (אלקלואיד מריר של הקקאו), שממריצים את מערכת העצבים המרכזית. מחקר שפורסם במגזין המדעי NeuroRegulation בשנת 2015 הראה שאכילת שוקולד יכולה לשפר את הביצועים הקוגניטיביים, במיוחד את הזיכרון לטווח קצר ואת יכולת מתן תשומת הלב.
מיתוס - כל השוקולדים זהים מבחינה בריאותית
שוקולד מגיע במגוון סוגים ודרגות איכות. לא כולם שווים מבחינה בריאותית. מחקר שפורסם במגזין המדעי Nature Communications בשנת 2017, מצא ששוקולד מריר עם אחוז גבוה של קקאו מכיל יותר נוגדי חמצון ומשפיע באופן חיובי יותר על הבריאות מאשר שוקולד חלב שמכיל יותר סוכר ושומן.
עובדה - בשוקולד נעשה בעבר שימוש במסחר
אכן, ואנחנו לא מדברים כמובן על מטבעות שוקולד. בני המאיה והאצטקים עשו שימוש בפולי קקאו כאמצעי תשלום לקניית מזון, בגדים, תשלום מיסים ואף העניקו אותו כמתנה.
מיתוס - ככל שתכולת הקקאו גבוהה, כך גם איכות השוקולד
איכות השוקולד תלויה בעיבוד פולי הקקאו. יצרני שוקולד איכותי מעבדים את הפולים בשלמותם, כולל החמאה העשירה בטעמים, בעוד יצרנים תעשייתיים מוציאים את החמאה ומשתמשים בשמנים זולים.
עובדה - שוקולד נחשב ל"מאכל האלים"
בעת העתיקה, השם שניתן לפולי הקקאו היה Theobroma Caca שפירושו "מזון האלים". יתרה מכך, האצטקים האמינו שהשוקולד ניתן להם במתנה כבני אנוש מאחד האלים שלהם "קֶצַלְקוֹּאַטְל", שגונה על ידי האלים האחרים על המעשה הזה.
מיתוס - שוקולד לבן הוא שוקולד
מדובר בסוגיה רגישה והדעות לגביה חלוקות. ישנם סוגים שונים של שוקולד, הכוללים שוקולד מריר, שוקולד חלב, שוקולד בלתי ממותק, שוקולד הולנדי ושוקולד קקאו. בכל אחד מהסוגים האלה יש שיעורים שונים של קקאו ושל רכיבים נוספים שעליהם להכיל על פי חוק. קקאו הוא החומר שבו משתמשים בכדי ליצור שוקולד והוא הזרע של פולי הקקאו. השוקולד הלבן איננו מכיל קקאו ומיוצר מסוכר, וניל, חמאת קקאו, שמנת ומוצקי חלב. כך, מבחינה טכנית, לא ניתן לקרוא לו שוקולד. על פי התקן האמריקאי משנת 2004, לפחות 20% ממשקל השוקולד הלבן צריך להכיל חמאת קקאו, לפחות 14% צריך להיות מוצקי חלב, ופחות מ-55% ממתיקים (כמו סוכר). מכיוון ששוקולד לבן אינו מכיל מוצקי קקאו הוא אינו נחשב כשוקולד במדינות רבות.
עובדה - "שוקולד פרה" לא נקרא כך במקור
כן, אנחנו יודעים שזה הלם מוחלט למי שמעריץ את השוקולד הכי ישראלי בעולם, אבל כשיוצר לראשונה בשנת 1934 על ידי חברת עלית, לשוקולד היה שם אחר – "שמנונית". בשנת 1950 השם שונה ל"שוקולד פרה" על שם הפרה שמופיעה על אריזת המוצר.
מיתוס - מקורו של השוקולד הוא בשוויץ
מיתוס נפוץ נוסף הוא שהשוקולד הוא המצאה שווייצרית, אולם למעשה עץ הקקאו התגלה במרכז אמריקה לפני כ-2000 שנים. בני המאיה והאצטקים נהגו להכין משקה קקאו מר מזרעי העץ על ידי טחינת הזרעים לאבקה וגם השתמשו בזרעים כתבלין במנות עיקריות, כסוג של כסף, ובחלק מכמה מטקסיהם הקדושים. מגלי הארצות הספרדיים לקחו עימם זרעי קקאו לספרד ומשם הם נפוצו לאורכה ולרוחבה של יבשת אירופה. האירופאים המציאו מתכונים חדשים שהובילו בסופו של דבר ליצירת השוקולד המתוק שאנו אוהבים לאכול כיום.
עובדה - שוקולד עלול להיות רעיל
לצערנו זה נכון, אבל מדובר בעיקר בסכנה לבעלי חיים. השוקולד מכיל חומר ממריץ בשם תאוברומין, וכן אנאנדמיד, קפאין וטריפטופן בכמויות קטנות. כשהוא נצרך בכמויות גדולות, התאוברומין בשוקולד יכול להיות רעיל עבור חיות כמו סוסים, כלבים ותוכים, מכיוון שאינם יכולים לפרק אותו באופן יעיל. בניגוד לשעתיים, שלוש בהן הוא נשאר במחזור הדם של בני האדם, אצל החיות הוא מסוגל להישאר במשך עשרים שעות, מה שיכול להביא להתפרצות התקף אפילפטי, התקף לב, דימומים פנימיים ואף מוות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו