רובוט מגיש יין. צילום: GettyImages

בקרוב AI יוכל להתאים לכם יין: הטכנולוגיה זיהתה אפילו שנות בציר

במחקר, שנערך באוניברסיטת ז'נבה בשוויץ, בינה מלאכותית ידעה לזהות 80 יינות אדומים שיוצרו ב-12 בצירים שונים ואת היקבים שבהם נוצרו היינות • "תוצאה מדהימה כזו היא משהו שמעט מאוד בני אדם מסוגלים לעשות" ציין אחד החוקרים

האם תפקידי הסומלייה והיינן נמצאים בסכנת הכחדה? לפי תוצאות מחקר שנערך באוניברסיטת ז'נבה בשוויץ ופורסם לפני ימים אחדים, ייתכן שהתשובה לכך חיובית. במחקר התברר כי רובוט מבוסס בינה מלאכותית ידע לזהות יינות שונים ואיכויות שונות ברמה של מאה אחוזים.

במסגרת המחקר למדה המכונה לזהות 80 יינות אדומים שיוצרו ב-12 בצירים שונים בין השנים 1990 ל-2007. היינות הללו הגיעו משבעה יקבים שונים באזור בורדו.

שקיעה על כרמים בצרפת, צילום: Getty Images

כחלק מהמחקר החוקרים הפעילו מכונה שיודעת לפרק את התרכובות השונות ביין למרכיביהן השונים. בטכניקה הזו זוהו כ-30 אלף גורמים המשפיעים על התוצר הסופי של היין מבחינת טעמו ואיכותו. "רצינו לבדוק אם יש חתימה כימית שונה לכל יקב, כלומר, זהות אחרת לכל יקב", הסביר אלכסנדר פוז'ה, מוביל המחקר.

מאוחר יותר הזינו החוקרים לאלגוריתם 73 מהתוצאות שניתנו אודות סוגי היין השונים. הם הוסיפו לכך גם את המידע על שנת ייצור היין והיקב ממנו הוא מגיע בחבל בורדו. התהליך הזה בוצע 50 פעמים, כאשר בכל פעם האלגוריתם קיבל מידע על יינות אחרים. כעת התבקשה הבינה המלאכותית לזהות סוגי יין שונים בעצמה.

יין אדום, צילום: Getty Images

התוצאות היו מדהימות, טכנולוגיית ה-AI זיהתה ב-100 אחוז מהזמן את היקב שבו נוצר היין. "תוצאה מדהימה כזו היא משהו שמעט מאוד בני אדם מסוגלים לעשות" ציין החוקר. מעבר לזיהוי של מקור היין התברר גם כי האלגוריתם יכול לנחש ברמת דיוק של כ-50 אחוז את שנת הייצור של היין. למעשה, התברר כי הבינה המלאכותית יכולה לזהות את היקב שבו נוצר היין, גם אם היא קיבלה רק 5 אחוז מהמידע שנאסף על כל יין בתהליך פירוק החומרים שלו.

הבינה המלאכותית לא ידעה לזהות רק את היקב בו יוצר היין, אלא גם לשייך קבוצות של יינות לחבל ארץ מסוים שבו הן יוצרו. המחשב ידע לזהות בצורה מובהקת את היינות שיוצרו בגדה הימנית של נהר הגארון ואת היינות שיוצרו בגדה השמאלית שלו. "מתברר כי הטעם והתחושה הייחודיים שמעורר היין בפה, לא תלוי במספר קטן של מולקולות מפתח, אלא בריכוז של מספר גדול של גורמים" ציין החוקר.

בסיכום דבריהם ציינו החוקרים כי לפי המחקר שבוצע על ידי בינה מלאכותית, יש משמעות רבה לאקלים, לגיאוגרפיה, לשיטת ייצור היין ולחיידקים שמצויים בו. ה-AI גם זיהתה שיש השפעה משמעותית לסוג הקרקע שבה גדלות הגפנים ולכימיקלים שהן סופגות מקרקע זו.

"יש כאן ממש מידע שכמעט מוכיח בוודאות שלמקום גידול הגפנים ולצורת העשייה של היין יש אות כימי ייחודי שמייצר דמיון ובידול לגבי סוגי היינות השונים" אמר החוקר בארי סמית' מבית הספר ללימודים מתקדמים של אוניברסיטת לונדון בהמשך למחקר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...