הראשונה בעולם: איטליה אישרה חוק שאוסר בשר מתורבת

ארץ המגף אסרה ייצור, מכירה, ייבוא וייצוא של בשר מתורבת • המהלך לווה בהפגנות סוערות • שר החקלאות האיטלקי: "החוק שאושר הופך את איטליה למדינה הראשונה בעולם שמוגנת מהסיכונים החברתיים והכלכליים שנובעים ממזון סינתטי"

בשר מתורבת של חברת "סטייק הולדר פודס". צילום: שלומי ארביב

מכה קשה לפעילים סביבתיים ולנמנעים מאכילת בשר באיטליה: ארץ המגף הפכה למדינה הראשונה בעולם שאוסרת ייצור, מכירה, ייבוא וייצוא של בשר מתורבת. בית הנבחרים האיטלקי אישר ביום חמישי האחרון חוק המונע שימוש ב"בשר" שיוצר במעבדה, וזאת על מנת להגן על החקלאים ועל התעשיית הבשר המקומית, ששווייה נאמד בכעשרה מיליארד יורו בשנה. החוק החדש גם אוסר על יצרנים להשתמש במילים הקשורות לבשר, על מנת לתאר מזון שמופק מחלבונים מהצומח.

הצעת החוק אמנם אושרה על ידי ממשלת איטליה בחודש מרץ האחרון, אולם רק עתה קיבלה את אישור הפרלמנט כולו ונכנסה לתוקף.

למנוע פגיעה בחקלאות, צילום: אורן בן חקון

"במטרה להגן על בריאותנו, על מערכת הייצור האיטלקית, על אלפי משרות ועל התרבות והמסורת שלנו, החוק שאושר היום הופך את איטליה למדינה הראשונה בעולם שמוגנת מהסיכונים החברתיים והכלכליים שנובעים ממזון סינתטי. המשיכו כך!", כתב בפייסבוק שר החקלאות האיטלקי, פרנצ'סקו לולובריגידה, בעת אישור החוק השנוי במחלוקת שעבר בהצבעה של 159 קולות בעד לעומת 53 קולות בלבד נגד. המהלך לווה, כצפוי בהפגנות סוערות בעד ונגד החרם, שאף התפתחו לתגרות.

בסופו של דבר, כאמור, יצאו תומכי החוק כשידם על העליונה: העוברים על החוק החדש צפויים לשלם קנס של עד 150,000 יורו, ומפעלים שמפרים אותו עלולים להיסגר. במקביל התריעו מתנגדי החוק המאוכזבים - ללא הצלחה מרובה - כי שימוש בבשר מתורבת יפחית באופן משמעותי את היקף פליטת גזי החממה, ואף יסייע לצרכנים לאכול מזון שייצורו אינו מערב שחיטה של בעלי חיים.

יובהר כי נכון לעכשיו מדובר בחקיקה סמלית בלבד, שאינה צפויה להשפיע על תעשיית המזון באיטליה, באירופה ובמדינות נוספות - לפחות בטווח המיידי. הסיבה לכך היא שייצור וצריכת בשר מתורבת אושרו עד היום בשתי מדינות בלבד: ארה"ב וסינגפור, כאשר האיחוד האירופי - שבו חברה איטליה כמובן - טרם גיבש עמדה בנושא.

במקביל, בהחלט ייתכן כי מדובר ברמז מדאיג לבאות, שעלול להשפיע על הרגלי הצריכה והאכילה של כולנו בעתיד הלא רחוק.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר