"שעת נעילה": מנותקת מהמציאות

הסדרה של כאן 11 אמנם פתחה דיון ער על מלחמת יום כיפור, אבל יוצריה העדיפו לתחום אותו במסגרת האג'נדה המצומצמת שלהם • דעה

צילום: ורד אדיר // "אין כמו להציג את חיילינו מפוחדים והיסטריים". "שעת נעילה"

הסדרה "שעת נעילה" העלתה מהאוב את מלחמת יום הכיפורים ופתחה אצל רבים ממשתתפיה פצעים שבקושי הגלידו אחרי כ-47 שנה. הפרומואים, ששודרו שבועות ארוכים לפני הפרק הראשון יצרו ציפייה רבה - הנה כי כן הולכים להמחיש לצופים בצורה מהימנה את אירועי אוקטובר הקשה ההוא בשנת 1973. גם אני, כמי שקרא לא ספר ולא שניים על הנושא, ספרתי את הימים עד הבכורה.  

בעידן הגוגל והרשתות החברתיות, אנשים, ובייחוד הצעירים ביניהם, יעדיפו לראות סדרה או סרט על נושא היסטורי כלשהו מאשר לפתוח ספר עליו. את הלקונה הזו מנצל במאי "שעת נעילה" ירון זילברמן שאמר בראיון לעיתון "הארץ": "מבחינתי, כל סרט על מלחמה חייב להיות אנטי-מלחמתי". הוא הוסיף: "אני רוצה שכל הצופים יבינו שמלחמה זה דבר איום ונורא ועד כמה חייבים לעשות שלום כדי שלא יהיו מלחמות... אנחנו עדיין שולחים את הילדים שלנו למות בגיהינום הזה". הכתב איתי שטרן ציין "את המסר הזה, האוניברסלי, אהבו גם אנשיה של ענקית הכבלים האמריקאית HBO שרכשו אותה להפצה". ברור שאהבו, הרי אין כמו להציג את חיילינו מפוחדים והיסטריים. מה עם תמונה מורכבת יותר של המציאות? איפה האויבים ומזימותיהם נגד ישראל? לזה זילברמן דווקא לא התייחס.

• "שעת נעילה": מחזירה לשדה הקרב

אין צורך במאמץ מיוחד כדי ליצור עלילה דרמטית לגבי המלחמה הזאת, אך לצערי, יוצריה בחרו לשלב בה תכנים שבלשון המעטה מנותקים כמעט לחלוטין מהמציאות בשלהי 1973. הדוגמה הבולטת ביותר היא "הפנתרים השחורים" והמתח הבין-עדתי ביניהם לנציגי "ישראל הלבנה" מהקיבוצים. 

"מה אתה מתלונן? זו סדרת דרמה ולא דוקו...", אמרו לי כמה קולגות. זה ברור לי, אך מגיע לציבור להכיר את גיבוריו כפי שהם היו - על שמותיהם ויחידותיהם. במשך שנים נלחמו יוצאי חטיבה 188 על ההכרה לתרומתם שלא תסולא בפז בהגנת מרכז ודרום הגולן. רבים מהמפקדים נהרגו וסיפורי הגבורה כמעט ונשארו מתחת לאדמה בבתי העלמין הצבאיים. כמה טוב היה אם היו מזכירים את המחלקה של סגן יואב יקיר ז"ל מגדוד 74 שעם שלושת הטנקים שלה עמדה מול עשרות משוריינים סוריים. זו גם הזדמנות להזכיר את גדי זידובר הגולנצ'יק, שכסגן צעיר מונה למפקד מוצב החרמון וחילץ את מי שיכל במהלך כיבוש המקום על ידי הקומנדו הסורי.

סיפורי גבורה שלא הוזכרו מספיק. "שעת נעילה" // צילום: ורד אדיר
סיפורי גבורה שלא הוזכרו מספיק. "שעת נעילה" // צילום: ורד אדיר
 גורם בכיר שעזר להפקה אמר לי שלא רצו לציין את היחידות המקוריות כדי להימנע מ"מלחמות יהודים" ולא לפתוח חשבון של קרדיטים - מי עשה מה וכמה. הוויכוח על כך עלול להיות אינסופי, אך הסדרה בכל מקרה לא עוסקת בגדודים ובחטיבות, אלא בפרטים במסגרות שלא עולות על פלוגה. יתכן שהדמויות המקוריות לא מתאימות לנרטיב של זילברמן וחבריו, אז היה צריך להמציא את הגלגל מחדש.

לסיכום, בעולם הפוסט-מודרני שלנו אין אמת אחת והפרות הקדושות נשחטו ונאכלו כבר מזמן. התותחים ברמה שותקים והמוזות נלחמות על התודעה שלנו. ולעומת המציאות, בקרב הזה יש מספיק תקציב לתחמושת. טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר