חשוב לדבר על זה: התופעה הכי מושתקת

נשים שחוו דיכאון אחרי לידה מתארות בגילוי לב איך הן מרגישות בפרק החדש של "יוצאים מהכלל" • הצפייה יכולה להיות קשה, אך היא הכרחית

רוני קובן ב"יוצאים מהכלל" // מראיין מעורב מאוד. רוני קובן ב"יוצאים מהכלל"

האימהות נחשבת (בטעות) לתכונה מולדת. המחשבה שלנשים אמור להיות אינסטינקט אימהי מייד עם הפיכתן לאימהות, היתה מאז ומעולם התפיסה השלטת בהיסטוריה האנושית. הרי ברגע שתינוקך מגיח לאוויר העולם הוא אמור ללחוץ על הכפתור שמפעיל אצלך את כל הרגשות האימהיים כלפיו ולאהוב את זה. אז זהו, שלא.

"יוצא מהכלל" עם רוני קובן לקחה את אחד הנושאים הכואבים והפחות מדוברים ושמה אותו על השולחן: כ-‭30‬ אלף נשים בשנה סובלות מדיכאון אחרי לידה, אחת מכל שש נשים תחווה דיכאון אחרי לידה, "התופעה הכי מושתקת שיש", כפי שמגדיר אותה קובן, ובצדק.

קובן נכנס בפעם הראשונה ליחידה ראשונה מסוגה בישראל בבית החולים תל השומר, שמעניקה טיפול אינטנסיבי לנשים שסובלות מדיכאון קשה לאחר לידה. הוא מצטרף לטיפולים הקבוצתיים, פוגש את המטופלות בפגישות אישיות בבית החולים ובבתיהן ומראיין את הצוות הטיפולי.

למי שלא חווה או לא מכיר אנשים שחוו דיכאון, הצפייה בפרק יכולה להיות קשה. האימהות מתארות בגילוי לב את תחושות האשמה שלהן. "אני אוהבת אותו ואני שונאת אותו. אני שמחה שהוא נולד ועצובה שהוא נולד. אני עובדת נורא קשה בלהסתיר את מה שעובר עלי", מספרת אחת מהן. גם האבות מספרים איך זה לחיות לצד אישה דיכאונית. "יש ימים שאני מפחד ללכת לעבודה ולהשאיר אותה עם התינוק", מתוודה אחד מהם.

טבעי לפתוח את זה. רוני קובן ב"יוצאים מהכלל"
טבעי לפתוח את זה. רוני קובן ב"יוצאים מהכלל"

קובן הוא מראיין מעורב מאוד. העובדה שלא מדובר בראיון באולפן שבו שני אנשים יושבים זה מול זה ומנהלים שיחה, אלא בשאלות שנשאלות תוך כדי טיפול, נותנת לקובן הזדמנות לגעת בעצבים החשופים ולהשתחל לסיטואציות שלא תוכנן שיהיה בהן, ושם לשאול את השאלות הקשות. "את לא חושבת שאם תהרגי את עצמך תשאירי ילד יתום?" שואל קובן מטופלת במהלך טיפול. "כמה לא הוגנת השאלה הזאת", היא עונה לו, ואז פותחת את ליבה ומסבירה שהיא "גם ככה מרגישה שהיא מתה".

"יוצאים מהכלל" מביאה קולות ומראות חשובים למסך. לא תמיד תרגישו איתם בנוח, וזה רק מחדד את נחיצותם. מכיוון שלחברה לא נוח לקבל את התופעה, נשים רבות סובלות פעמיים: גם מדיכאון וגם מהימנעות מקבלת טיפול מתאים. הפרק של אמש מחדד שלא כל האימהות נכנסות לתפקיד בקלות וללא בעיות, וזה בסדר וטבעי לפתוח את זה. עכשיו רק נשאר לכם לקבל את זה.

"יוצאים מהכלל", כאן ‭ 21:15 ,11

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר