קולנוע
"מראה מראה שעל הקיר"
מה האירוע? רייצ'ל זגלר VS גל גדות.
תקציר הסיפור: גל גדות, השגרירה הלא רשמית שלנו בהוליווד, לוהקה לגרסת הלייב אקשן של הקלאסיקה "שלגיה" בתפקיד המלכה האם המרשעת. מי שנבחרה לגלם את שלגייה עצמה היא השחקנית רייצ'ל זגלר. הליהוקים החלו בשנת 2021, הרבה לפני 7 באוקטובר, ולפני המלחמה שפרצה בעקבות היום הנוראי ההוא.
רייצ'ל זגלר שהתבררה כאסון יח"צ מהלך, לא חסכה במילים בנוגע לסכסוך הישראלי-פלשתיני בשלל התבטאויות ברשת. ובעוד הכוכבת שלצידה, גל גדות הקפידה לשמור על מקצוענות, זגלר לא ניסתה להסתיר את הבוז שהיא חשה כלפיה גם במסיבות עיתונאים. בסופו של דבר הרשת הפכה את הריב הזה לא רק לפוליטי אלא גם לסקסיסטי, כאשר רבים טענו שגדות יפה בהרבה מזגלר, ולכן השאלה שעליה מבוססת העלילה כולה - "מראה מראה שעל הקיר, מי הכי יפה בעיר?", טומנת בחובה בעיית ליהוק.
הסרט עמד במרכזן של אי אילו שערוריות וזכה לקריאות לחרם גם מצד פרו ישראלים, גם פרו פלשתיניים וגם סתם שמרנים שכעסו על תהליך הליברליזציה שהוא עבר.
שורה תחתונה: עם כל הבלאגן שהסרט הזה יצר, צוות יחסי הציבור שלו כבר היה מעדיף לאכול תפוח מורעל מאשר להיגרר לעוד סערת רשת. אפילו שגדות לוהקה לתפקיד המרשעת, בסוף היא יצאה מזה הכי וונדר וומן.
גיבורה מבחוץ ומבפנים
מה האירוע? הזהות הצברית של שירה האס ב"קפטן אמריקה: עולם חדש מופלא".
תקציר הסיפור: עדיין קשה לדעת מה יעלה בגורלה של סברה, גיבורת העל הישראלית שאותה אמורה שירה האס לגלם בסרט הבא של מארוול. כשהתקבלה ההכרזה שהאס תיכנס לנעליה של הסופר-הירו הצברית לצידו של קפטן אמריקה, התגאינו מאוד.
סוף סוף נזכה לייצוג הולם ב-MCU, שכן סברה היא דמות ותיקה יחסית, שערכה את הופעת הבכורה שלה בין דפי הקומיקס כבר ב-1980. אבל אז פרצה המלחמה, ובמארוול קיבלו רגליים קרות והחליטו לכאורה לחשב מסלול מחדש – הרי זה לא יהיה פוליטיקלי קורקט (עאלק) להציג בסרט גיבורה ישראלית. אבל כאן המצב מסתבך: על רקע ההכרזות שדמותה של האס - הנושאת את השם הישראלי למהדרין רות בת שרף - הוסבה לאלמנה שחורה בדימוס שכיום היא בת בריתו של נשיא ארה"ב (הריסון פורד), התקבלו בהמשך דיווחים שלמרות הכל, עדיין יהיה לדמות רקע ישראלי.
מצד שני, האלמנות השחורות אמורות להיות ממוצא רוסי, לא? מה נסגר? הדברים יתבהרו בעוד כחודשיים וחצי, כש"קפטן אמריקה: עולם חדש מופלא" יגיע לקולנוע. מי יודע, אולי נופתע לטובה.
שורה תחתונה: מארוול נכנסו ללחץ? הפסד שלהם, אבל שירה האס עדיין מחזיקה בתפקיד הנשי הראשי של "קפטן אמריקה" החדש – וזה כבר כבוד צברי גדול.
שוקינג! ישו היה יהודי
מה האירוע? פרו פלשתינים נגד הליהוקים לסרט התקופתי "מריה" של נטפליקס.
תקציר הסיפור:בנטפליקס עלתה הפקה תקופתית המספרת את סיפורו של ישו, ואליה לוהקו השחקנים נועה כהן בתפקיד מריה הקדושה, מילי אביטל, אורי פפר ועידו טאקו. הרשת התמלאה בקריאות מחאה נגד הסרט בטענה הזויה במיוחד: השחקנים הם רחמנא ליצלן - יהודים! ממש כמו ישו ומריה המקוריים! בעידן שבו מחאה אנטי ישראלית שוטפת את הרשת, גם עובדות היסטוריות עומדות לבחינה מחדש.
המוחים טענו שישו ומריה היו "פלשתינים", וכי זהו חטא על פשע ללהק שחקנים ישראלים לדמויותיהם. מעניין אם הם יודעים למה קוראים ל"ברית החדשה" בשם הזה, ומהי הברית הישנה. אבל למה להרוס סיפור טוב עם עובדות, הא?
שורה תחתונה: היינו נורא רוצים להתגאות בייצוא הישראלי לנטפליקס, והשחקנים באמת עושים את עבודתם נאמנה. אבל ייתכן שבלי הסערה הפוליטית סביב הסרט הזה הוא היה נשכח כמעט כמו העובדה שישו היה יהודי.
כבר לא רק גל גדות
מה האירוע? שחקנים ושחקניות ישראלים מלוהקים לפרויקטים בינלאומיים.
תקציר הסיפור: בעבר היה נהוג ללגלג על שחקנים ישראלים שנוסעים להוליווד לנסות את מזלם ובמקרה הטוב היו מגלמים גופה בפרק של "חוק וסדר". אבל מאז עברו הרבה מים בנהר, גל גדות סייעה לנרמל את שמץ המבטא הישראלי והפכה אותו למרכיב חשוב בסקס-אפיל של שחקנים תוצרת כחול לבן.
בשנה החולפת כבר נקטפו הפירות: ליאור רז שכבש את העולם עם פאודה לוהק לגלדיאטור, ויחד איתו בקאסט יובל גונן. לסדרה "היינו בני מזל" ב"הולו", לוהקו עמית רהב, הדס ירון, מיכאל אלוני, מורן רוזנבלט וליאור אשכנזי. מרטין סקורסזה בחר בשורת שחקנים ישראליים אף הוא לסדרת הדוקו דרמה שעליה הוא עמל, בהם תום גרציאני, דר זוזובסקי, אריאל יגן, אמיתי קדר ואילנית בן יעקוב. וכמובן גם שחקני "מריה" שזכו למתקפה ברשת ומארק איווניר, שמשחק ב"אמיליה פרז" הנחשב.
בשורה התחתונה: נכון, כמעט כל הפרוייקטים האלה הם בעלי ניחוח מקומי והישראלים שבהם מגלמים רומאים, יהודים בתקופת השואה או את תלמידיו של ישו, ואפילו מארק איווניר מגלם רופא ישראלי. אבל היי, זה לגמרי כבוד.
הנשר נחתה
מה האירוע? תום נשר ברשימת עשרת הבמאים המבטיחים של מגזין "וראייטי".
תקציר הסיפור: הבמאית הישראלית תום נשר הוציאה השנה את סרט הבכורה שלה "קרוב אלי". הסרט זכה לפרגון גדול מאד בישראל, ונבחר לאחרונה ע"י פורום מבקרי הקולנוע בתור הסרט הישראלי הטוב של השנה החולפת. התואר הזה התווסף לתארים נוספים שקטפה נשר השנה, בהם פרסים רבים בטקס פרסי אופיר שזכה לכינוי "האוסקר הישראלי" ובראשם פרס הסרט הטוב ביותר.
אז נכון, בסוף הסרט נפל מהשורט-ליסט לאוסקר ולא יתמודד בקטגוריית הסרט הזר הטוב ביותר, אבל עדיין, יש מי ששם עין שם בניכר על הבמאית המבטיחה. מגזין הבידור "וראייטי" כלל את נשר ברשימה אקסקלוסיבית ובה עשרה במאים ובמאיות ששווה לעקוב אחריהם.
שורה תחתונה: בשנים עברו השמות שהועלו ברשימה הנחשקת היו כריסטופר נולאן, ווס אנדרסון וטאיקה וואיטיטי, אז כשווראייטי אומרים שהיא מבטיחה, הם כנראה יודעים שהיא גם תקיים.
זה זמן התפוח
מה האירוע? ניר ברגמן זכה בפרס הבמאי הטוב ביותר בפסטיבל קולנוע יוקרתי.
תקציר הסיפור: חלק מהעולם קורא לחרם תרבותי על ישראלי? שימשיכו לקרוא – אבל שייתנו לשיירה לעבור. "פינק ליידי", סרטו החדש של הקולנוען ניר ברגמן, זכה בפרס הבמאי הטוב ביותר בפסטיבל הקולנוע "טאלין בלאק נייטס" שהתקיים בחודש שעבר בבירת אסטוניה, וגרף מחמאות רבות בקרב השופטים. הסרט, הפקה ישראלית-איטלקית דוברת עברית, עוסק בבני זוג חרדים שנסחטים על ידי עבריינים לאחר שהבעל תועד מתנשק עם גבר – ויוצאים לקרב על עתידם, אמונתם ואהבתם.
"הסרט חשוב, אבל הדבר הכי חשוב בשבילנו כרגע הוא להחזיר את החטופים הביתה, ושהקונפליקט במזרח התיכון יסתיים כמה שיותר מהר", אמר ברגמן בעת הזכייה, וקשה שלא להסכים איתו. בינתיים "פינק ליידי" נהנה מממוצע ציונים ראוי בהחלט של 8.0 באתר IMDB, לצד ביקורות מפרגנות במיוחד. הסרט צפוי לעלות לאקרנים בישראל ובמדינות נוספות בקרוב.
שורה תחתונה: אין ספק שברגמן בפרט והקולנוע הישראלי בכלל הראו למקטרגים את השטרודל.
ביקור התזמורת
מה האירוע? הסרט הישראלי "התזמורת" בבימויו של עופר פנחסוב זכה בפרס "הסרט הטוב ביותר" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בטורונטו.
תקציר הסיפור: "התזמורת" (Radio Propaganda) סרטו הדוקומנטרי של עופר פנחסוב זכה בפרס "הסרט הטוב ביותר" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בטורונטו, מהפסטיבלים המובילים בצפון אמריקה.
הסרט, שיצר, ביים והפיק פנחסוב ומשודר ב"Yes דוקו" (תחקיר דודי פטימר), שזכה גם בפרס הפסקול הטוב ביותר בפסטיבל דוקאביב מגולל את סיפורה של תחנת הרדיו "בית השידור הישראלי", שהפכה להיות קול ישראל בערבית. תחנת הרדיו ששידרה חדשות ושירים בשפה הערבית הפכה עם קום המדינה ועליית היהודים מארצות ערב, לזירה פעילה של לוחמה מודיעינית ופוליטית כנגד מדינות ערב בשנות ה-40, ה-50 וה-60.
אליהו נאוי בכינויו דאוד אל נטור, שאול מנשה בכינויו באשיר אמין, וסלמן דבי הלא הוא איבן ראפידן, היו הפרשנים-שדרנים-כוכבים שתעתעו בשליטי המדינות השכנות, השפיעו על דעת הקהל בארצות ערב והפעילו סוכנים דרך קודים שהושתלו בתוך השידורים. תחנת הרדיו "קול ישראל בערבית" בימיה הראשונים גם נקראה "רדיו הבושה", והשדרנים בה כונו על ידי תחנות הרדיו המתחרות תזמורת התעמולה של בית השידור הישראלי. הסרט נרכש לאחרונה על ידי רשת ה-BBC להקרנה בארצות ערב.
שורה תחתונה: תראו מה זה, גם סרט ישראלי, גם דוקו, גם נוגע בסוגייה נפיצה על היחסים עם מדינות ערב והוא זוכה בפסטיבל בינלאומי! לא כולם אנטישמים אחרי הכל.
ארץ אוכלת יושביה?
View this post on Instagram
מה האירוע? הנאום האנטי ישראלי של יוצרי הסרט "אין ארץ אחרת".
תקציר הסיפור: זה אולי היה צפוי, אבל זה מה יש. כשהסרט התיעודי "אין ארץ אחרת", הפקה פלשתינית-ישראלית-נורבגית, זכה החודש בפרס "האוסקר האירופי" בקטגוריית הדוקו, מיהרו יוצריו לתקוף בנאום הקבלה שלהם את "הכיבוש הישראלי" ולהאשים את ישראל ב"אפרטהייד", ב"טיהור אתני" ו"ברצח עם" על רקע המלחמה בעזה – כל זאת מול קהל גדול שמחא להם כפיים בהתלהבות.
הסרט מתואר כאקט של התנגדות לסכסוך הישראלי-פלשתיני, ומתמקד בפעיל פלשתיני (בזל אדרה) שמתעד את קורות משפחתו בקבוצת הכפרים מסאפר יטא שבדרום הר חברון, לצד שותפו לבימוי ולכתיבה – העיתונאי הישראלי יובל אברהם.
שורה תחתונה: "אין ארץ אחרת" אף עשוי להיות מועמד לפרס סרט התעודה הטוב ביותר בטקס האוסקר האמריקני, שכן הוא עלה לשלב המיון הסופי. אם הוא יזכה, בטח נשמע עוד מהתוכן הזה על בימת האוסקר היוקרתית, אז חברים, כוננות ספיגה.
לא לעניין
מה האירוע? נאום הזכייה האנטי ישראלי של במאי "אזור העניין".
תקציר הסיפור: כשהבמאי האנגלי-יהודי ג'ונתן גלייזר זכה באוסקר בקטגוריית הסרט הזר הטוב ביותר על "אזור העניין", הוא בחר לתקוף (גם) את ישראל על רקע המלחמה בעזה. בנאום קבלת הפרס אמר גלייזר: "אנחנו עומדים כאן כאנשים המסרבים לכך שישתמשו ביהדות שלהם ובשואה לשם כיבוש שפוגע בכל כך הרבה אנשים חפים מפשע, בין אם אלה קורבנות טבח 7 באוקטובר או המתקפה המתמשכת על זה".
הדרמה ההיסטורית המטלטלת מתרחשת בתקופת השואה ועוסקת במפקד מחנה הריכוז אושוויץ, אשר מטפח עם משפחתו גינה הסמוכה למחנה – על רקע קולות האימה שבוקעים מעבר לחומה. "הסרט שלנו מראה לאיזה שפל יכולה הדה-הומניזציה להוביל אותנו", הוא הוסיף בנאומו. מאז השקת הסרט נערכות הקבלות בינו לבין המלחמה, כאשר הגינה המטופחת של הנאצים משווית לישראל – ואילו עזה משווית לאושוויץ.
שורה תחתונה: אל תדבר אלינו בפרחים, גלייזר.
טלוויזיה
נטפליקס על הכוונת
מה האירוע? סדרות ותוכניות ישראליות מסתערות על ענקית הסטרימינג.
תקציר הסיפור: עם כל הכבוד ל"משחק הדיונון", "וונסדיי" ו"ודברים מוזרים" – ויש כבוד – אנחנו גאים למנות ארבע הפקות ישראליות שמצאו בשנה החולפת בית בינלאומי חם בשירות הסטרימינג הגדול בעולם – בהחלט לא דבר של מה בכך.
ממש עכשיו יכולים עשרות מיליוני צופים מכל קצוות הגלובוס לעשות בינג'ים לדרמה "גוף שלישי" ("A Body That Works" בשמה הלועזי) ולשתי העונות הראשונות של הריאליטי "אהבה חדשה" ("New Love"), ובקרוב גם לקומדיה "שישה אפסים" ("Seven Figures") ולדרמה "ילד רע". לא מספיק לכם? אז גם הסדרה "קוגל" נרכשה על ידי שירות הסטרימינג IZZY, שמנגיש תוכן ישראלי ברחבי העולם ותעלה שם בקרוב (ובינתיים תוכלו לצפות בסדרת האם שלה, "שטיסל", גם בנטפליקס). אה, וזה עוד לפני שהזכרנו את העונה השלישית של הגרסה האמריקנית של "אופוריה", שבלי נדר תצולם ב-2025 לאחר דחיות חוזרות ונשנות. פספסנו מישהו?
שורה תחתונה: אומרים שאנחנו אומת הסטארט-אפ? נסו גם אומת הבינג'ים.
אובג'קשן!
מה האירוע? הגרסה האמריקנית ל"כבודו" של yes הוכתרה כסדרה הנצפית ביותר בשירותי הסטרימינג בארה"ב.
מה האירוע: דרמה משפטית אפלה עם שורשים ישראליים שעברה אמריקניזציה. "כבודו", שכתב שלמה משיח וביים רוני ניניו וכיכבו בה יורם חטב, בתפקיד שופט בית משפט השלום בבאר שבע, דני שטג, לוסי אהריש, אלמה דישי, ארז עובד והישאם סולימאן, זכתה בארץ לשתי עונות ושודרה בין השנים 2017 ל-2019. שנה אחר כך עלתה לשידור גרסה אמריקנית של הסדרה ברשת שואוטיים, וגם שם היא שרדה שתי עונות.
באר שבע הוחלפה בניו אורלינס, ויורם חטב הפך לבראיין קרנסטון (ההוא מ"שובר שורות", זוכרים?). למרות שהביקורות לסדרה היו מעורבות, מרגע שזו הגיעה לשירות הסטרימינג נטפליקס במאי 2024 היא שברה שיאי צפיות והפכה לסדרה הנצפית ביותר בפלטפורמה בתחילת יוני עם 1.528 מיליארד צפיות כשהיא עוקפת סדרות דוגמת "בלואי", "האנטומיה של גריי" ו"ברידג'רטון".
שורה תחתונה: אומנם האיסור על הטיית משפט הוא אחד מתוך תרי"ג מצוות, אבל אנחנו לא צדיקים. תנו לנו עונה נוספת.
במה
ערב טוב ניו יורק
מה האירוע? ליאור סושרד פותח מופע ענק בארה"ב.
תקציר הסיפור: המנטליסט השרמנטי ליאור סושרד הופיע ב-1 בדצמבר ב"טאון הול" בניו יורק בפני 1,400 איש, וזה היה מופע שני שלו בעיר (הראשון היה בינואר 2018), בהפקה של לייב ניישן העולמית בשיתוף אור דוידסון.
מי שנחשב לאחד האמנים המבוקשים ביותר בקרב חברות וארגונים בעולם, ומשלב שליטה פסיכולוגית-בימתית עם הומור ושבאנשי הקשר בסלולרי שלו נמצאים ג'רי סיינפלד, טוני רובינס, ג'ניפר לופז וברברה סטרייסנד - הפך בשנה החולפת לאחד השגרירים שלנו מעבר לים, זכה לתמיכה פומבית מאנשי ונשות הוליווד, דיבר ברחבי העולם על המלחמה והעלה את המודעות להחזרת החטופים.
שורה תחתונה: חבל שהמנטליסט המפורסם לא יכול לעשות קסם או טריק מתוחכם שיסיים את המלחמה ויחזיר את החטופים. בשלב זה נהיה מוכנים להאמין בכל דבר.
מוזיקה
קדמת עדן
מה האירוע? עדן גולן חזקה מול כל העולם באירוויזיון 2024.
תקציר הסיפור: לכולנו היה ברור שהנציגות הישראלית באירוויזיון 2024 תיאלץ להתמודד מול גלים של שנאה, קיתונות של זעם וגישה שלילית כללית מצד לא מעט מהנוכחים במאלמו, שם נערכה התחרות השנה. כבר כשנפסל "October Rain", השיר עמו התכוונה עדן גולן לייצג אותנו בשוודיה, על ידי איגוד השידור האירופי מכיוון שנשא לדבריו "מסר פוליטי", היה נראה שהזמרת בת העשרים תעמוד בפני משימה לא פשוטה עוד בטרם תעלה על הבמה לשיר.
ובאמת, בימים שקדמו לתחרות נתקלו גולן ויתר חברי המשלחת הישראלית בהתנהלות מזלזלת ופוגענית - הן מצד כתבים בינלאומיים שבאו לסקר את התחרות, והן מצד חברי משלחות אחרות. תיאטרון האבסורד שהקיף אותם כלל עיתונאי פולני שהאשים את הזמרת בסיכון של יתר המתמודדים בתחרות (כך, חברים, נראית האשמת קורבן), בריונות מצד המשלחות מהולנד ומאירלנד, וגם מתמודדת מיוון שגלגלה עיניים במסיבת עיתונאים, בעת שעדן דיברה על זוועות אוקטובר.
התחרות עצמה הייתה קרקס לא פחות מבזה, כשגולן שרה אל מול קהל ששורק לה בוז, ובשלב הניקוד שלל מדינות מתעלמות במפגין מישראל ומעניקות לאחד השירים והביצועים הטובים של הערב אפס נקודות. למרות ההתנגדות והיחס האיום מצד העולם, ואולי דווקא בגללם, נרתמו יהודים בכל העולם והצביעו עבור השיר "הוריקן" ולרגעים העלו אותו למקם הראשון בטבלה, במה שהיה תחרות משיכת חבל מורטת עצבים ובואו נודה בזה, מטורללת למדי.
"הוריקן" הגיע למקום החמישי והמכובד בתחרות, כשהוא מותיר אבק לכמה מהנציגויות שבזו לו ולגולן, כוכבת בכל רמ"ח איבריה שהתמודדה בגאווה ובראש מורם עם לא מעט רעל ויצאה מהצד השני כמנצחת האמיתית של הערב.
שורה תחתונה: ישראל הגיעה אמנם למקום חמישי, אבל מבחינת המורל? ניצחון מוחץ ומקום ראשון על מלא.
מתחם נגה
מה האירוע? נגה ארז ממשיכה לכבוש פסגות.
תקציר הסיפור: זו הייתה שנה מורכבת עבור נגה ארז, הנציגות הישראלית הבולטת ביותר בעולם התרבות בחו"ל (פרט לגל גדות, כמובן). בעיקר קשה להתעלם מווידאו שהעלתה לחשבונות הסושיאל שלה לאחרונה, ובו סיפרה שהופעותיה בפסטיבלים בינלאומיים פשוט מתבטלות להן בזו אחר זו, ולא ממש קשה לנחש למה.
אבל לצד חרמות מטעמי מוסר (מפוקק משהו), טמנה השנה החולפת בחובה לא מעט רגעים קרייריסטיים משמעותיים ונקודות ציון חיוביות עבור הזמרת. בספטמבר היא הוציאה את אלבומה החדש "The Vandalist" שבו בלט השיר "Danny", שיתוף פעולה ראשון של אמן ישראלי עם לא אחר מאשר כוכב הפופ והאייקון הבריטי רובי וויליאמס. באותו חודש נכנס "Godmother", הדואט שלה עם עדן בן זקן, לפס הקול הרשמי של משחק הכדורגל הפופולרי ביותר בעולם, "פיפ"א", ובנובמבר היא חיממה את הזמרת האמריקנית פינק בהופעה בדאלאס.
שורה תחתונה: בחישוב הכללי נראה שארז חוותה השנה יותר שיאים מרגעי שפל, וזה לא מובן מאליו בשנה בה נדמה שנוכחות ישראלית בחו"ל אינה מתקבלת בברכה ממש.
אה-פה-טה
מה האירוע? המפיק הישראלי שחתום על ה-להיט של התקופה/
תקציר הסיפור: מי שלא חי מתחת לסלע בתקופה האחרונה לא היה יכול להימלט מהלהיט התורן: APT של ברונו מארס והזמרת הקוריאנית רוזה. אבל מי שאותנו מעניין כאן בפרובינציה הוא דווקא המפיק של השיר המדבק הזה. קוראים לו עומר פדי, הוא רק בן 24, נולד בתל אביב אבל חי בלוס אנג'לס וכבר הספיק לעבוד עם שמות גדולים כמו ג'סטין ביבר, מאשין גאן קלי, ליל נאז אקס ועוד. פרט טריוויה קטן - הוא הבן של המתופף המיתולוגי אשר פדי' כך שהתפוח לא נפל רחוק מהעץ.
בשורה התחתונה: הוא התחיל את הקריירה שלו רשמית בגיל 17, וכבר חתום על הצלחות בתחומו. אפילו היה מועמד לגראמי, אז לא רוצים להלחיץ או משהו אבל צופים לו פה גדולות ונצורות.
סטראטאפ ניישן? פופ קאנטרי!
מה האירוע? וניה וגל מביימים את רוקי (וטיילור סוויפט. סוג של).
תקציר הסיפור: וניה היימן וגל מוג'ה כבר אוחזים ברקורד מרשים בכל הנוגע לקליפים שביימו לכוכבי פופ בינלאומיים. בין היתר הם ביימו את הווידאו שליווה את "We’re Good" של דואה ליפה, ועוד לפני כן את הקליפ הזכור לשיר "Up&Up" של להקת קולדפליי.
צמד הישראלים היו מועמדים פעמיים לפרס הגראמי בקטגוריית הווידאוקליפ הטוב ביותר, ונראה שכל אמן מחו"ל שעבד עמם יצא נשכר מהחוויה, במיוחד נוכח כמות הצפיות ביוטיוב שהקליפים שלהם נוטים להביא. בסוף אוגוסט הגיע תורו של הראפר הניו-יורקי אייסאפ רוקי להתגאות בחיבור עם השניים, כשהפעם מדובר בקליפ שביימו לשירו "Taylor Swift". כצפוי, גם שירו של הזמר האמריקני זכה לקליפ מרהיב ויזואלית, מצד שני ישראלים מגה מוכשרים, אמני וידאו וירטואוזיים שנראה שלא יודעים לעשות זאת אחרת.
שורה תחתונה: רוצים צפיות ביוטיוב? קנו כחול-לבן.
אומנות
מבעד לעדשה
מה האירוע? פרס יוניסף הוענק לצלמת אבישג שאר-ישוב
תקציר הסיפור: הצלמת המוערכת אבישג שאר-ישוב זכתה בתחרות "צילום השנה" של יוניסף, מהתחרויות היוקרתיות בעולם לצלמים מקצועיים, שדרך העדשה שלהם מנציחים את חייהם של ילדים ברחבי העולם. בתחרות, שנערכה זו השנה ה-25, ביוזמת יוניסף גרמניה, זכו שתי סדרות צילום במקומות הראשונים, ולצד אבישג וסדרת הצילומים שלה "דיוקנאות הניצולים", זכתה איתה במקום הראשון הצלמת הפלשתינית סאמאר אבו-אלוף.
View this post on Instagram
זו הפעם הראשונה שאבישג מצאה את המרואיינים, תחקרה אותם וצילמה, כשהיא מנציחה את הסיפור של כל אחד ואחת מהם. תמונתו של סתיו ניצן, ששהה במשך 14 שעות עם משפחתו בממ"ד בנתיב העשרה, העניקה לה את הזכייה, עליה אמרה ל"ישראל היום": "צילמתי ילדים שחזרו מהשבי או כאלה שאיבדו הורים, ומה שמדהים בבחירה של התמונה הזאת הוא שהפנים שלו סיפרו כל כך הרבה מבלי שהסיפור יהיה הכי דרמטי. אתה פשוט רואה איזו חרדה ילד חווה מלהיות 14 שעות בממ"ד עם משפחתו. מבחינתי יש עוצמה גדולה בזה שהפנים שלו מדברות את הסיפור של כל הילדים במלחמה הזאת".
שורה תחתונה: תמונה שווה אלף מילים והפרויקט של אבישג שווה אינספור ניסיונות הסברה של המצב המורכב בישראל 2024.
זה לא כל כך נעים לראות ביתן סגור
מה האירוע? חרם על הביתן הישראלי בביאנלה בוונציה.
תקציר הסיפור: קריאות להחרמת ישראל בביאנלה הבינלאומית לאמנות ה-60 של ונציה, ועצומה עליה חתמו עשרות אלפי אמנים מרחבי העולם ובה קראו להחרים את הביתן הישראלי בוונציה אותו הם כינו "ביתן רצח עם". בתגובה, הודיעה האמנית רות פתיר כשבוע לפני פתיחת הביתן המיועדת, כי התערוכה תיפתח רק "כשתושג עסקת חטופים והפסקת אש".
הבינאלה של ונציה, שמתקיימת מדי שנתיים, היא אחת מהתערוכות החשובות והיוקרתיות ביותר בעולם האומנות, בה משתתפים אמנים בולטים בתחומם מכל מדינה. ישראל שולחת אליה נציגים באופן קבוע מאז 1948 אולם השנה נפל דבר. "האמנית והאוצרות של הביתן הישראלי בביאנלה בוונציה יפתחו את התערוכה כאשר תושג עסקת חטופים ועצירת האש" - זה השלט שנתלה על קיר הביתן הישראלי בביאנלה הבינלאומית לאמנות ה-60 של ונציה, בבוקר פתיחת התערוכה.
מבעד לחלון הזכוכית השקוף של הביתן הישראלי, ניתן היה לראות את עבודת הווידאו "מקוננות" (Motherland) המתנגנת בכניסה. "כאמנית וכמחנכת, אני מתנגדת בתוקף לחרם תרבותי, אבל אני מרגישה קושי גדול להציג פרויקט שמדבר על ערך החיים בתקופה של זילות איומה בהם", אמרה פתיר והאוצרות מירה לפידות ותמר מרגלית הוסיפו: "חצי שנה עברה מאז המתקפה המזעזעת על ישראל ב-7 באוקטובר, שהובילה למלחמה הנוראית בעזה, ואין סיום באופק. רק עוד כאב, עוד אובדן, עוד הרס. התערוכה עלתה והביתן ממתין להיפתח. האמנות יכולה לחכות, הנשים, הילדים והאנשים שחיים בגיהנום אינם יכולים".
שורה תחתונה: חלפו מאז שבעה חודשים ואנחנו עדיין מחכים שיחזרו החטופים, שתיגמר המלחמה, ושהאמנות הישראלית תפרח. גם בוונציה.
זה לא רק ספורט
מה האירוע? מיצב של האמנית נועה קלגסבלד באולימפיאדה.
תקציר הסיפור: נציגות ישראלית מהסוג התרבותי נרשמה באולימפיאדת התרבות בפריז 2024, לקראת פתיחת המשחקים האולימפיים בעיר בדמות האמנית נועה קלגסבלד, בוגרת בית הספר לאמנות רב-תחומית בשנקר.
קלגסבלד הציגה מיצב מתוך פרויקט האמנות שלה – GOAL – שנוצר בשיתוף פעולה עם קבוצת הכדורגל המעורבת של העיר לוד, "הפועל בני לוד". המיצב My Olympia's Locker Room, שהוצג בספרייה ההיסטורית של פריז ברובע המארה, העלה סיפור של אחדות ושותפות בין דתות ותרבויות שונות בחברה הישראלית והזמין את הצופה לבחון נקודות מבט חדשות ולהעריך מחדש את התפיסה הנוכחית, וזאת בהקבלה לקבוצת הכדורגל של לוד המפגינה מודל של אחדות בתקופות פילוג.
שורה תחתונה: עם כל הכבוד למדליות איתן חזרה ישראל מהאולימפיאדה, ויש המון כבוד, מדובר פה בהישג מדהים, לא פחות ממה שעשו נבחרות ישראל בענפי הספורט השונים.
ספרות
אלף סופרים לא רוצים שתקראו אותם
מה האירוע? מכתב הסופרים ביוזמתו של הפסטיבל הבינלאומי לספרות פלשתין, שקרא להדרתם של מוסדות תרבות ישראלים.
תקציר הסיפור: אחת לתקופה, בדרך כלל בסמוך לקונפליקט ישראלי-פלשתיני שהסלים צבאית, צץ לו מכתב פומבי מטעם אנשי תרבות ורוח מהניכר, שקורא להחרמה בינלאומית של ישראל. באופן מעוות, כבר מדובר בשגרה שהישראלים למדו להשלים ולחיות עמה. אבל משהו במכתב הסופרים שפורסם לפני כשלושה חודשים ביוזמתו של הפסטיבל הבינלאומי לספרות פלשתין, שקרא להדרתם של סוכנים ספרותיים תוצרת כחול-לבן ומוסדות תרבותיים ישראליים משוק התרבות העולמי, הרגיש קצת שונה.
בעיקר בגלל השמות המוכרים יותר שחתמו עליו, סופרים בעלי שם שהצטרפו לחגיגת החרם והחליטו שלא רק שהם לא מעוניינים שהקולגות הישראליות שלהם ישחקו איתם בארגז החול, הם גם לא מעוניינים שישראלים בכלל ייחשפו ליצירתם. סופרות וסופרים מוכרים ומצליחים כמו אנני ארנו, נעמי קליין, סאלי רוני וג'ונתן לתם הודיעו כי הם מסרבים בתוקף שספריהם יתורגמו לעברית, במין אקט עיוולת שמשלב בריונות, חלמאות, קורטוב אנטישמיות ופרקטיקה שמנוגדת לכל מהותו של מושג התרבות.
מוסדות הספרות הישראליים, נכתב בעצומה עליה חתמו כאלף סופרים ושזכתה לתהודה רבה, "מסייעים בטשטוש הכיבוש והדיכוי של האוכלוסייה הפלשתינית". כלומר, לטענתם – סופרים ישראלים תורמים להלבנת דיכויים של הפלשתינים ורובם, וזהו ציטוט: "משתפים פעולה באופן ישיר עם המדינה". תגידו את זה לסופר כמו דויד גרוסמן, למשל, מבקר ידוע של המדיניות הישראלית בעזה. יש גורמים בתעשייה המקומית שהתייחסו בביטול למכתב, והדגישו את כמות הסופרים החתומים עליו שאינם מתורגמים מלכתחילה לעברית ואין גם כוונה לתרגמם בעתיד ממילא. אחרים סיפרו על קשיים שמכתבים מסוג זה מערימים על עבודתם בהפצת כתבים עבריים ברחבי העולם. אבל כולם הסכימו שמדובר בעליית מדרגה בכל הנוגע לבידודה של ישראל מיתר מדינות העולם ובנזק שהופך יותר ויותר קשה לתיקון.
שורה תחתונה: פואטיקה של צביעות עולמית – עכשיו הספר.
תקשורת
כאן ועכשיו
מה האירוע? איגוד השידור האירופי בהתראה חסרת תקדים בעקבות איומי ההפרטה של "כאן".
תקציר הסיפור: לאחרונה שבה ועלתה תכניתו של שר התקשורת שלמה קרעי להפריט את תאגיד השידור כאן. מתוקף היותו תאגיד ציבורי, כאן, משתייך לאיגוד השידור האירופי. זהו גוף שהוקם אחרי מלחמת העולם השניה בניסיונות לאחות את אירופה השסועה בריקוד ובשירה, אבל לא רק.
אם התאגיד כבר לא יהיה ציבורי, הוא ייאלץ לפרוש האיגוד האירופי על כל המשתמע מכך כולל היציאה מהאירוויזיון. ומתי זה הפך לעניין גלובלי? כשבאיגוד השידור האירופי שלחו לוועדת הכלכלה בכנסת מכתב חסר תקדים בחריפותו: "פירוק, או הפרטת השידור הציבורי בישראל הוא צעד משמעותי – כמעט חסר תקדים בהיסטוריית המדיה האירופית. זהו אינו צעד שייעלם מעינינו" לשון המכתב.
בשורה התחתונה: אם ההפרטה תתממש, והתאגיד לא יהיה חלק מאיגוד השידור האירופי, זה אולי יישמח את שר התקשורת, אבל גם לא מעט אנטי ישראלים שרק מחכים שנעוף מהאירוויזיון ומעוד פלטפורמות בינלאומיות. אולי לא כדאי לתת להם את הסיפוק הזה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו