"התחלתי לשיר את 'מתנות קטנות', ופתאום אחד מהלוחמים מולי קם והלך"

רמי קלינשטיין חוזר לשתף פעולה עם נעם חורב בשיר "חכי עם הדמעות", שמתאר את מה שכולנו חווים כבר שמונה חודשים • הוא לא מתבייש להודות בכאב: "אני בטראומה"

רמי קלינשטיין - חכי עם הדמעות

נוסחה מנצחת: אחרי "מתנות קטנות", שיתוף הפעולה המצליח בין רמי קלינשטיין לנעם חורב, מגיע היום "חכי עם הדמעות" - שיר חדש של קלינשטיין, שאותו הלחין למילותיו של חורב בהפקה מוזיקלית של אלון פרץ. אף על פי שהשיר נכתב לפני 7 באוקטובר, נדמה כי הוא מתאים בדיוק לתקופה הנוכחית.

"חכי עם הדמעות, יש יופי בעולם ששווה לנו לראות, גם לנו יש מקום בנצח הגדול. אם יש אותי ויש אותך אז זה בעצם כבר הכל, חכי עם הדמעות", שר קלינשטיין, בתקופה שבה הדמעות של כולנו זולגות מעצמן.

"מאז 7 באוקטובר, ובתוך השכול, הכאב והטראומה, הטקסטים בפסקול השירים שלנו קיבלו טוויסט לתוך הדבר הזה, אם נרצה ואם לא", אומר קלינשטיין. "שירים הם פרשנות, ומאז אותה השבת הכל קיבל אצלנו אזימוט שנכנס ללב של האנשים. אני קולט את זה בהופעות, כמה אנשים מתרגשים בצורה אחרת לחלוטין מהשירים, זו התרגשות אחרת.

"אלה אנשים שלפעמים יוצאים מהבית בפעם הראשונה ובאים להופעה, ואני רואה מה השירים עושים להם. מישהי אמרה לי בהופעה אחת: 'זה פותח את הדמעות שנסגרו אצלי'. השיר הזה באמת נכתב לפני 7 באוקטובר, כשהלוחם אור אשכר הלך בדיזנגוף ומחבל רצח אותו בדם קר. הוא היה חבר שלנו ויצא עם ליקוש, חברה יקרה שלנו. השיר הזה היה עבורה, כשהיא ישבה לידו בזמן שהיה מורדם ומונשם.

רמי קלינשטיין ונעם חורב, צילום: רן יחזקאל

"נעם ואני חברים טובים, כמו משפחה, וחשבנו שהשיר הזה מתאים לתקופה. במיוחד הטקסט הזה: 'בית הוא לא רק דלת וקירות, בית הוא המקום איפה שאני נמצא איתך'. יש כל כך הרבה אנשים שאין להם בית היום, בצפון ובדרום. הרעיון שאומר שהבית הוא איפה שאנחנו נמצאים, גם אם יש בזה אפילו סנטימטר של נחמה בתקופה הזאת - צריך ללכת את הסנטימטר הזה".

לא יכול להכיל

מאז פרוץ המלחמה קלינשטיין הוציא את "אור", שכתבה פלג גל אור בת ה־10 ושאותו הקליט עם ילדי עין הבשור, לזכר המורה למוזיקה שלומי מתיאס שנרצח ב־7 באוקטובר. הוא גם כתב שיר לכרמל גת, שנמצאת בשבי, וביצע שיר לזכרו של עומר וולף ז"ל.

קלינשטיין לא מתבייש להודות בכאב שהוא חווה: "אני בטראומה. הבנתי את זה באופן סופי ביום השואה, יום שבו בכל שנה אני צופה בטלוויזיה, בסדרות ובסרטים - והשנה הרגשתי שאני לא יכול. השואה היתה משהו שמבחינתי אסור לשכוח, אבל מאז אותה השבת אנחנו בתוך זה. אני בתוך זה.

"אני שר בהלוויות, באזכרות, מופיע בפני פצועים ובבתי חולים, ושום דבר לא דומה למה שהיה. בהופעה מול לוחמי מגלן התחלתי לשיר את 'מתנות קטנות', ופתאום אחד מהלוחמים מולי קם והלך. זה לא שיר עצוב או פרובוקטיבי, ולא הבנתי, ובסוף ההופעה הוא ניגש אלי ואמר שהוא מתנצל, אבל השיר הזה הוא הצלצול בגן של הבנות שלו, שהוא לא ראה כבר ארבעה חודשים. הוא התחיל לבכות, וניסיתי לחבק אותו, לנחם. ההופעות ממש תרפויטיות, כל אחת שונה מהאחרת".

לצד ההופעות המיוחדות בצל המלחמה, ב־15 ביוני קלינשטיין יופיע בזאפה אמפי שוני, במופע שקיעה שבו לראשונה יארח על הבמה את אורית שחף ותום פטרובר, מלהקת היהודים. "זו הזדמנות ראשונה שלי להופיע עם היהודים. אורית ותום מקסימים, והולך להיות וואו של הוואו של הוואו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר