המלחמה הנוכחית שלחה לא רק אותנו אל הממ"דים והמקלטים, היא גם שיגרה את אוספי האמנות במוזיאונים השונים לבונקרים ולכספות, אל מתחת לאדמה.
במוזיאון תל אביב לאמנות הגיע צוות חירום מיוחד כבר ב-7 באוקטובר 2023, כדי להוריד לכספות במחסנים המוגנים יצירות מופת של פיקאסו, רנה מגריט, קלימט, אוקיף, רותקו ועוד. כעת, לאחר שנה וחודשיים, שבות יצירות האמנות אל הגלריות של אוספי המוזיאון.
View this post on Instagram
"לצערי הרב אנחנו מתורגלים בזה, וזו לא הפעם הראשונה שאנחנו מורידים את האוסף מהקיר, אבל זו הפעם הראשונה שזה קרה לכל כך הרבה זמן", אומרת נועה רוזנברג, אוצרת לאמנות מודרנית ואירופאית במוזיאון תל אביב לאמנות ל"ישראל היום".
"ב-7 באוקטובר הגענו צוותי המוזיאון עם צוותי הפינוי והתחלנו לאט להוריד את העבודות של האוסף המודרני. המיקום שלו זה ממש מול הקרייה, אלה היצירות הכי ותיקות ורגישות, זה כמו בית אבות ופגיה ביחד (צוחקת). הפינוי הוא ידני, את רובן ממש לקחנו אחת אחת לכספות, ויותר משנה וחודשיים הן היו שם. בשבוע שעבר, מרגע שנחתם הסכם הפסקת האש ולאור הגעגוע של הקהל לאוסף, שהוא לב לבו של המוזיאון, התחלנו להוציא את היצירות", סיפרה.
"האוסף ממוקם בכניסה הראשית והקהל שנכנס נתקל בשנה הזאת בדלתות סגורות. זו ממש הנשמה של הבניין המרכזי, וראינו את הגעגוע של הקהל. זו תחושה איומה להוריד תרבות למטה. בשבוע שעבר התחלנו להוציא את היצירות מהמחצית השנייה של המאה ה-20 כמו פיקסו וקלימט, פתחנו גלריה אחת והקהל באקסטזה. הוצאת היצירות והחזרתן תהיה בשלבים, במשך הזמן הזה הייתה לנו האפשרות להתבונן באוסף ולטפל בו, לעשות שימור ורסטורציה. הגל הבא של החזרת היצירות יהיה בשאיפה לקראת האביב".
יש חשש שאולי תידרשו שוב להחזיר אותן למחסנים בעתיד?
"זו שאלה לאומית כללית, אמנות שווה חיים, המוזאון לא מנותק מהחוץ. ברור שב-7 באוקטובר זה היה קיצוני, הייתה בהלה, חוסר וודאות ותחושה של סוף העולם. אנחנו אמונים על נכסי ציבור ותרבות, ונקווה שלא נצטרך יותר להוריד יצירות אמנות מהקירות, כי זה אומר שבני אדם לא ייפגעו".
גם במוזיאוני חיפה נאלצו להסיר מספר יצירות מתצוגות למחסני המוזיאונים בזמן המלחמה, למשך מספר שבועות. בין היתר, הוסרו יצירות נדירות ורבות ערך שמוצגות במוזיאון הימי הלאומי. בימים האחרונים כל היצירות הושבו למקומן.
"גם כאשר נאלצנו להסיר יצירות מסוימות לצורכי הגנה, רוב התערוכות לא נפגעו והמוזיאונים המשיכו לפעול. דווקא בחיפה, היה לנו חשוב להמשיך ולאפשר למבקרים לבקר במוזיאונים לאורך כל תקופת המלחמה, והקפדנו להמשיך ולקיים את כל פעילויות המוזיאונים ככל שהנחיות פיקוד העורף אפשרו זאת. אני שמח שעכשיו אנחנו בימים טובים יותר עם הפנים לשנת 2025, בתקווה שתאיר פנים יותר מקודמתה", מסר ל"ישראל היום" יותם יקיר, מנכ"ל מוזיאוני חיפה.
גם במוזיאון ישראל בירושלים במהלך מלחמת חרבות ברזל ובעת המתקפה האיראנית הורידו ציורים, פסלים ומגוון ממצאים ארכיאולוגיים חשובים, בהם המגילות הגנוזות, למרחב בטוח ומוגן במרתפי המוזיאון.
"הצעד נעשה מתוך רצון לנקוט משנה זהירות ולוודא את הגנתן של היצירות ובעיקר מתוך מחויבות ואחריות לאוספיו וליצירות המופת. עם חזרת המוזיאון לפעילות מלאה, הוחזרו היצירות לתצוגה. בימים אלו, מוצגת במוזיאון תערוכת 'חלומות צלולים' בה ניתן לראות את מיטב האוספים הנדירים והיקרים", מסרו במוזיאון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו