סערה בעולם האמנות: האם בננה שהודבקה לקיר שווה מיליון דולר?

האמן מאוריציו קטלאן הדביק בננה לקיר באמצעות נייר דבק, והציף שאלות פילוסופיות שנוגעות לאמנות • בינתיים, יש מי שמוכנים לשלם על היצירה לא מעט כסף • בנוסף מתברר שהיצירה מייצרת ויכוח ער מאז שנת 2019

בננה על קיר - היצירה השנויה במחלוקת. צילום: צילום מסך

בשנת 2019, בננה שהודבקה לקיר באמצעות נייר דבק נמכרה במכירה פומבית ב-120 אלף דולרים. המכירה עוררה סערה ברשתות החברתיות והעלתה מחדש שאלות פילוסופיות שתוהות מה זו אמנות, בעצם.

בית המכירות סות'ביס הודיע השבוע שהיצירה החריגה והוויראלית של האמן מאוריציו קטלאן, בננה מודבקת לקיר על ידי סרט הדבקה, מוצעת כעת שוב למכירה בסכום שינוע בין מיליון למיליון וחצי דולרים. זאת דרך הקונה הקודם שמסר אותה ושזהותו נשארה אנונימית.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by The Art Newspaper (@theartnewspaper.official)

המיצג האמנותי החריג נקרא בשעתו על ידי האמן בשם "הקומיקאי", והוא הודבק אל הקיר בגלריית באזל במיאמי. האירוע עורר סערה בעולם האמנות בשאלה אם אכן מדובר באמנות. התומכים במיצג של האמן הסבירו כי מדובר באמנות שממשיכה את המיצגים של מרסל דושאן. כזכור, דושאן שלח בשעתו אל גלריה גרנד-סנטרל בניו יורק, משתנה ציבורית כפסל שנקרא "המזרקה". הפסל עורר סערת ענק והוצג מאחורי וילון.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by ARTnews (@artnews)

עשרות אלפי בני אדם נהרו אל הגלריה כדי לראות את יצירת האמנות השנויה במחלוקת. במסגרת זו התחוללה גם שערורייה בעת שהאמן דיוויד דאטונה הסיר מהקיר את הבננה, ואכל אותה אל מול עיני הצופים. דאטונה הסביר שהוא אכל את הבננה כיון שהוא היה רעב. מנהלי הגלריה לא התרגשו אז מההשחתה של היצירה שנמכרה ב-120 אלף דולר אלא הדביקו תוך מספר דקות בננה נוספת על הקיר.

בנוגע למכירה הפומבית הנוכחית, סות'ביס לא ציינה מי המוכר הנוכחי שלה, ורק מסרה שמדובר באספן שקנה את היצירה מהקונה הראשון, כשיש בידיו תעודת אותנטיות שלה. בהודעה לעיתונות שהכריזה על המכירה, תיאר ראש תחום האמנות העכשווית של סותבי'ס את הבננה כיצירה מתריסה.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by ARTPIQ (@artpiq)

"מדובר ביצירת אמנות מעוררת מחשבה, שמותחת ביקורת עמוקה ושנינות חתרנית על העולם שלנו. האמן הציב ביצירת האמנות הזו ספק בעצם ערכו של רעיון האמנות עצמו. מבחינה זו, המכירה הפומבית שתיערך בנובמבר תביא לכדי מימוש את הרעיון המהותי שעומד ביסוד העבודה ותהיה כעת לציבור הרחב יכולת להכריע סוף סוף בשאלת ערכה של עבודת אמנות מתריסה כזו".

לפני המכירה, תצא היצירה למסע בינלאומי שיכלול את לונדון, פריז, מילאנו, הונג קונג, דובאי, טאיפיי, טוקיו ולוס אנג'לס.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר