44 אלף פניות, כאלף חקירות ושתי הרשעות: הנתונים המלאים של הרשות להגנת הצרכן

קובי זריהן, המומונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן חשף בנאומו את הנתונים • "זה הרבה פחות מהרצוי, אבל זה מה שהמשאבים שלנו כיום מאפשרים"

יותר ניסיונות עוקץ כלפי אוכלוסיות מוחלשות , Getty Images
יותר ניסיונות עוקץ כלפי אוכלוסיות מוחלשות. צילום: Getty Images

רגע לפני יום הצרכן הבינלאומי: קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, טען הבוקר (רביעי) בכנס השנתי ה-12 בתחום, כי בשנה האחרונה בוצעו פעולות אכיפה רבות במטרה לייצר הרתעה שתביא להסדרה מול הצרכן.

"אנו רוצים לפעול כדי שהשוק יהיה מוסדר ושכולם יפעלו על פי התקנות והחוק, בהוגנות, כולל סימון מחירים - השקענו בזה המון משאבים", אמר היום זריהן, ופירט את אמצעי האכיפה: "בשנים 2023-2024 הרשות פתחה כמעט 1,000 תיקי חקירה (968 ביקורות שבהן היו ממצאים). זה לא מספיק. אנו מודעים לזה ואנו מעוניינים לשפר את זה, תוך מודעות לצורך בהגברת אלמנט אכיפתי ברשות", אמר.

"השקענו המון משאבים", קובי זריהן, צילום: דוברות הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן

"יש מתאם בין כמות התיקים לאחוז הביקורות בתחום המזון, שמעסיק מאוד צרכנים בימים אלה - 71% מהמקרים שנחקרו הם בתחום המזון. זה מציג את עומק הבעיה ואת התיעדוף של הציבור. ב-85% מהתיקים אכן נמצאו הפרות". 

עוד שיתף זריהן כי בשנתיים האחרונות נעשתה פעילות גם במישור הפלילי - אך שם הוא טוען כי ידי הרשות מוגבלות יותר. "אנו מטפלים בשני כתבי אישום במישור הפלילי, מעבר למישור המנהלי. במסגרת זמן זו היו רק ארבעה כתבי אישום כנגד אלו שהפרו את החוק בתחום הגנת הצרכן, שניים מהם הורשעו ומול שניים נוספים העיצומים עדיין מתנהלים. במקביל, הטלנו 128 תיקי עיצומים בסכום כולל של 20 מיליון שקל - רק 50 פסקי דין התקבלו בגין ערעורים. זה הרבה פחות מהרצוי, אבל זה מה שהמשאבים שלנו כיום מאפשרים".

נציגת שירות לקוחות (אילוסטרציה), צילום: Gettyimages

לדבריו, נושאים מרכזיים בחקירות הם הטעיות הצרכן בתחום הפיננסי, שהפך לדבריו למכת מדינה. בנוסף, החקירות עוסקות בהלוואות חברתיות ("הן פשוט עובדים על אנשים בצורת הלוואות מאדם לאדם, גובים כספים ומרמים אנשים עם עמלות מטורפות", לדבריו), במסגרתן היכולת של עברייני הונאה לנצל בעיקר אוכלוסיות מוחלשות (שפחות דוברות עברית או מכירות את העולם הפיננסי) - זו תופעה בה הרשות משקיעה משאבים רבים. "זאת, מתוך תפיסה שהציבור צריך להיות מוגן. כך גם בתחום הפיננסי לאיתור כספים אבודים, ייחוס סגולות רפואיות והטעיה במכירת רכבים".

הטעייה במכירות, מגרש למכירת רכבים, צילום: יהושוע יוסף

בתחום פניות הציבור, בשנת 2024 הרשות קיבלה כ-44 אלף פניות. "מדובר בכמות שלא יכולה להיות מטופלת באופן מושלם", טוען זריהן הבוקר - "אבל כולם מקבלים מענה. המענה בעיני צריך להיות אחר, עם סיוע קונקרטי לכל צרכן ואף החזרת הכספים - אבל היום אין לנו סמכויות מהסוג הזה", הוא מסביר. "יחד עם זאת, אנחנו חייבים לתת לציבור מענה איכותי יותר". מגוון הפניות שהתקבלו ברשות להגנת הצרכן בשנה החולפת, הן 21.2% בגין הטעיה, 20.2% ביטול עסקה ו-10.7% בתחום אחריות ושירות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר