סוף לאפליה: רשות המיסים ביטלה את המע״מ המלא על בגדי יד שנייה

רשות המיסים הודיעה כי מעתה על בגדי יד שנייה לא ישלמו מע״מ מלא, כאשר עד כה החוק התייחס למוצרים מפריטי יד שנייה אך לא לבגדים • ההחלטה צפויה לעודד הוזלה משמעותית של בגדי יד שנייה הנמכרים בחנויות ובירידים

צעירה בשוק יד שנייה (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

רשות המיסים הודיעה השבוע כי מסרה לבקשת אאוטסייד סוסייטי בהובלת גרינפיס ישראל החלטת מיסוי שלפיה יתוקנו שיעורי המע"מ על בגדי יד שנייה וישוו אותם למוצרים משומשים אחרים - זאת לאחר שעד כה הוטל מע"מ בשיעור מלא על עסקי ביגוד יד שנייה וכעת, תנאיהם הושוו לתנאים של מגוון מוצרים כגון מכוניות, דירות, רהיטים משומשים ועוד.

יש לציין כי עד כה החוק התייחס למוצרים מפריטי יד שנייה אשר כוללים בין היתר רהיטים משומשים, מכוניות ודירות יד שנייה אך לא התייחס לבגדי יד שנייה. בשל כך, סוחר אשר רכש בגדים משומשים מלקוחות יד שנייה, יכל לשלם בעצמו מע״מ מלא.

באופנת יד שנייה הלקוחות מקבלים בגדים איכותיים ומגוונים במחירים נמוכים, צילום: GettyImages

כעת, בעקבות יוזמה משותפת של גרינפיס ישראל ואאוטסייד סוסייטי באמצעות מייצגיהם עורכי הדין הילה תירוש ואלעד רן ממשרד עו״ד רן-תירוש ושות׳ לרשות המיסים, רשות המיסים הבהירה כי מעתה על בגדי יד שנייה לא ישלמו מע״מ מלא.

כך למשל, אם צרכן קנה חולצה בחנות רגילה ב-70 שקלים ושילם עליה מע״מ מלא, במידה והוא מוכר אותה לחנות יד שנייה ב-50 שקלים, חנות היד השנייה תשלם מע״מ כאחוז מההפרש בלבד, כלומר 17 אחוזים מתוך 20 השקלים. יש לציין כי בינואר המע״מ יתעדכן ל-18 אחוזים. ההיגיון הוא שהצרכן שקנה את הפריט כבר שילם מע״מ על הפריט החדש ולכן מדובר כעת רק בהפרש.

רשות המיסים ביטלה את המע"מ המלא על בגדי יד שנייה, צילום: יהושע יוסף

ההחלטה צפויה לעודד הוזלה משמעותית של בגדי יד שנייה הנמכרים בחנויות ובירידים, ותסייע לעודד שוק עצום המהווה חלופה בת קיימא לאופנה המהירה.

תעשיית האופנה המהירה נחשבת לתעשייה המזהמת השנייה בעולם והיא גורמת לזיהום קשה של מקורות מים ואדמה, שימוש נרחב בכימיקלים מזהמים וניצול משאבי טבע, בעוד חלקה בפליטות גזי החממה העולמיות הולך וגדל עם השנים. הנתונים כיום מצביעים על כך שגם אם יפסיקו לייצר בגדים באופן מוחלט, קיימים ברחבי העולם מספיק פריטי לבוש לכל מיליארדי בני האדם ל-50 השנים הבאות.

לכך כמובן מצטרפת תרבות הצריכה הבזבזנית, שמפעילה על כולנו מניפולציות שיווקיות, כל זאת כשהיא נשענת על ניצול מחפיר של עובדים וניצול כלכלי של מדינות הדרום הגלובלי. 

תעשיית האופנה היא התעשייה השנייה המזהמת ביותר בעולם, צילום: Getty Images

ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל גרינפיס ישראל: "תמיכה באופנה יד שנייה היא win-win – הלקוחות מקבלים בגדים איכותיים ומגוונים במחירים נמוכים, הקהילות מעורבות בקידום כלכלה מעגלית תוך חיזוק קשריהן ומעורבותן החברתית, וכדור הארץ מרוויח מהפחתה בייצור מזהם ומסיוע לבעיית פסולת הטקסטיל. הפתרון המיידי לאופנה המהירה זה הפחתה בצריכה ושימוש נרחב בבגדים משומשים. בכל הנוגע למדיניות, זו רק ההתחלה ואנו מקווים שצעד זה ידחוף את התחום כולו".

אריאל מקס לוי, הבעלים של "אאוטסייד סוסייטי": "קשה להפריז במשמעות ההישג הצודק והשלכותיו הרוחביות, הן על כדור הארץ ותושביו, הן על העסקים בתחום - קטנים כגדולים והן על הצרכן שייהנה מהוזלת מחירים כבר בטווח המיידי ובהמשך ייהנה מתחרות גדולה יותר בעקבות כניסה של שחקנים בקנה מידה גדול לתחום".

עו"ד הילה תירוש ועו"ד אלעד רן: "לאחר דיונים ארוכים מול רשות המיסים – מע״מ, אנו שמחים על התוצאה שהושגה – על קבלת החלטת המיסוי כפי שהגשנו והצגנו אותה לרשות המיסים. ניכר כי רשות המיסים הבינה את חשיבות הפחתת המע״מ וקידום המטרה החברתית הנעלה".

ברשות המיסים נכתב בתגובה לחברה: "בפנייתך ביקשת את אישורנו כי העוסק יהא רשאי לפעול בהתאם לסעיף 5 א' לחוק מע״מ, כך שבעת מכירת פריטי הביגוד המשומשים, ישולם המע״מ בגין ההפרש בין מחיר המכירה של הבגד לבין מחיר רכישתו. סעיף 2 לחוק מע״מ קובע כי על עסקה בישראל ועל יבוא טובין יוטל מס ערך מוסף בשיעור אחד ממחיר העסקה. בסעיף 5 א לחוק מע״מ נקבע חריג לעניין, מחיר העסקה בנוגע לדברי אמנות משומשים. מחיר העסקה החייב במס הוא ההפרש שבין המחיר בעת המכירה לבין המחיר בעת הרכישה.

"על העוסק לנהל רישום מפורט בספר ערוך של הבגדים המשומשים שרכש, לרבות תיאור הבגד, מועד רכישתו, שם בעל הבגד ופרטיו. בעת מסירת פריטי הביגוד יקבל בעל הבגד אישור מסירה הכולל את הפרטים האמורים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר