שביזות יום א': האם יש או שאין התקדמות במגעים בין הצדדים הרבים להסרת איום השבתת המשק ביום ראשון בשבוע הבא? התשובה עשויה להיות יותר מורכבת מכפי הנראה. על פניו נראה שיש הסכמה רחבה לכך שיש צורך להעלות את שכר המינימום. אולם הוויכוחים ניטשים בשאלת סכום היעד.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
למשרד האוצר, למעסיקים ולגורמים אחרים יש דרישות שונות בנוגע להעלאת שכר המינימום. מה שנותר כעובדה כמעט מוגמרת הוא ששכר המינימום יעלה בכמה מאות שקלים ובכמה מדרגות. ככל הנראה, מתחילת 2015 נראה שכר הגבוה מ־4,300 שקלים לחודש כשכר מינימום.
אמש הסתיימה ישיבת צוותי המשא ומתן בראשות יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן עם נציגי משרד האוצר. גם הפגישה הזו הסתיימה לדברי ההסתדרות ללא תוצאות. ניסנקורן מסר כי "חייבים להגיע לפתרון אמיתי בנושאים שנותרו - שכר המינימום וסוגיית עובדי הקבלן".
עד להיכן יגיע שכר המינימום ומתי? ההערכות רבות ולא מן הנמנע שנצטרך לחכות לרגע הקריטי - יום ראשון לפנות בוקר כדי לדעת לאן הדברים הולכים. אלא אם, באופן לא ישראלי בעליל, הצדדים יגיעו לסיכום לפני כן.
אתמול נשמעו עוד התבטאויות של בכירי האוצר ולפיהן האוצר דורש רפורמה במבנה תלוש השכר של עובדי המדינה. זאת כדי למנוע מצב שעובדים שמשתכרים 11 אלף שקלים מדי חודש (השכר הממוצע של עובד מדינה) לא יקבלו תוספת שכר, כחלק ממה שמכונה "השלמה לשכר מינימום".
נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין אמר כי "כל ניסיון לשנות את חוק שכר המינימום באמצעות איום להשבתת המשק הוא פגיעה ביסודות הדמוקרטיה. ניהול משא ומתן בנושא כה מרכזי ומשמעותי למשק תחת איום של שביתה הוא שגיאה חמורה, הואיל וקיימת נכונות מצד המעסיקים להעלות את שכר המינימום".
עם זאת, באיגוד מבהירים כי אין הם מתנגדים להעלאת שכר המינימום וסבורים שיש להעלותו בתוואי מתון והדרגתי לרמה של 5,000 שקלים. העלאה, לדבריהם, חייבת להיעשות בחוק על בסיס אחיד לכל המעסיקים, ללא סלקטיביות ענפית.
לין הוסיף כי "יש לדון בהעלאת שכר המינימום בראייה מקיפה ורחבה הכוללת: שינוי הגדרת שכר המינימום, קביעת תוואי העלאה מתון שימנע פגיעה בעסקים קטנים ובינוניים, הבטחה שבתקופת העלאת שכר המינימום לא ישיתו עלויות נוספות על המעסיקים מכוח חקיקה, וגמישות בשעות העבודה על פי מדידה שבועית וחודשית".
על פי ניתוח שנעשה באיגוד לשכות המסחר, תוספת של 1,000 שקלים לשכר המינימום של כלל העובדים במשק תסתכם בכ־8 מיליארד שקלים.
נוסף על כך, מזהירים באיגוד כי מהלך דרסטי כדבריהם של העלאת שכר המינימום עלול להוביל לגידול משמעותי באבטלה. בשנתיים האחרונות חלה עלייה במגמה של מספר העסקים הנסגרים בישראל. מגמה שהתייצבה בסביבות 37,000 עסקים הנסגרים בכל שנה.
בתוך כך, בשירות התעסוקה נמשכו גם אתמול העיצומים ולא היתה קבלת קהל בלשכות. העיצומים צפויים להימשך גם היום כאשר לא ברור כיצד ייפתר המשבר. בשוק העבודה היו גורמים שונים שהביעו תקווה כי ייתכן שהצדדים יגיעו לפתרון במשבר המתמשך כבר 7 שבועות, כחלק מפתרון כולל של סכסוך העבודה במשק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו