ההכנות לארוחת החג כרוכות במערך לחצים בלתי מבוטל. מלבד התכנון והביצוע, שאין להמעיט בחשיבותם ובמקדם הלחץ שהם מספקים, ההוצאה המוטלת על כתפי המארחים יכולה להסתכם במאות שקלים, ועובדה זו יכולה לגרום אף לי לצאת משלוותי.
אני טיפוס מתוכנן ומאורגן מטבעי, אך כשאני מבשלת אני מבשלת מכל הלב, לאורכו ולרוחבו. מעולם לא בדקתי את החשבונית מהמכולת, הקצב או הדייג. לקראת ראש השנה לקחתי על עצמי משימה מאתגרת ומייד שמחתי בה: החלטתי לבשל שולחן חג חגיגי, ססגוני וטעים להפליא, המורכב כולו מסל מוצרים שאינו עולה על 50 שקלים לסועד.
יתרה מכך, החלטתי ליצור תפריט מגוון שאפשר בקלות להרכיב ממנו סעודה נהדרת. לאחר שעות של תכנון, שרבוט רשימות ומטלות במחברת, עריכת קניות מחושבת ומדוקדקת ובישול קדחתני ומהנה, הנה התוצאות לתפארת החג ולכבוד שנה מתוקה, נפלאה וטעימה.

קציצות דגים ברוטב גזר
החומרים (לכ־18 קציצות, תלוי בגודל):
- 500 גרם פילה דג לבן ללא אידרה ועור, חתוך לקוביות גדולות
- 1/2 כוס פירורי לחם
- 1 ביצה
- 1/2 בצל קצוץ
- 1/2 לימון נקי מקליפה ומגרעינים
- 2 שיני שום
- 1 כף ג'ינג'ר מגורר
- 4 ענפי בצל ירוק קצוצים (החלק הלבן והחלק הירוק)
- 1 כוס עלי פטרוזיליה, נענע, שמיר וכוסברה מעורבים
- 4 כפות שמן זית
- מלח ופלפל לפי הטעם
לציפוי:
- 1 כוס פירורי לחם
- שמן לטיגון
לרוטב:
- 8 גזרים או 2 כוסות מיץ גזר טרי
- 2 שיני שום פרוסות
- 4 בצלים ירוקים חצויים לאורכם
אופן ההכנה:
- טוחנים את כל המרכיבים במעבד מזון לעיסה חלקה ומעבירים למקרר ל־15 דקות עד שהתערובת קלה לעבודה.
- בידיים נקיות ורטובות מעט צרים כדורים עגולים. מצפים כל כדור בפירורי לחם ומטגנים בשמן חם (לא רותח) כ־4 דקות מכל צד עד שהקציצות זהובות.
- לפני ההגשה סוחטים מיץ גזר ומחממים במחבת רחבה עם שיני שום פרוסות ובצל ירוק עד שהתערובת מבעבעת.
- מתבלים במלח ובפלפל ומוסיפים את הקציצות לחימום עם הרוטב.
כבד עוף עם תפוחים
החומרים (ל־6 מנות):
- 600 גרם כבד עוף נקי מגידים
- 2 כפות גדושות שמן זית, או שומן אווז
- 1 שוט קלבדוס או ברנדי (60 מ"ל)
- 2 תפוחי עץ חתוכים לפלחים
- מלח ופלפל גרוס לפי הטעם
- גרגירי רימון לקישוט
אופן ההכנה:
- מחממים את שמן הזית או שומן האווז במחבת רחבה ומתבלים את הכבדים.
- מוסיפים למחבת כבדים ותפוחים ומשחימים אותם משני הצדדים במשך כ־3 דקות מכל צד.
- מוסיפים ליקר למחבת הרותח ומבשלים דקתיים נוספות.
- מגישים בעיטור גרגירי רימון.
סלט גזר
החומרים:
- 6 גזרים קלופים וחתוכים לפרוסות
- 3 שיני שום כתושות
- 2 כפות לימון כבוש
- 1/4 כוס שמן זית
- 2 כפות דבש
- 1 כפית פפריקה מעושנת
- 1 כף זרעי כוסברה גרוסים
- 1/2 כפית פפריקה מתוקה
- מלח אטלנטי לפי הצורך
אופן ההכנה:
- מסדרים בתבנית צלייה את כל המרכיבים.
- מכסים בנייר כסף וצולים בחום בינוני (180 מעלות) במשך כ־30 דקות.
- מצננים, מתקנים תיבול, מעטרים בעלי כוסברה ומגישים.

עוף צלוי בדבש
החומרים:
- 1 עוף במשקל כ־1.5 ק"ג
- 2 ליטר מים
- 1/2 כוס מלח
- 1/4 כוס סוכר
לתערובת התבלינים:
- 1/4 כוס שמן זית
- 1 כפית פפריקה
- 2 כפות סילאן
- 2 כפות דבש
- 2 כפות רוטב וורצ'סטר (או כף סויה)
- פלפל שחור גרוס
- 1 לימון פרוס לפרוסות דקיקות
לתערובת הירקות:
- 1 ק"ג תפוחי אדמה זעירים
- 4 גזרים קלופים חתוכים לאורכם
- 2 בצלים קלופים חתוכים לפלחים
- 8 שיני שום שלמות
- ענפי תימין
אופן ההכנה:
- ממיסים מלח וסוכר ב־2 ליטר מים. מעבירים את העוף לכלי קיבול המתאים בדיוק למידותיו ויוצקים מעליו את התמיסה עד כדי כיסוי.
- משרים במקרר במשך 4 שעות לפחות, עדיף ללילה.
- מערבבים את שמן הזית עם כל התבלינים עד שמתקבלת תערובת חלקה ואחידה.
- מוציאים את העוף מהמים ומספיגים היטב בנייר מגבת.
- בעדינות וביסודיות מעסים את העוף במשחת התבלינים, כדאי גם מתחת לעור בעדינות, בלי לקרוע. מסדרים פרוסות לימון מתחת לעור מכל הצדדים.
- בתבנית שמתאימה לגודל העוף. (לא רחבה וגדולה מדי) מפזרים את תפוחי האדמה, הגזר, הבצל והשום באופן אחיד.
- מניחים מעל הירקות את העוף וצולים בחום גבוה (250 מעלות) 10 דקות מכל צד.
- מנמיכים את חום התנור
- לחום בינוני (180 מעלות) וצולים במשך 40 דקות, כשהצד של החזה פונה כלפי תפוחי האדמה והצד של הכרעיים כלפי מעלה (כך מונעים מהחזה דל השומן מלהתייבש יתר על המידה).
עוגת דבש
החומרים (ל־2 תבניות אינגליש קייק):
- 3/4 כוס מים רותחים
- 1 תיון רגיל
- 1 כפית גדושה קפה נמס
- קורט קינמון
- קורט אבקת ג'ינג'ר
- קורט אגוז מוסקט טחון
- קורט ציפורן טחון
- קורט אבקת וניל משובחת
- 2 ביצים
- 3/4 כוס שמן חמניות
- 3/4 כוס סוכר דמררה
- 1 כוס דבש
- 1/2 כוס תרכיז תפוחים טבעי
- 1/2 2 כוסות קמח תופח
- 1 כפית סודה לשתייה
- 1 תפוח פרוס לפרוסות דקות לקישוט
אופן ההכנה:
- מוסיפים למים הרותחים את התה, הקפה והתבלינים ומשרים במשך 5 דקות. מסננים את התיון החוצה.
- במיקסר עם וו גיטרה מערבלים את כל מרכיבי העוגה עם המים המתובלים, עד שמתקבלת בלילה אחידה.
- משמנים שתי תבניות אינגליש קייק ויוצקים את הבלילה שווה בשווה.
- מסדרים בתבניות מניפות של פלחי תפוחים.
- אופים בתנור בחום נמוך (150 מעלות) במשך כ־50 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

עד 50 ש' לסועד
קומפוט תפוחים, אגסים וגויאבה
החומרים (ל־4 מנות):
- 2 אגסים פרוסים דק
- 2 תפוחים פרוסים דק
- 2 גויאבות פרוסות דק
- 1/2 כוס צימוקים
- 1 מקל וניל
- 4 כפות דבש
- 2 תיונים של חליטת רימונים (לא חובה)
- מים עד כדי כיסוי הסיר
- 1/2 כוס סוכר
אופן ההכנה:
- שמים את כל המרכיבים בסיר, מכסים במים ומבשלים על אש קטנה כ־20 דקות.
- מצננים ומעבירים למקרר לשעתיים לפחות. אם רוצים להמתיק, מרתיחים מעט מים, ממיסים בהם סוכר ומוסיפים לקומפוט.