מאות אלפי מבודדים וסגר בפועל: העסקים מחכים לפיצויים

בשעה ששיאי התחלואה נשברים מדי יום, ברשתות המסחר ובענפי המסעדנות מדווחים: פדיון המכירות שלנו ירד בכ־50% • "המשק יושב על חבית חומר נפץ, צריך לפעול ומהר"

מסעדה סגורה (לבית העסק אין קשר לכתבה) , צילום: קוקו

שיאי תחלואה חדשים נשברים מדי יום ביומו, והבידודים ההמוניים מקילים אמנם את הגודש בכבישים אבל פוגעים קשות במחזורי העסקים בישראל. ברשתות המסחר מדווחים על ירידה של כ־50% בפדיון המכירות, ושיעור ירידה דומה חווים בענף המסעדנות ובתחום הטיפוח האישי. למרות זאת, הממשלה לא ממהרת לגבש שום מתווה סיוע שיפצה את העסקים בגין ההפסדים שהם חווים.

בעלי עסקים מתמודדים בימים אלה לא רק עם הירידה במחזורים, אלא גם עם המחסור החמור בעובדים שנמצאים אף הם בבידוד. למרות הצורך הברור במתווה סיוע לעסקים, לפי שעה לא גובשה תוכנית כזו. בניגוד לגלי התחלואה הקודמים, נדמה כי בעלי העסקים השלימו עם המצב ולא יוצאים לרחובות להפגין, ובכך מאפשרים לממשלה להמשיך לנקוט מדיניות יד קפוצה.

השר הורוביץ מציג את מתווה הבדיקות החדש: "גל האומיקרון מחייב שינוי תפיסה והתאמות, נחסוך זמני המתנה", צילום: שמואל בוכריס

"בגל הנוכחי חטפנו ביטולים במיליוני שקלים, ואנחנו לא רואים אופק", אומר אורן חליוה, בעלים של חברת ההפקות אורן ורינת הפקות, "מבטלים כבר את האירועים של פורים, וזאת כבר מכה ממש גדולה. זה מציב את העסק שלנו בסכנה, ולא מדברים בכלל על הפיצויים. הם אומרים שאין סגר, אבל מצד אחר אומרים למנכ"לי חברות, 'מי שלא חייב לעבוד מהמשרד, תשאירו אותו בבית'. זה מצחיק, אבל מתגעגעים לביבי. אני באופן אישי נורא לא אהבתי את סגנון השלטון הקודם ואיך שהדברים התנהלו, אבל בסופו של דבר, הממשלה הקודמת דאגה לי".

לפי הערכת איגוד המסעדות, השבוע האחרון הביא עימו ירידות של 10%-40% בפעילות המסעדות והברים. באזורים של תיירות ענפה דוגמת ירושלים, יפו ועכו הירידה מגיעה ל־50% מהמחזור בשל היעדר תיירים. מעבר לכך, ענף המסעדנות סובל ממחסור בכוח אדם בגלל  בידודי העובדים.

"תעשיית המסעדות הגיעה למשבר האחרון עם מחסור של קרוב ל־20 אלף עובדים", אומר מנכ"ל איגוד המסעדות, שי ברמן, "בשבועות הקרובים נאבד כ־30-20 אלף עובדים נוספים, מה שיהפוך את תפעול העסקים שלנו לבלתי אפשרי. מעבר לעובדה שבמהלך המשבר האחרון אין פיצויים או תמיכה ממשלתית, אנחנו צריכים לשאת באופן מלא בעלות שכרם של העובדים המאומתים. הממשלה צריכה לנקוט צעדים מיידיים ולתת אוויר לנשימה למגזר העסקי".

61 שקלים ליום בידוד

גם עו"ד רועי כהן, נשיא להב (לשכת העצמאים בישראל), מדגיש את הצורך במתווה הפיצויים: "אנחנו דורשים קרן לפיצויים - בדיוק כמו שיש בעיתות חירום ובמלחמות. המלחמה הזו לא שונה ממלחמה מול חמאס, או מול כל צבא אחר - זו מלחמת הישרדות אמיתית על הפרנסה שלנו, על הלחם של הילדים שלנו". כהן מוסיף כי על הממשלה לפצות את העצמאים בגין ימי הבידוד: "ומה הפיצוי של אותם עצמאים היושבים בבידוד? 61 שקלים ליום. זה נראה למישהו הגיוני?".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר