הנחיות התו הירוק עומדות להשתנות ביום ראשון הקרוב, ורבים צפויים לאבד את זכאותם לתו הירוק אם לא יתחסנו - דבר אשר מקומם רבים מבעלי העסקים, הטוענים לפגיעה מתמשכת בפרנסתם. "אנחנו לא בהייטק ובאקסלים, אנחנו נעלמים להם, אנחנו כאלה קטנים, אז מה אכפת להם להגיד שהכלכלה פתוחה?", מתלונן יקי כביר, מבעלי קבוצת המסעדות "סרפינה".
לדבריו, "יש כל הזמן קו בריאותי אבל אין במקביל אליו קו כלכלי. צחקו על המדיניות הקודמת, אבל לפחות היא הביאה כסף. אנשים אז צפו ולא מתו. אנחנו חיים מתים. איך אני יכול להגיד לעובד שלי 'לך תתחסן בחיסון שלישי'? יש בני 22 שחושבים שמספיקים להם שני חיסונים. אני מוצא את עצמי בפילוסופיה עם העובדים, וגם ככה אנחנו במצוקת כוח אדם".
במסגרת ההנחיות החדשות, כחלק ממדיניות מערכת הבריאות לעודד התחסנות, יאבדו את זכאותם אלה שלא יתחסנו במנת הדחף השלישית. הכניסה למקומות שפועלים לפי הנחיות התו הירוק תתאפשר רק בהצגת תו ירוק בתוקף – אלא שתוקפו של תו שהופק לפני 3 באוקטובר יבוטל וכדי לקבלו עם תוקף עדכני, יהיה צורך להפיק תו חדש.
הזכאות לקבלת התו החדש תינתן למי שקיבל שלושה חיסונים, מי שמוגדר כמחלים אך קיבל לפחות מנת חיסון אחת ומי שחלה בחצי שנה האחרונה. אלה שחוסנו רק בשתי מנות יאבדו את זכאותם. נוסף על כך, תו ירוק יומי יינתן למי שנבדק בבדיקה מהירה. נכון ליום ראשון האחרון, 1.662 מיליון איש בישראל זכאים למנת הבוסטר וטרם קיבלו אותו. עם זאת, בימים האחרונים נרשמה התחסנות רבה וייתכן ששיעור הזכאים לתו יעלה.
"צריך צעדים בוני אמון"
המקומות שהכניסה אליהם תותנה בהצגת התו החדש הם אירועי תרבות וספורט, כנסים ותערוכות, בתי מלון, חדרי כושר וסטודיו, בריכות וקאנטרי קלאב, בתי תפילה עם יותר מ-50 איש, אולמות וגני אירועים, פסטיבלים, מסעדות, ברים, חדרי אוכל ובתי קפה, מוזיאונים וספריות, אטרקציות תיירותיות ופארקי שעשועים, ואוניברסיטאות ומוסדות להשכלה גבוהה. נכון לעכשיו, אין שינוי בנושא התקהלויות.
"מי יממן את כוח האדם לבדיקות בכניסה?", תוהה כביר, "גם ככה ירדנו ב-30% בספטמבר השחור במסעדות. תנו לנו לנשום ולחיות. בגלל חלק שאינם מחוסנים, הם כאילו משאירים את הכלכלה פתוחה. אנחנו, תיירות החוץ והפנים, הפכנו להיות הטריגר ללכת להתחסן. הניסיונות על הכלכלה נמדדים עלינו ללא קו כלכלי וצריך להיות חוק שיגבה אותו, צריך צעדים בוני אמון".
לירן אליוף, מנכ"ל קבוצת OTH הכוללת בתי מלון, ברים ומועדונים, מצטרף לכביר וטוען: "אנחנו נפגעים בפגיעה ישירה כתוצאה מזה. 50% מהישראלים לא יעשו את החיסון השלישי. ברגע שמפסיקים להכניס אותם למקומות בילוי כדוגמת מלונות, מסעדות, מועדונים וברים, הפגיעה היא בשתי אוכלוסיות - במתנגדי החיסונים ובמסעדנים. אני מארח 1,500-2,000 לקוחות בערב, ועם התו הירוק הכמות תרד ל-750-1,000 – כלומר, קיצוץ של 50% מההכנסות בזמן שאני נשאר עם אותן משכורות ועם אותן הוצאות של שכר דירה וארנונה.
"המטרה של הממשלה היא לעשות תמריץ שלילי לאנשים שלא התחסנו, אבל שיעשו תמריץ חיובי כמו שעשו במדינות אחרות, שכל בן אדם שמתחסן יקבל סכום כסף. זה יכול להיות מאות בודדות של שקלים, לא צריך לתת אלפים. מה שעכשיו אומרים לבעל המסעדה, זה בעצם שיממן את ההתנגדות של האנשים לחיסונים - במקום שהמדינה תממן את זה".
כביר מסכים ומוסיף כי "כל המבוגרים הרי עשו את הבוסטר, ו-70% מהמיטות בבתי החולים הן של הלא מחוסנים - אז שישימו סנקציות עליהם ולא על המחוסנים. איזו הנעה לפעולה יש לבחור צעיר שרק השתחרר מהצבא, שאומר שאין מקרי מוות של כאלה שהתחסנו פעמיים?".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו