ירידות שערים נרשמות היום (חמישי) בניו יורק, לאחר שהלילה הודיע הנשיא טראמפ שהוא מטיל מכסים על כל הייבוא לארה"ב. המשקיעים חוששים שהפגיעה בכלכלה האמריקאית תהיה גדולה מכפי שתומחר בהתחלה וזה מייצר הנחת עבודה כי הנזק מהטלת המכסים יהיה גבוה מהתועלת שבהם.
מדד דאו ג'ונס יורד ב-2.5%, מדד ה-S&P500 יורד ביותר מ-3% ומדד נאסד"ק, מדד מניות הטכנולוגיה האמריקאי, יורד ביותר מ-4%. תשואות האג"ח הממשלתי האמריקאי ל-10 שנים (הסמן הימני של שוק הכסף בעולם) צוללות והן נסחרות בתשואה של קצת יותר מ-4% וזה אומר שהמשקיעים מניחים שעדיף כרגע להחנות את הכסף בחוף מבטחים. מחיר הנפט צולל ביותר מ-7% לרמה של 66.5 דולר לחבית וזאת אחרי שנוסף לחשש ממיתון, גם החלטה של מדינות אופקס פלוס להגביר את קצב הפקת הנפט.
רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות IBI אומר "נראה כי לפחות בנוגע למכסים הספציפיים לכל מדינה, שיעור המכסים המוצהר מהווה נקודת פתיחת למו"מ מול הממשל האמריקאי, בין היתר בשל העובדה שהוא ייכנס לתוקף מספר ימים מאוחר יותר. זאת לעומת המכס הגלובלי (10%) שייכנס לתוקף בעוד יומיים, וניראה יותר כרף המכסים המינימאלי.
"לפיכך, סביר כי בתקופה הקרובה יתקיימו שיחות של מרבית המדינות מול הממשל האמריקאי בניסיון למתן את שיעור המכסים הספציפיים. עם זאת, במידה ולא יושגו הסכמות, עלולה להינקט תגובת נגד בין אם באופן ישיר, כלומר הטלת מכסים על היצוא האמריקאי, או עקיף למשל עם ניסיונות להחלשת המטבע המקומי כנגד הדולר.
"להערכתנו, הסיכון העיקרי לכלכלה העולמית ולשווקים, מגיע מתרחיש שבו לא יושגו הסכמות בין ארה"ב לבין המדינות/גושים עיקריים, תרחיש שיוביל להחרפת מלחמת הסחר, תוך סחרור של העלאות מכסים הדדיות, ובסבירות גבוהה מאוד יוביל את העולם למיתון.
"ההשלכות של צעדי הממשל על הכלכלה האמריקאית הן ישירות ועקיפות. ראשית, המכסים הם בעצם הטלת מס על הצרכן האמריקאי שמטרתו לכאורה להוביל לשיפור מצבה של התעשייה המקומית, אך במחיר של עלייה באינפלציה ופגיעה בכוח הקנייה ובצמיחה. אמנם עלייה בייצור מקומי והסטת ייצור לארה"ב היא תרחיש אפשרי, אך לשם כך יידרש אמון בכללי המשחק החדשים, תנאי לא טריוויאלי במצב הנוכחי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו