שטראוס עם דו"ח חזק: המניה בראלי של 17% מתחילת השנה

האסטרטגיה שמוביל מנכ"ל שטראוס, שי באב"ד נושאת פירות • החברה חזרה לנתחי השוק המשמעותיים שלה בעולם הממתקים, אחרי המשבר שהביא לשינוי הארגוני הגדול ביותר בתולדותיה • בעלי המניות בשטראוס השלימו השלימו השנה ארגון מחדש במבנה ההחזקות, מה שהביא לידי ביטוי את האסטרטגיה החדשה גם במחיר המניה

שי באב"ד, מנכ"ל שטראוס , יוסי זליגר
שי באב"ד, מנכ"ל שטראוס. צילום: יוסי זליגר

שטראוס פרסמה היום (שלישי) את הדוחות הכספיים לשנת 2024 ומדובר בדוח לא רע בכל. בקליפת אגוז ובטרם ניכנס למספרים נספר על שני תהליכים משמעותיים שעברו השנה על החברה ומתחילים להניב פירות למשקיעים. המהלך הראשון והחשוב יותר הוא יישום התוכנית האסטרטגית שגיבשה החברה עם כניסת המנכ"ל שי באב"ד, התוכנית האסטרטגית יישמה שורה של מסקנות שנבעו מחקירה פנימית נוקבת שביצעה אחרי המשבר הגדול שהביא לסגירת מפעל הממתקים הוותיק.

התהליך השני והכואב לא פחות היה שינוי במבנה השליטה בחברה שהביא ללחץ על המניה לטווח הקצר, כשגם התהליך הזה הסתיים ובשוק ההון אוהבים את שני המהלכים האלה עד שהמניה נמצאת בראלי של 17% מתחילת השנה וזה הישג לא מבוטל בעולמות של חברה תעשייתית, תפעולית שמתמודדת עם אתגרי המלחמה, היעדרות של עובדים (שירות מילואים) וכן הלאה.

נתחיל מהסוף, שינויים במבנה הבעלות על החברה שהביאו ללחץ על המניה. כאן רכשו עופרה ועדי שטראוס את חלקה של רעיה שטראוס בחברה וזה התבצע באמצעות רכישת חלקה בחברה הפרטית שמחזיקה בשליטה בשטראוס הציבורית. כדי לממן את הרכישה מימשו עופרה ועדי מניות בחברה הציבורית וזה יצר מחד שלא היה שינוי אפקטיבי בבעלות על החברה, אבל בנקודת הזמן הזו נוצר לחץ על המניה.

מוסדיים מתוחכמים, אגרסיביים שמחזיקים בפוזיציה משמעותית בכלכלה הישראלית (כמו כלל ביטוח) ניצלו את התהליך הזה כדי להגדיל את החשיפה למניית שטראוס, ולפחות בנקודת הזמן הזו, הם עשו את הדבר הנכון ללקוחות שלהם - הציבור שמחזיק במניות שטראוס באמצעות קרנות הפנסיה שלו.

נמשיך לאסטרטגיה שגיבש שי באב"ד שגוייס לתפקיד מנכ"ל החברה בנקודת המשבר הגדולה ביותר בתולדותיה כשמפעל הממתקים נסגר לפרק זמן לא קצר אחרי ליקויים שנמצאו בו. עכשיו נסביר: חברה בסדר גודל של שטראוס, מעבר לעובדת היותה מותג מזון מוביל בישראל, מתקיימת הודות לאמון של הלקוחות בתהליכי הייצור. כאן היה צריך באב"ד לשקם את האמון הזה בזמן קצר וכמובן במקביל לייצר ערך לבעלי המניות. והבשורה הגדולה בדו"ח הזה של שטראוס: נתח השוק של ממתקי החברה (שנמכרים תחת המותג "עלית") חזר לימי טרום המשבר וזה אולי ההישג הגדול ביותר של החברה השנה.

קצת מספרים:

שטראוס סיימה את שנת 2024 עם עם הכנסות שנתיות שחצו לראשונה את רף ה-11 מיליארד שקל ועומדות על כ-11.2 מיליארד שקל, צמיחה של 6.2% ביחס לשנת 2023. שטראוס סיימה את הרבעון הרביעי של 2024 עם הכנסות של כ-2.9 מיליארד שקל, צמיחה של 6.6% ביחס לרבעון המקביל בשנת 2023.

עופרה שטראוס, צילום: יהושע יוסף

את שנת 2024 סיימה החברה עם רווח תפעולי של כ-752 מיליון שקל, המהווים 6.7% מהמכירות, ורווח נקי של כ-418 מיליון שקל, המהווים 3.7% מהמכירות. את הרבעון הרביעי של שנת 2024 שטראוס מסיימת עם רווח תפעולי של כ- 174 מיליון שקל, המהווים 6.1% מהמכירות, ורווח נקי של כ- 74 מיליוני שקלים, המהווים 2.6% מהמכירות. שטראוס תחלק לבעלי מניות דיבידנד בגובה 160 מיליון שקל.

מניית שטראוס מתחילת השנה, צילום: מקור הנתונים מערכת טרמינל מקבוצת גיידליין גרופ טכנולוגיות מידע בע"מ

לגבי התוכנית האסטרטגית המשמעותית שגיבש באב"ד עם הנהלת החברה וזכתה לאמון בעלי המניות וכמובן שוק ההון. בשנת 2024 השיקה שטראוס עדכון לאסטרטגיה והחלה ביישומה. שטראוס הודיעה החברה על השלמת מכירת מלוא אחזקותיה בפעילות הממרחים והמטבלים הבינלאומית, סברה ואובלה, לחברת פפסיקו בתמורה לכ-891 מיליון שקל, רווח נקי של 356 מיליוני שקלים ותזרים נטו של 723 מיליוני שקלים.

במקביל, השלימה החברה את מכירת פעילות הקפה בסרביה והשלימה את מכירת פעילות הירקות הטריים בישראל. בפברואר 2025, התקשרה הקבוצה בהסכם למכירת פעילות רשת "קפה עלית"  עם צד ג' והצדדים פועלים להשלמת העסקה.

שטראוס ביצעה התאמה של המבנה הארגוני של הקבוצה והאיצה מהלכי פרודוקטיביות וטרנספורמציה, ביצרה וחיזקה את מעמדה כחברת הקפה המובילה בברזיל, והיא האיצה את קצב הצמיחה במזרח אירופה. נתון מעניין הוא הצמיחה ושיפור רווחיות פעילות המים בסין.

במסגרת הדוחות הכספיים הודיעה שטראוס על שינויים בדירקטוריון,  כששאול קוברינסקי מונה  לסגן יו"ר הקבוצה לאחר ששימש כיו"ר בנק דיסקונט,  במקביל, שאול מכהן כיום גם כיו"ר דירקטוריון חברת "בית וגג".  בנוסף דוד מושביץ וציפי עוזר-ערמון הודיעו על סיום כהונתם בדירקטוריון.

שי באב"ד, מנכ"ל ונשיא קבוצת שטראוס: "אנחנו מסכמים שנה ראשונה של יישום האסטרטגיה המעודכנת, במהלכה מיקדנו וחיזקנו את פעילויות הליבה, התאמנו את המבנה הארגוני לתמיכה בצמיחה עתידית, המשכנו להשקיע במפעלים ובתשתיות שלנו, לבנות מנועי צמיחה ולבצע אופטימיזציה של הפורטפוליו במטרה לשפר את החוסן הפיננסי והעסקי של הקבוצה. גם שנת 2024 הייתה שנת מלחמה, שנה מאתגרת ומורכבת ברמה הלאומית. עובדות ועובדי הקבוצה המשיכו לייצר ולשווק מוצרים, לשמור על רציפות עסקית ולסייע לביטחון התזונתי של כולנו".  

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר