ההתפתחויות והתמורות בענף הנדל"ן חשובות לא רק לרוכשים, למשקיעים, ליזמים ולקבלנים, אלא גם לכל אחת ואחד מאזרחי המדינה. קרקע לא יציבה, תרתי משמע, עלולה להוות איום משמעותי על כלל הצמיחה במשק.
לאחרונה צובר תאוצה שיח מדאיג בקרב בכירי הענף, שחייב להדליק נורות אדומת.
עוד לפני המלחמה היו מספר חברות בשוק הנדל"ן שנקלעו לקשיים כלכליים משמעותיים, ובשנה וחצי האחרונות האתגרים גברו. הזינוק במדד תשומות הבנייה, הנובע בין היתר מעליית השכר הגבוהה של הפועלים, בשל אי כניסת פועלים משטחי הרשות הפלסטינית ואי הגעה מספיקה של עובדים זרים לענף, מקשה מאד על המצב התזרימי של הקבלנים.
העדות לכך ניכרת בשטח. במבצעי מכירות בלתי רגילים. אינני זוכר תקופה בה הקבלנים הציעו מבצעי מימון של 85% ואף יותר לדירה, כפי שאף מופיע בסקירת הכלכלן הראשי באוצר.
במשרד האוצר, במשרדי הממשלה, בבנק ישראל, במוסדות הרלוונטיים הנוספים, יודעים היטב כי העלייה במחירי הדירות של חודש דצמבר בשנה שעברה אינה משקפת את המצב הקיים בשוק. שתי הסיבות המרכזיות לכך הן כאמור מבצעי הקבלנים ופעולות רוכשים, שמיהרו לבצע עסקאות לפי עלייתו של המע"מ.
הנגיד בינתיים אינו עושה צעדים להורדת הריבית ויתכן שעלייה של 8% במחירי הדיור בשנה האחרונה לפי הלמ"ס, משאירה בבנק ישראל מקור לאופטימיות בכל הנוגע למצב בשוק. אין לי ספק שהפרופ' ירון עוקב אחר המתרחש בענף, לקראת המשך ההחלטות על שיעור הריבית במשק.
סביבת ריבית גבוהה תקשה כמובן עוד יותר על המצב התזרימי של הקבלנים ותאט עוד יותר את קצב המכירות של הדירות החדשות בשוק. מכיוון שעוד לא נמצא פתרון אפקטיבי למחסור הנוכחי בפועלים, לאחר שנה וחצי של מלחמה, נראה שהמגמה הצפויה של קבלנים המשוועים למזומנים תתגבר ותשקף לחץ כבד בשוק הנדל"ן.
במצב הנתונים האמור, התשואות באג"ח של חברות הנדל"ן צפויות לשקף בהמשך סיכון הולך וגובר לחברות, שעלולות להיכנס לבעיית תזרים קשה ואף להגיע עד לחדלות פירעון.
על הקברניטים לנווט את הספינה בזהירות רבה ולייצר צעדים מהירים, יעילים ואפקטיביים בכדי לנסות להסיר את החששות בשוק ולייצב את הענף, עוד לפני שחברות יחלו לקרוס ויעמיקו את המשבר.
הכותב הינו נשיא לשכת רואי החשבון בישראל ובעלי משרד רו"ח שרייבר את שרייבר
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו