מלחמת סחר קורמת עור וגידים לנגד עינינו. אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הטיל מכסים על קנדה, מקסיקו וסין ומשיבה היום (ג') סין מלחמה ומודיעה כי תטיל מכסים של 15% על חלק מיבוא מארה"ב. המכסים יכנסו לתוקף כבר ב-12 בפברואר.
בינתיים בבורסות אסיה נרשמות עליות שערים אפילו חדות כשמדד ההנג סנג עולה בהונג קונג ב-2%, מדד הניקיי עולה ב-1.2% ומדד הקופסי הקוריאני עולה ב-1.4%.
אנליסטים בארה"ב מעריכים הבוקר שאנחנו בתחילתה של שנה תנודתית מאוד כשהמשקיעים יגיבו על כל החלטה של טראמפ והחלטה נגדית של מדינות שמוטלים עליהם מסים חדשים.
נסביר בשולי הדברים את תפיסת העולם של טראמפ שאמנם אינה מתיישבת עם התיאוריה הכלכלית אך היא מתיישבת עם איך הוא רואה את הדברים. באופן עקרוני מאזן הסחר של ארה"ב עם מדינות כמו קנדה, מקסיקו וסין נוטה לרעת ארה"ב וטראמפ רואה את הדברים כך: ארה"ב למעשה מסבסדת את הכלכלות האלה כשהיא מוכרת מוצרים בזול ולכן יש צורך להעלות מחירים באיזו שהיא צורה.
הדרך שבחר טראמפ, שוב היא אינה מתכתבת עם התיאוריה הכלכלית אבל זו הדרך שלו, היא לקנוס את המדינות האלה באמצעות הטלת מכסים שיכניסו כסף לקופת הממשל הפדרלי וזה אומר שאם אתם לא קונים מספיק מארה"ב, אתם תשלמו בדרך של מסים.
ההערכה של הצוות שסובב את טראמפ שלא תהיה השפעה כלכלית על המכסים האלה על ארה"ב שכן הכלכלה האמריקאית היא הגדולה בעולם והחזקה בעולם ולכן הוא שם על השולחן את המשחק הבא: שותפות הסחר של ארה"ב יאלצו להוריד מחירים שיושלמו באמצעות מכסים, כך שלמעשה שותפות הסחר ישלמו את המסים האלה ולא תיגרם עליית מחירים בתוך ארה"ב.
הסיפור עם מקסיקו וסין הוא מעט שונה. עם מקסיקו יש בעיה של מהגרים בלתי חוקיים ומעבר של סמים לתוך ארה"ב וכאן טראמפ מנסה לייצר מנוף לחץ על מקסיקו לאכוף את החוק על האזרחים שלה.
עם סין הבעיה הגדולה ביותר היא נושא הקניין הרוחני כלומר נושא הזיופים של מוצרים ומותגים אמריקאים שפוגע בכלכלה וכאן ניתן לראות את הטלטלה שעשתה בשבוע שעבר דיפס סיק, מודל ה-AI שנחזה לפחות כרגע לסוג של זיוף של מודלים אמריקאיים מקובלים. לפחות לכאורה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו