בנק ישראל חושף הבוקר נתונים מעניינים על ההתנהלות של הישראלים עם עודפי המזומנים שלו. מהנתונים עולה תמונה מעודדת לפיה הישראלים הפקידו בחודש דצמבר 11.8 מיליארד שקל שלא היה להם שימוש בפיקדונות בבנקים וכעת הכסף הזה צובר ריבית לעומת האלטרנטיבה של לקטר ולהיות אדישים לכסף הזה.
נזכיר כי המערכת הפוליטית מקדמת חוקים פופוליסטיים, לא יעילים עד כדי הרסניים למשקי הבית במסגרתם היא מעוניינת לחייב את הבנקים לשלם ריבית על יתרות זכות בעו"ש. הבעיה היא שבנק שמשלם ריבית על יתרות זכות יעשה זאת לפי ריבית פקדון יומי וזו ריבית אפסית עד לא קיימת ובכך הוא יגרום לאדישות של הציבור רק לגבור שכן זה יחשוב שהוא מקבל ריבית אולם בפועל הריבית היא אפס. מה עושים? יוצאים מהאדישות ומי שיש לו עודפי מזומנים שאין לו צורך בהם, יואיל בטובו להפקיד אותם בפיקדון ולקבל ריבית לפחות סבירה.
כך או אחרת, כדי להבין עד כמה האדישות הזו כמו גם החקיקה הפופוליסטית הרסנית למשקי הבית נחזור לנתונים של בנק ישראל, כפי שהם נחשפים הבוקר. בנקים ששילמו ריבית על יתרות זכות בעו"ש שילמו ריבית של 0.7% שנתית בעוד ממוצע ההפקדות בחודש דצמבר הניב למי שהפסיק להיות אדיש, ריבית ממוצעת שנתית של 1.7%. לא ריבית גבוהה אבל בטח יותר גבוהה מהריבית של 0.7% שנתית.
עוד כמה נתונים מאוד מעניינים שחושף בנק ישראל. ישראלים שפנו לבנקים לקחת הלוואה צרכנית, כלומר הלוואה לכל מטרה שלא קשורה בשום צורה לדירה שלהם, למשכנתאות או כל דבר דומה, שילמו ריבית ממוצעת של 9% כשטווח הריבית היו קשוח והוא נע בין 5.5% אם אתם לקוחות נאמנים של הבנק ל-17% אם אתם לקוחות בסיכון גבוה.
עוד כמה נתונים מעניינים שמלמדים עד כמה הציבור אדיש. בחודש נובמבר יתרות הזכות בחשבונות הבנק של הישראלים הסתכמו ב-234 מיליארד שקל בעוד יתרות החוב (המינוס) של הישראלים הסתכם ב-9.8 מיליארד שקל. הריבית הממוצעת על המינוס עמדה על 12.7% בעוד הריבית כאמור על יתרות הזכות עמדה על 0.7%.
עכשיו נסביר שוב את מדיניות בנק ישראל שהיא לא פופוליסטית אבל יעילה מאוד והכי חשוב, היא מתכתבת עם המציאות טוב יותר מכל חקיקה פופוליסטית. מדיניות בנק ישראל מחולקת לשניים: החלק הראשון הוא מודעות, כלומר כך שמי שמחזיק עודפי מזומנים בחשבון, טוב יעשה אם יפקיד אותם בפיקדון או בכל אפיק שהוא מוצא לנכון. החלק השני הוא פריקות מוצרים וזה אומר שאם כבר הציבור יצא מהאדישות שלו, כדאי שיעשה שופינג בין המוצרים השונים המתאימים לו וככה הוא ימקסם את התמורה שהוא מקבל על הכסף שלו. כך או אחרת, כל חקיקה שתכפה משהו על מישהו היא חקיקה לא טובה, פולשנית וגרוע מכל, מטעה את הציבור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו