מתקפה רפובליקאית על כתב האישום נגד אדני שהשקיעה בנמל חיפה

חבר הקונגרס הרפובליקאי תוקף את החלטת משרד המשפטים האמריקאי להגיש כתב אישום נגד קבוצת אדאני ההודית שמחזיקה בהשקעה משמעותית בנמל חיפה • "הפניית חצים לעבר ישויות המשקיעות עשרות מיליארדי דולרים ויוצרות עשרות אלפי מקומות עבודה עבור האמריקאים פוגעת רק בנו בטווח הארוך" • "אנו מתעלמים מאיומים ממשיים כגון ריגול כלכלי והשפעה של המפלגה הקומוניסטית הסינית (CCP) ומתמקדים באלה התורמים לצמיחה הכלכלית שלנו"

המיליארדר ההודי גאוטם אדאני בנמל חיפה. צילום: רויטרס

עוד בטרם דונלד טראמפ נכנס לבית הלבן, רוחו כבר מנשבת היטב בבניין הקונגרס. לישראל היום הגיעה מכתב ששלח חבר הקונגרס הרפובליקאי, לנס גודן, בו הוא תוקף בחריפות את משרד המשפטים בארה"ב על החלטתו לפתוח בחקירה נגד קבוצת אדאני ההודית שמחזיקה בהשקעות בנמל חיפה.

כזכור, לפני  כחודש משרד המשפטים בניו יורק החליט להגיש כתב אישום נגד נושאי משרה בקבוצת אדאני לאחר שהודיע ביוני בשנה שעברה על פתיחת חקירה בעניינם. כתב האישום עוסק במתן שוחד שנתנה קבוצת אדאני בהודו ועל כך יוצא קצפו של חבר הקונגרס: "השוחד הזה, לכאורה, ניתן לפקידי ממשלה מקומיים בהודו, על ידי מנהלים הודים של חברה הודית, ללא מעורבות או פגיעה מוחשית באף צד אמריקאי".

הודו היא מדינה דמוקרטית והיא נחשבת לבעלת ברית של ארה"ב. הנשיא היוצא, ג'ו ביידן, קידם את מיזם ה-IMEC, נתיב סחר בין יבשתי שיעבור מהודו, דרך נמל חיפה אל המערב. מדובר בנתיב שיהווה חלופה לדרך המשי שסין מקדמת. נתיב זה עובר דרך סעודיה וכחלק ממנו, נדרשת גם הסדרת היחסים בין ישראל לסעודיה. ביידן אף הגדיל לכתוב במאמר שפורסם בוושינגטון פוסט זמן קצר לאחר ה-7 באוקטובר שהוא מאמין שהמתקפה של החמאס נועדה לחבל במיזם זה.

חבר הקונגרס טוען, למעשה, שאין זה הגיוני להגיש כתב אישום נגד קבוצת אדאני תוך פגיעה במעמדה הגיאופוליטי של ארה"ב ופגיעה במערכת היחסים הדיפלומטית עם הודו: "הפניית חצים לעבר ישויות המשקיעות עשרות מיליארדי דולרים ויוצרות עשרות אלפי מקומות עבודה עבור האמריקאים פוגעת רק בנו בטווח הארוך. כאשר אנו מתעלמים מאיומים ממשיים כגון פשעי אלימות, ריגול כלכלי והשפעה של המפלגה הקומוניסטית הסינית (CCP) ומתמקדים באלה התורמים לצמיחה הכלכלית שלנו, אנו מייאשים משקיעים חדשים יקרי ערך המעוניינים להשקיע בארצנו". 

חבר הקונגרס טוען למעשה שהגשת כתב האישום והחקירה שהוגשה נגד קבוצת אדאני היא פוליטית בעיקרה: "אווירה בלתי רצויה וטעונה פוליטית עבור משקיעים תעכב את המאמצים להחיות את הבסיס התעשייתי של אמריקה ואת הצמיחה הכלכלית שלה, ותחתור ישירות תחת מחויבותו של הנשיא טראמפ להחיות את הכלכלה עם השקעות מוגברות. בהתחשב בכך שהתזמון של החלטות אלו חופף לסיום כהונתו של ממשל ביידן, עולה חשש שהמטרה האמיתית היחידה כאן היא ניסיון שיבוש לכהונתו של הנשיא טראמפ," מאשים חבר הקונגרס.

"במקום לבזבז משאבים יקרי ערך של משלמי המיסים על פתיחת רדיפות ארוכות ואולי אף מונעות פוליטית במדינות זרות אלפי קילומטרים מכאן, על המשרד לשתף פעולה עם הממשל הנכנס כדי לשרת טוב יותר את העם האמריקאי. כבורג בממשל היוצא, חובתך לציבור היא להיות מודע לאי יצירת סיבוכים נוספים שעשויים לפגוע במעמדה הגיאופוליטי של אמריקה."

חבר הקונגרס העמיד במכתבו סדרה של שאלות למשרד המשפטים שבהן יש הבנה לגבי ההשלכות שלמשנתו כתב האישום הזה מייצר: "מדוע משרד המשפטים לא העמיד לדין אף אמריקאי אם התיק נוגע לקשר משמעותי עם ארצות הברית? האם לא היו אמריקאים מעורבים במזימה הנטענת? מדוע משרד המשפטים רדף את גאוטם אדאני כאשר המעשה הפלילי הנטען, והצדדים המעורבים לכאורה, נמצאים בהודו? האם בכוונתכם לאכוף צדק בהודו? האם משרד המשפטים יבקש הסגרה של המנהלים ההודים המעורבים בתיק זה? מהי תוכנית החירום של משרד המשפטים אם הודו תסרב לשתף פעולה עם בקשת ההסגרה ותטען לסמכות בלעדית על התיק? האם משרד המשפטים או ממשל ביידן מוכנים להסלים את התיק הזה לאירוע בינלאומי בין ארצות הברית ובעלת ברית כמו הודו?"

 על שאלות אלו וקשיים אחרים שהוא העלה במכתבו הוא מבקש שמשרד המשפטים "יגיב במהירות ובצורה הולמת לא יאוחר מ-31 בינואר 2025".

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר