ירידות שערים חדות של יותר מ-1.5% נרשמו הלילה (שישי) בניו יורק. שבוע המסחר הסתיים כשמדד הדאו ג'ונס ירד ביותר מ-1.6% לרמה של 41,938 נקודות, הנאסד"ק ירד בשיעור דומה ל-19,161 נקודות וה-S&P500 ירד בקצת יותר מ-1.5% לרמה של 5,827 נקודות.
מה שגרם לירידות החדות בניו יורק היה דו"ח התעסוקה לחודש דצמבר שהצביע על תוספת של 256 אלף משרות זאת בעוד התחזיות המוקדמות היו לתוספת משרות של 155 אלף. שיעור האבטלה שעמד בנובמבר על 4.2% היה אמור להיוותר ללא שינוי בדצמבר אולם הוא ירד לרמה של 4.1%.
מדוע זה רע ששוק העבודה במצב טוב?
התשובה לכך היא בהבדל בין תפיסות העולם שמדברות על כך ששוק עבודה הדוק ושכר עולה יוצרים לחץ ביקושים שמתדלק את האינפלציה או כמו שאוהבים להגיד בוול סטריט: זה ההבדל בין main street ל- wall street.
אם אנחנו יוצאים מנקודת הנחה ששוק העבודה ההדוק מייצר אינפלציה, הרי שהמסקנה התבקשת היא שהפדרל ריזרב יתקשה (מאוד) להוריד את הריבית בחודשים הקרובים וזה מתכתב היטב עם הדברים שנשא יו"ר הפד, ג'רום פאוול, במסיבת העיתונאים האחרונה שלו שהשורה התחתונה שם הייתה: צריכים להיות זהירים.
המשקיעים בוול סטריט הגיבו מהר מאוד לנתונים ומהמסחר בחוזים על הריביות עולה כי הסיכויים כרגע שהפד לא יוריד ריבית בחודש פברואר עומדים על 97% והסיכויים שהפד יוריד ריבית בחודש מארס צונחים ל-25% וזאת לעומת סיכויים של 41% שהשתקפו מהמסחר בחוזים לפני פרסום דו"ח התעסוקה.
הנתון החשוב מכל נמצא בשוק האג"ח ושם ראינו פשוט בריחה שהביאה את התשואות לרמה גבוהה מאוד של 4.77%, רמה שמכבידה מאוד על הכלכלה באופן כללי אבל בעיקר על שוק המניות שכאמור הגיב בירידות חדות.
באופן מפתיע למדיי (או שלא) נרשמו ירידות שערים חדות במניות המערכת הבנקאית כשמניית סיטי גרופ' ירדה ב-2.5%, מניית JP מורגן ירדה ב-1.3% ומניית בנק אוף אמריקה ירדה ב-2.4%. הסיבה לירידות במניות הבנקים נעוצה בכך שאם המשקיעים צריכים להעדיף חששות מפני גלישה להאטה כלכלית (בגלל האינפלציה והריבית הגבוהה) לבין הטווח הקצר שזה אומר רווחים גבוהים יותר למערכת, הם מעדיפים לתת משקל יתר לסיכון מפני גלישה להאטה כלכלית על פני המשך הרווחיות הגבוהה בטווח הקצר.
אז לאן המשקיעים ברחו?
באופן עקרוני למזומן, אבל כדאי להסתכל גם על מה שקורה בשוק הנפט ובמסחר בזהב שנחשבים להגנה טובה מפני אינפלציה. הנפט עלה הערב ביותר מ-3.7% לרמה של 76.7 דולר לחבית והזהב עלה ביותר מ-1% חרמה של 2,719 דולר לאונקיה. הביטוקיון שגם הוא מסתמן כחביב המשקיעים לקראת כניסת טראמפ לבין הלבן עלה ב-2.6% ל-94,860 דולר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו