ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים ואחד הכלכלנים הבכירים בישראל מעריך שמדד חודש ינואר יהיה חריג בעוצמתו ויעלה ב-0.5% לעומת ירידה עונתית של 0.3%. בהר נירמל את פרמיית הסיכון של ישראל והתוצאה שהתקבלה מפתיעה.
"התשואה לעשר שנים של ממשלת ישראל בשקלים ירדה אל מתחת לזו של האג"ח של ממשלת ארה"ב" אומר בהר ומוסיף "לפני המלחמה זה היה המצב השכיח, והוא התקבל באופן טבעי נוכח נתוני בסיס טובים יותר של ישראל: אינפלציה נמוכה יותר, עודף גדול בחשבון השוטף של מאזן התשלומים וגירעון תקציבי נמוך עד מאוזן.
"חלק מגורמי התמיכה האלו כבר לא קיימים, האינפלציה גבוהה מזו שבארה"ב, וגם הגירעון התקציבי היה גבוה יותר ב-2024. אם ננטרל את פרמיית הסיכון של מדינת ישראל, ונשווה את התשואה השקלית של מדינת ישראל לעומת התשואה הדולרית של מדינת ישראל, אז הפער עומד כבר על כ- 1.3%. אפשר לפרש את הפער הזה כציפיות להתחזקות של השקל לאורך זמן, או לכל הפחות בשוק שבו השחקנים המרכזיים לא רוצים להמר נגד השקל, למרות מצב המלחמה" הוא אומר.
באשר לאינפלציה שהיא הנתון החשוב ביותר לכלכלה, אומר בהר "השאלה היא האם ההתייקרויות האחרונות ייצרו אפקט שרשרת של עוד ועוד התייקרויות? הרבה תלוי במצב שוק העבודה, אם עליות המחירים יגררו אחריהם עוד עליות בשכר, אז יתכן אפקט כזה.
"בינתיים השכר הממוצע עולה בקצב שאפילו גבוה מהאינפלציה, כלומר יש ממה לחשוש. מנגד, אם נראה את כוח הקנייה של משקי הבית נשחק, אז יש סיכויים גבוהים שעליות המחירים יתמתנו עם הזמן. אנו נותנים כרגע סיכוי גבוה יותר לתסריט לפיו עליות השכר לא ימשכו בקצב הנוכחי והאינפלציה תתמתן במחצית השנייה של 2025.
"רכיבים במדד שתלויים בכוח הקנייה של משקי הבית, ובכלל זה מחירי שכר-הדירה, יביאו להתמתנות של האינפלציה.
"הציפיות לאינפלציה משוק ההון לשנה הקרובה עומדות על 2.6%, בדומה לתחזית שלנו. מדד המחירים לחודש ינואר צפוי להיות חריג, עלייה של 0.5%, לעומת תוואי עונתי של ירידה בשיעור של 0.3%. אם מנטרלים את ההשפעה החריגה של חודש ינואר, אז גם השווקים מאמינים שהאינפלציה תפחת לאחר מכן".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו