יעד הגירעון לשנת 2024 אושר הלילה (בין שני לשלישי) ועודכן לרמה הגבוהה של 7.7% תוצר. משמעות העדכון היא תוספת של כ-30 מיליארד שקלים לגירעון הגדל. למעשה, ההצעה הלילה הייתה התנגשות חזיתית של הממשלה עם המציאות. הוצאות המלחמה, בצירוף הריבית הגבוהה שמשלמת ישראל על ההתנהלות של הממשלה, כמו גם עלות ההסכמים הקואליציוניים הנדיבים - כל אלה הביאו למצב הבעייתי הזה.
באופן עקרוני, הוצאות המלחמה ברורות, וזה אומר שתרחיש האמצע על בסיסו נקבע תקציב 2024 הופר והצבא היה זקוק להרבה יותר כסף. אבל זה לא כל הסיפור; ההתנהלות של הממשלה בכל הנוגע להסכמים הקואליציוניים הנדיבים מנעה את צמצום הנזק הכלכלי של המלחמה - ומכאן פנה האוצר לעולמות החוב.
הוצאות הריבית של הממשלה, כלומר של משלם המסים הישראלי, זינקו ב-2024 וככל הנראה ימשיכו לזנק גם ב-2025. זה דווקא לא בגלל המלחמה - שכן ישראל נמצא כבר 70 שנה במלחמה מתמדת - אלא בגלל חוקי המהפכה המשפטית, שהביאו להורדת דירוג האשראי של ישראל. הורדת דירוג האשראי, בצירוף לאובדן האמון של השווקים במדיניות ממשלת ישראל, הביאה לעלייה בריבית ממשלת המדינה.
הגדלת יעד הגירעון הקודמת (שהייתה לפני כמה חודשים בלבד) דיברה על גירעון של כ-6%, ולכולם היה ברור שמדובר ביעד גירעון לא ריאלי בשל התנהלות הממשלה - כעת כאמור, עולה יעד הגירעון ל-7.7%.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו