פרסום ראשון: שר האנרגיה אישר את הקמת צינור הגז החדש למצרים

שר האנרגיה אלי כהן אישר להקים את צינור הגז השלישי בין ישראל למצרים • כיום מייצאת ישראל למצרים סדר גודל של 10 BCM גז, מה שאומר יצוא בהיקף כספי של כ־1.5 מיליארד דולר • הצינור השלישי יאפשר ליצוא מישראל להגיע לכ־3 מיליארד דולר בשנה • השר כהן: "הקמת הקו החדש תחזק את מעמדנו באזור ותביא לירידה במחירים לטובת כל אזרחי ישראל"

"הקמת הקו תחזק את מעמדנו באזור". מצרים. צילום: GettyImages

אחרי המתנה אינסופית: שר האנרגיה אלי כהן אישר להקים את צינור הגז השלישי בין ישראל למצרים. הדבר יאפשר להכפיל את כמות הגז שמיוצאת מישראל למצרים, וזו בשורה מצוינת הן לטווח הקצר והן לטווח הבינוני -ארוך.

צינור גז (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

כיום מייצאת ישראל למצרים סדר גודל של 10 BCM גז, מה שאומר יצוא בהיקף כספי של כ־1.5 מיליארד דולר. אם שאלתם את עצמכם - המדינה תקבל מהיצוא הזה מס כולל (שכולל את כל סוגי המס שבעולם) של כ־750 מיליון דולר, בהחלט סכום גדול ומשמעותי לקופת המדינה.

הצינור השלישי, שאת הקמתו אישר בימים האחרונים השר אלי כהן, יאפשר הגדלת היצוא בעוד כ־8 BCM כשיש הערכות שבשלב הראשון היצוא יגדל ב־6 BCM ורק בשלב השני הוא יגדל ל־8 BCM, מה שאומר כי היצוא מישראל יגיע לכ־3 מיליארד דולר בשנה. בחישוב גס המדובר בתשלומים למדינה בסדר גודל של 1.5 מיליארד דולר בשנה - מדובר בהמון כסף שצריך להגיע לקופה הציבורית.

לסיפור הזה יש גם השלכות גיאו־פוליטיות לא פשוטות. על קצה המזלג: לאחר הקמת צינור הגז השלישי והפעלתו שליש מצריכת האנרגיה במצרים תהיה ממקור ישראלי, מה שאמור לייצב את מערכת היחסים המורכבת בין ישראל למצרים ביום שאחרי 7 באוקטובר.

השר אלי כהן בוועידת הביטחון של ישראל היום, צילום: אורן בן חקון

גם בחינה של תנאי העסקה נראית טובה למדינה, דהיינו מי שיממן את הקמת הצינור (בעלות כוללת של כמה מאות מיליוני דולרים) הן חברות הגז, כשהעלות תתחלק בין ניומד אנרג'י, תמר ואנרג'יאן - אלה שנשאו בעלות הקמתו ועתה גם ישלמו "דמי מעבר" למדינה, מה שיגדיל את הכנסות המדינה מהסגמנט הזה.

נכון להיום, החברה שמייצאת את רוב הגז מישראל למצרים היא ניומד אנרג'י שמחזיקה בשליטה במאגר לווייתן. חלק קטן יותר (משמעותית) ייצא מאגר תמר, המיועד להיות ספק הגז המרכזי לתחנות הכוח בישראל; וכמובן אנרג'יאן, שמחזיקה בבעלות על מאגרי הגז כריש ותנין.

"חיזוק המעמד האזורי"

השר כהן: "הקמת הקו החדש תאפשר להרחיב את יצוא הגז למצרים, תחזק את מעמדנו באזור ותביא להגדלת הכנסות המדינה ולירידה במחירים לטובת כל אזרחי ישראל".

עבודות ההקמה צפויות להתחיל ב־2025, כשעלותן מוערכת בכ־300 מיליון דולר. בסביבת השר אמרו כי מדובר בחלק מהתוכנית הכוללת שלו להרחיב את מתן רישיונות החיפוש אחר מאגרים נוספים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר