מומחים קובעים: הסכום שהמדינה תרוויח משינוי שיטת המיסוי על סיגריות

מומחי מס טוענים כי השוואת סכום הכסף המוטל על כל מוצר טבק - במקום גבייה לפי מחיר המוצר, תאפשר העלאת מיסים על טבק, תסייע במאבק בהברחות - ותכניס עד כמיליארד שקלים לקופת המדינה

סיגריות . צילום: pixabay

משרד האוצר מפסיד כמיליארד שקלים בשל שיטת המיסוי הנוכחית שלו על סיגריות ומוצרי טבק, כך קובעים מומחי מס. באופן עקרוני, ישנו קונצנזוס רחב לגבי מיסוי כבד על מוצרי הטבק, אלא שבשל הדרך בה הוא נגבה – קופת המדינה מפסידה כסף רב.

כיום, המס המוטל על סיגריות ומוצרי טבק מתחלק חצי חצי בין שתי שיטות מיסוי: מס אחוזי ומס קצוב. המס האחוזי האחוזי משתנה ממוצר למוצר בהתאם למחיר. כלומר  החלק האחוזי הוא חלק שמשתנה ממוצר למוצר בהתאם למחיר, כשהמס על סיגריה זולה בפועל יהיה בסכום נמוך יותר לעומת סיגריה יקרה. הסכום הקצוב הוא מספר קבוע שלא משתנה, כאשר אותו סכום ישולם לקופת המדינה (למשל 30 שקלים, לדוגמה), בלי קשר לאם זו סיגריה זולה או יקרה, ולא מס שמשתנה באופן יחסי למחירה כמו במס האחוזי.

מרבית המס המוטל על סיגריות מחושב לפני מחיר הקופסה, כאשר 80 אחוז ממחיר הקופסה הוא מס. הכוונה היא שמחירה של קופסת סיגריה שעולה 45 שקלים מורכב מ-30 שקלים (80% מס קנייה). אותם 30 שקלים מתחלקים לפי סוגי המיסוי השונים. המומחים טוענים כי ביטול המס האחוזי וגבייה רק על פי מס קצוב (סכום קבוע המוטל על כל קופסה)  – תביא לעלייה בגבייה של עד 800 מיליון שקלים.

משרד האוצר, צילום: אורן בן חקון

מדינות רבות בעולם, כולל ב-OECD הבינו שכלל סוגי הסיגריות מזיקים וכי יש להטיל מס זהה על סיגריה זולה וכן על יקרה, ולא מס שמשתנה באופן יחסי למחירה. כך למשל נעשה בפורטוגל עם מיסוי של 90% על סיגריות. 

אחת הסיבות בגינן המדינה תרוויח כסף רב יותר בשל שינוי שיטת המיסוי, מעבר לכך שהמס הקבוע כאמור יחול גם על מוצרי טבק זולים יותר, הוא גם מתן האפשרות להעלות את המיסוי על מוצרי הטבק. דוח מבקר המדינה שפורסם ב-2017 קבע כי הגדלת נטל המס (האחוזי) יגדיל את הסחר הבלתי חוקי, שעמד דאז על 1.7 מיליארד שקלים בשנה. 

אם המס על מוצרי הטבק יהיה זהה - לא תהיה כדאיות לצרכן לקנות סיגריות מוברחות וזולות עם אחוזי מס נמוכים יותר. כמו כן, המדיניות תאפשר למדינה לתכנן את הכנסותיה ממיסים. מדיניות מס קצוב מעניקה וודאות לאוצר שכן לאנשים לא תהיה עדיפות במעבר למותג זול יותר. 

בישראל נמכרות סיגריות וטבק בכ-11 מיליארד שקל בשנה, כאשר המיסים נעים בין 7.6 ל-7.7 מיליארד שקל בשנה. המומחים אומרים כי פוטנציאל הגבייה הנוספת הוא של מיליארד שקלים, גם אם הדבר יעשה באופן מדורג, כמו שיאיר לפיד הטיל על המשקאות החריפים. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר