ועדת הכלכלה אישרה: בנקים יחויבו לשלוח הודעות ללקוחות על יתרות זכות

על פי הצעת החוק המערכת הבנקאית תחוייב לשלוח הודעות ללקוחות על יתרות זכות של יותר מ-15 אלף שקל • השירות קיים כבר היום וניתן ללקוחות לפי בקשה שלהם • המטרה: להזכיר ללקוחות שיש להם אפשרות להפקיד את הכסף באפיקים שיניבו להם ריבית

המערכת הבנקאית תחוייב לשלוח הודעות ללקוחות על יתרות זכות. אילוסטרציה. צילום: GettyImages

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום (רביעי) לקריאה ראשונה הצעת חוק במסגרתה יחויבו הבנקים לשלוח ללקוחות הודעות טקסט כשיתרת הזכות שלהם בחשבון עומדת על זכות של 15 אלף שקל ומעלה ולהזכיר להם שיש להם אפשרות להפקיד את הכסף באפיקים שיניבו להם ריבית במקום שיעמדו בחשבון העו"ש בלי ריבית.

יש לציין כי באופן עקרוני כל הבנקים מחזיקים כבר היום שירות כזה אבל הם מספקים אותו בהתאם לבקשת הלקוח. הצעת החוק יכולה להיטיב עם הלקוחות האדישים שמחזיקים יתרות זכות גבוהות למרות שאין להם צורך מידי בכסף הזה ולכן הוא לא נושא ריבית. הנחת העבודה שגם אם הלקוחות האלה יעבירו חלק מהכסף הזה לפיקדון יומי בריבית מינימלית, הם עדיין ירוויחו מהמלך הזה יותר מלהשאיר את הכסף הזה בעו"ש.

הצעת החוק יכולה להיטיב עם הלקוחות שמחזיקים יתרות זכות גבוהות. אילוסטרציה, צילום: GettyImages

צריך לזכור שכיום יושבים ביתרות העו"ש של הציבור מזומנים בהיקף של כ-240 מיליארד שקל וזה כסף שלא נושא ריבית. מטרת העל של הפיקוח על הבנקים היא להוציא את הציבור מאדישות בכל הנוגע לניהול הכסף שלו וזה אומר להגביר את המודעות של הציבור לאפשרויות השונות לקחת הלוואות כמו גם לעשות שימוש ביתרות הכסף הנזילות.

בבנק ישראל קוראים לתהליך הזה פריקות של מוצרים וזה אומר שככל שלקוח הבנק יבין שאם הוא מחזיק מזומן בזכות בחשבון הבנק, מזומן שאין לו צורך בו כרגע, כדאי לו למצוא אפיק השקעה ברמת ביטחון גבוהה, נושא ריבית, אפילו נמוכה, אבל עדיין נושא ריבית וזה באמצעות הפקדה בקרנות כספיות, החזקת חשבון בנק בבנק אחד אבל הפקדה בפיקדון בבנק אחר וכן הלאה. את זה עושה הציבור רק אם הוא מודע לאפשרויות השונות.

בבנק ישראל קוראים לתהליך הזה פריקות של מוצרים (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

כדאי לציין שגם הבנקים מעוניינים בתחרות הזו (גם אם באופן אינטואיטיבי זה לא נראה כך) שכך אז התחרות בינם לבין שחקנים קטנים תגבר וכמו שהשחקנים הקטנים יכולים למשוך לקוחות כך גם הבנקים עצמם ומודעות משחקת לטובת כולם.

גם הרשות לניירות ערך במשחק הזה והיא מעודדת את הציבור לעשות שימוש באפיקי השקעה שונים כמו הקרנות הכספיות שמספקות נזילות יומית וצוברות תשואות דומות מאוד לאלה של ריבית בנק ישראל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר