התיירים והמבלים חוזרים לצפון? "יש המון התעניינות - אבל זה לא בא לידי ביטוי במספרים"

הסכם הפסקת האש הוא בדיוק צינור החמצן שלו ייחלו עסקים רבים בצפון המשוועים להכנסות ולחזרה לשגרה • כרגע מדובר בחלומות באספמיה: "אנשים עדיין חוששים להגיע, ורוב התושבים טרם חזרו" • האופטימיות: "יש יותר תנועה בכבישים"

קריית שמונה. צילום: אייל מרגולין/ג׳יני

חזרה מהירה לשגרה? לא ממש. הפסקת האש בצפון, אשר החלה בשבוע שעבר, מהווה תקווה לעסקים אשר לא עבדו בכל תקופת המלחמה וכאלה שעבדו אבל פעילותם היתה נמוכה מאוד.

עם זאת, העסקים בצפון עדיין לא נהנים מחזרה מלאה של הזמנות ופדיונות, ומדווחים על חשש של קהל הלקוחות, במיוחד בתחום התיירות והבילוי. יש לציין כי לא כל העסקים חזרו לפעול, ובימים אלה הם נערכים לחזרה מלאה. כך, למשל, חי גאליס, מנכ"ל ביג מרכזי קניות, הודיע לאחרונה לשוכרים כי מרכז ביג קריית שמונה ייפתח מחדש ביום ראשון הקרוב, 8 בדצמבר, לאחר 14 חודשים שבהם היה סגור. 

מי שמכיר את המצב המורכב מקרוב הוא שמעון עמר, הבעלים של פלאפל עמר בקריית שמונה, שמספר ל"ישראל היום": "הפעלתי את העסק רוב תקופת המלחמה. חודשיים אחרי תחילת המלחמה החלטתי לפתוח את המקום כדי לחלק שלוש שעות ביום מנות ושתייה בחינם לחיילים. עשיתי את זה בשביל לתת מעצמי וכדי להישאר שפוי. מבחינת הכנסות בתקופה הזו, הן היו אפס. המזל הוא שהיה את המתווה של המדינה. חוץ מהחיילים שחילקנו להם בחינם באו 20-30 לקוחות ביום ששמעו שאנחנו פתוחים".

"אין הכנסות". שמעון עמר, צילום: ללא

על התנועה מאז הפסקת האש הוא אומר: "יש אנשים שמגיעים, אבל זה עדיין לא מי יודע מה. אנשים בעיקר באים לנקות את הבתים שלהם ולקחת קצת בגדים. עדיין אין חזרה של התושבים. אני מאמין שבעוד חודשיים יהיו יותר שיחזרו לעיר. אנשים רוצים לראות מה קורה וכרגע אין למה לחזור. אני מעריך ש־25% לא יחזרו לפחות עד סוף שנת הלימודים. אנשים שכרו דירות באזורים שהם פונו אליהם והילדים לומדים בבתי הספר שם. מבחינתי, אם אני אחזור ל־40% מהפעילות שלי זה יהיה טוב. הלוואי שזה יקרה".

צריכים שהשקט יימשך

אורגד רונן, מנכ"ל מלון קאזה בנהריה, מספר כי מה שהשתנה מאז הפסקת האש הוא היקף שיחות הטלפון. לדבריו, "מספר השיחות גבוה מאוד, לעומת אפס השיחות שהיו. עם זאת, להגיד שמזמינים הרבה? התשובה היא לא. היה לנו מישהו שהזמין נופש לפסח והיום הודיע שהוא ומשפחתו לא יבואו כי הם לא סומכים על ההסדרה. במקום זה הם הזמינו מלון במרכז הארץ. אז יש קצת הזמנות, למשל של טיפולים בספא. להגיד שיש בום? לא. יש המון התעניינות, אבל לא רואים את זה בתכלס במספרים. נכנסו שתי הזמנות לסוף השבוע הקרוב. בינתיים זה כלום. אנשים בודקים למועדים עתידיים יותר דוגמת חנוכה, אבל עדיין לא סוגרים.

מלון קאזה נהריה,

"נראה לי שאנשים מחכים. מה הם שומעים בחדשות? שהגיע כטב"ם, צה"ל הגיב וכו'. גם אני מחכה לפני שאעשה שיווק מאסיבי בכסף. טיל אחד או כטב"ם אחד מחזיר אותנו אחורה. יכול להיות שההסדרה תישאר, אבל אותנו זה יחזיר אחורה. מבחינת העיר עצמה, מאז שהחזירו את בתי הספר יש יותר תנועה בכבישים. עד ההסדרה היה עצוב מאוד מבחינת העסקים. היו כאלה שלא פתחו בכלל".

גלעד מטרני, הבעלים של מסעדת מועדון ארוחת הבוקר בשבי ציון, מספר: "יש לנו שני מקומות. אחד מהם הוא מסעדה בשם מועדון ארוחת הבוקר בשבי ציון, שעבדה במהלך המלחמה, עם ירידה מאוד גדולה בהכנסות. כמו כן אנחנו עובדים כבר שלוש שנים על מתחם בילוי קולינרי בקיבוץ גשר הזיו הממוקם כארבעה קילומטרים מגבול לבנון, והוא עדיין לא נפתח. ב־6 באוקטובר 2023 הודענו שאנחנו מתחילים הרצה של המקום, ויום לאחר מכן פרצה המלחמה. עכשיו אנחנו בחשיבה איך חוזרים לעבוד שם".

על התנועה מאז הפסקת האש הוא מספר: "ביום רביעי עדיין היה איזשהו הלם, ובחמישי, שישי ושבת כמות האנשים היתה משולשת לעומת השנה האחרונה. עם זאת, אנחנו לא מתקרבים למספרים מלפני המלחמה. בשנה האחרונה היתה ירידה של 65% במחזורים. אנחנו לא מבינים בפוליטיקה. אנחנו מקווים וצריכים שהשקט יימשך, שהשלווה תחזור ושאנשים ישובו הביתה. אנחנו צריכים זמן התארגנות".

מוריס זריהן(מימין)גלעד מטרני"מועדון ארוחת בוקר"מושב שבי ציון,

יוסי אני, מנכ"ל מדעטק - המוזיאון הלאומי למדע בחיפה: "אנו מתרגשים לקראת הפתיחה המחודשת של המקום. המלחמה השפיעה על מספר המבקרים בעיר הרבה לפני ההחמרה האחרונה שהיתה בהנחיות פיקוד העורף. היינו סגורים בחגים, שהם תקופה משמעותית מאוד לתיירות הפנים. את השבועות האחרונים הקדשנו להמשך פיתוח תכנים מקוריים וחידושים לקראת חנוכה, ובכלל למשפחות ולבתי הספר שמגיעים אלינו. למבקרים מחכות התערוכה החדשה, 'Behind the Screens', ועוד עשרות תערוכות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר