מצב ההייטק: ״הפגיעה בדמוקרטיה - איום גדול יותר מהמלחמה עצמה״

בוועידת הביטחון של ישראל היום, דנו בהשפעות המלחמה על תעשיית הטכנולוגיה הישראלית • שרית פירון: "השנה האחרונה הפתיעה לטובה עם היקף אקזיטים שכמעט הגיע לשיא של 2021" • שלו חוליו: "ממשל טראמפ יכול להחזיר את ישראל לגדולתה גם בתחום הסייבר ההתקפי"

מימין לשמאל: שלו חוליו, שרית פירון ויסמין לוקץ' בועידת הביטחון של "ישראל היום". צילום: אורן בן חקון

בפאנל מיוחד במסגרת ועידת הביטחון של "ישראל היום", שנערכה היום (ראשון) במוזיאון "ארצות המקרא" בירושלים, דנו בכירי ההייטק בהשפעות המלחמה על תעשיית הטכנולוגיה הישראלית. הפאנל, בהנחיית היזמת החברתית ומשקיעת ההון-סיכון יסמין לוקץ', התמקד בסטארטאפים והשקעות בתקופת המלחמה.

שרית פירון, משקיעה בכירה בתעשיית ההון סיכון: ״הרפורמה המשפטית זעזעה את ההייטק הישראלי״. היא הדגישה כי הפגיעה בדמוקרטיה היוותה איום משמעותי יותר על התעשייה מאשר המלחמה עצמה. "המשקיעים הזרים הם הדלת של התעשייה הזו" אומרת שרית. "הייתה עצירה פתאומית בהשקעות, אבל כשהמלחמה עצרה את החקיקה המשפטית, ראינו משקיעים מתחילים לחזור. הקעקוע של ישראל כמדינה דמוקרטית היה הרבה יותר מפחיד למשקיעים מאשר המלחמה, אותה ראו כמשהו זמני".

פאנל בוועידת הביטחון של ישראל היום עם יסמין לוקץ': שרית פירון מדברת על המצב, צילום: אורן בן חקון

שלו חוליו, מייסד ומנכ"ל DreamE, התייחס לפגיעה בתדמית ההייטק הישראלי בעקבות אירועי 7 באוקטובר. "לקוחות אמרו לי 'לימדתם אותנו מודיעין וביטחון, איך תפסו אתכם ככה לא מוכנים?'. אבל כשישראל חזרה לעצמה, חזרה גם האמונה בחברות הישראליות" הוא מסביר. אף שאחוז תקווה בתקומתן של החברות, הוא הביע דאגה מתופעות של אפליה נגד חברות ישראליות בזירה הבינלאומית.

"הצבא ואקדמיה חופשית חשובים כמו מקצועות ליבה"

פירון הצביעה על שלושת העמודים עליהם מושתתת תעשיית ההייטק: "הצבא, אקדמיה חופשית, והשקעה ממשלתית במקומות החשובים כמו חינוך באנגלית ומקצועות ליבה". היא ציינה כי למרות האתגרים, השנה האחרונה הפתיעה לטובה עם היקף אקזיטים שכמעט הגיע לשיא של 2021. עם זאת, היא הביעה דאגה מכך שישראל "איחרה את רכבת ה-AI באופן התשתיתי".

ההייטקיסטים דנים בהשפעות המלחמה על הכלכלה והטכנולוגי הישראלית, צילום: אורן בן חקון

חוליו התייחס גם לצורך בהתאמת התעשייה הביטחונית למציאות החדשה. "אנחנו מבינים שישראל תלויה קודם כל בעצמה" הוא אומר. "אי אפשר להיות תלויים בחסדיהן של מדינות שיספקו או לא יספקו חומרי גלם וחימוש. צריך ללכת על פתרונות יעילים וחסכוניים יותר.

"בעולם הסייבר ההתקפי היה שינוי מאוד גדול אחרי הממשל הדמוקרטי בארצות הברית" הוא ממשיך. "ממשל טראמפ יכול להחזיר את ישראל לגדולתה גם בתחום הסייבר ההתקפי, סין וארהב מתקדמות הרבה יותר מאיתנו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר