לאחר נצחונו של טראמפ, הביטקוין מזנק: איך אפשר להיחשף למטבע - וממה צריך להיזהר?

נראה כי נצחונו של הנשיא לשעבר בבחירות האחרונות נתן רוח גבית לענף • הדבר צפוי להביא להשפעה משמעותית על תעשיית הקריפטו, בין היתר - באמצעות רגולציה אוהדת • מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת Defiance: "אופק של הביטקוין נראה מבטיח"

לא מתאים לכל אחד. ביטקוין . צילום: רויטרס

ניצחונו של טראמפ במרוץ לנשיאות ארצות הברית, העלה לאחרונה מחדש את נושא הביטקוין לכותרות הראשיות, וגם לראש הטבלאות – מה שעורר עניין בקרב לא מעט משקיעים בארץ ובעולם.

במהלך השנה האחרונה אושרו תעודות סל בארצות הברית, אשר הביאו בין היתר לכניסתם של כספים חדשים להשקעה – אומר אילן שטרק, מנכ"ל הורייזון מבית אלטשולר שחם. במקביל, נרשמו השקעות חדשות מצד גופים מוסדיים וגופים פיננסיים להשקעה בביטקוין, כשבין היתר ניתן למנות לדברי שטרק את בנק ההשקעות מורגן סטנלי (שהשקיע 270 מיליון דולר בביטקוין), בנק אוף ניו יורק (שהשקיע 1.1 מיליארד דולר) ואף את קרן הפנסיה של מדינת ויסקונסין (שהשקיעה 160 מיליון דולר).

מתוך FOX NEWS

נראה כי נצחונו של הנשיא לשעבר, דונלד טראמפ, בבחירות האחרונות – נתן אף הוא רוח גבית לענף, והדבר צפוי להביא להשפעה משמעותית על תעשיית הקריפטו, בין היתר באמצעות סביבה רגולטורית אוהדת וברורה יותר.

אז היכן ניצבת הבעיה?

"במהלך השנים האחרונות ראינו לא מעט ביקורת על תעשיית הקריפטו מצד רגולטורים שונים בארצות הברית, ונחשפנו לנוקשותו של יו"ר רשות ניירות ערך האמריקנית הנוכחי, גארי גנסלר, שנקט בגישה נוקשה בנושא", שטרק מסביר, ומוסיף כי בשבוע שעבר גנסלר הודיע כי במהלך ינואר יעזוב את תפקידו – באותו זמן בו צפוי טראמפ להיכנס לתפקיד. "בהתאם לכך, צפויה החלפה של ראשי סוכנויות פדרליות כדוגמת FDIC ו- OCC, כשיו"ר ה-SEC כבר הודיע על פרישתו".

במקביל, הסנטור טים סקוט צפוי להתמנות ליו"ר הוועדה הבנקאית, שהיא הוועדה המפקחת גם על רשות ניירות ערך וגם המאשרת את היו"ר הבא. "סקוט בעצמו כבר טען כי ייתן קדימות לכל נושא החקיקה בתעשיית הקריפטו, לצד הקמת תת-ועדה שעוסקת בתעשייה", אומר שטרק ומוסיף כי אחת ההערכות הן שסינתיה לומיס תוביל את תת-הוועדה הבנקאית שתעסוק בתעשיית הקריפטו.

תעשיה שגרפה הרבה ביקורת. המטבע הקריפטוגרפי, צילום: רויטרס

לומיס, לדבריו, ידועה באהדתה הרבה לתעשייה, ואף יצאה רבות בעבר כנגד הנוקשות הרבה הקיימת בתחום. "רק לפני מספר חודשים, לומיס הציעה את ה-'Bitcoin Act', במסגרתו ביטקוין אמור להפוך למטבע רזרבי אסטרטגי בארצות הברית, דבר שיאפשר לממשל הפדרלי להחזיק בביטקוין בין היתר כהגנה מפני אי יציבות כלכלית".

במסגרת ההצעה של לומיס, מנכ"ל הורייזון מסביר כי משרד האוצר ירכוש 5% מסך ההיצע של ביטקוין, שהם כ-1.05 מיליון מטבעות (שווי של כ-76 מיליארד דולר). "החלפת יו"ר רשות ניירות ערך, משמעותה הקטנת הנוקשות והמגבלות הקיימות על ידי חקיקה ברורה, שתאפשר פעילות חופשית יותר של התעשייה וגם אימוץ רב יותר", סובר שטרק. "ייתכן כי החלפה זו אף תשפיע לטובה על החברות שנתבעות כעת על ידי הרשות, כדוגמת Coinbase, Ripple, Binance, Cumberland. ההשפעה עשויה להיות בדרך של יישוב התביעה באופן קל יותר או אפילו בביטול האישומים כנגדם, מאחר וחלקם נתבעו לאור אי בהירות רגולטורית כזו או אחרת".

גם החלפת ראשי ה-FDIC וה-OCC תקל, לדבריו, על מדיניות הבנקים – תאפשר להם פעילות חופשית יותר, כדוגמת משמורת של מטבעות דיגיטליים, ותביא לסביבה רגולטורית אוהדת יותר עבור אותם בנקים שייכנסו לתחום.

צפוי להתמנות ליו"ר הוועדה הבנקאית, וטען שייתן קדימות לנושא. הסנטור טים סקוט (ארכיון), צילום: אי.פי.אי

ההשפעה על הבנקים

אחת המגבלות שהיו עד כה בתחום היא תקנה SAB121 - הנחיה שמתייחסת לאופן שבו יש לדווח על התחייבויות לשמירה על נכסי קריפטו. "בהתאם להנחיה, חברות המחזיקות נכסי קריפטו עבור לקוחות, נדרשות להציג במאזן שלהן התחייבות בגובה השווי ההוגן של נכסי הקריפטו המוחזקים, וכן להכיר בנכס מקביל באותו שווי", שטרק אומר. "הנחיה זו הגבילה מאוד את הבנקים שמעוניינים להציע שירותים בתחום.BNY Mellon קיבל החרגה מסוימת' אך תידרש להתבצע שינוי בחקיקה על מנת שהבנקים יוכלו לפעול ביתר קלות בתחום".

מה צפוי לקרות עם הביטקוין?

"קשה לנבא במדויק את כיוונו של נכס פיננסי, אך האופק של הביטקוין נראה מבטיח", טוענת סילביה יבלונסקי, מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת Defiance – על אף שחשוב לסייג ולהזכיר כי מדובר במטבע מאוד לא יציב. "ישנם מספר גורמים שתורמים לעלייה המטאורית של המטבע הדיגיטילי, ובהם: אימוץ גובר של הביטקוין על ידי גופים מוסדיים, הכניסה של תעודות סל וקרנות בתחום הקריפטו, הנגישות הגוברת לרכוש ישירות מטבעות קריפטו, והיבחרו של נשיא טראמפ התומך בתחום, שעשוי אף לשקול רכישת ביטקוין על ידי המדינה".

לדבריה, בתקופה האחרונה מחיר הביטקוין עולה לשיאים חדשים. "המשק האמריקני נמצא במצב טוב והצליח להימנע מגלישה למיתון, בשוק ההון יש אהבת סיכון שמגבירה את הביקוש לנכסים המסוכנים יותר, ובהם הביטקוין – וכמובן בחירתו של טראמפ תורמת לכך שישנה התרגשות גדולה סביב שוק הקריפטו".

ניתן לקנות באופן ישיר, במניה, דרך תעודת סל הנסחרת בבורסה ועוד. ביטקוין, צילום: אי.אף.פי

מה הן הדרכים להיות חשופים למטבע מבלי לקנות אותו?

"כיום קיימות מספר דרכים להיות חשופים לביטקוין, ובהן תעודות סל שנסחרות באירופה או תעודות סל שאושרו בשנה האחרונה בארצות הברית. בנוסף, ישנן חברות שפעילותן הינה כריית מטבע (מלשון mining)".

לדברי יבלונסקי, אלו הן האפשרויות הנפוצות ביותר: ניתן לרכוש ביטקוין באופן ישיר דרך ברוקר כמו Coinbase, ניתן לרכוש תעודת סל הנסחרת בבורסה ומחזיקה בביטקוין, וניתן לקנות מניה של חברה כמו מיקרו-סטרטג'י (סימול: MSTR) או תעודת סל ממונפת על המניה (כמו MSTX), מאחר שזוהי חברה המחזיקה בעתודות ביטקוין – והביצועים שלה תואמים את המגמות בשוק הביטקוין.

האם זה מתאים לכל אחד?

"עבור רוב המשקיעים ביטקוין הוא נכס נלווה", יבלונסקי מסבירה. "מדובר בנכס תנודתי ועל כן יש לעקוב אחריו באופן הדוק. זה נכס שנגיש לכולם, אך ראוי לנהוג בו בשיקול דעת, כמו בנוגע לכל נכס פיננסי אחר כדוגמת מניות".

"מדובר בנכס תנודתי וצריך לנהוג בו בשיקול דעת". ביטקוין, צילום: AFP

גם שטרק מדגיש כי מטבעות דיגיטליים, וביטקוין ביניהם, הינם נכס בסיכון גבוה להשקעה, שאינו מתאים לכל אחד. "אומנם זו השקעה בתחום יחסית חדש, טכנולוגי ומתפתח, אבל קיים לסיכון בהשקעה בנכס תנודתי, שמעבר לעליות נאות – רשם בעבר גם ירידות של עשרות אחוזים".

לדבריו, מחירי המטבעות הדיגיטליים יכולים להשתנות בצורה חדה מאוד בטווח זמן קצר. "התנודתיות הרבה יכולה להוביל להפסדים משמעותיים, במיוחד עבור משקיעים שלא יודעים איך להתמודד עם שוק תנודתי. בנוסף, קיים חוסר בהירות רגולטורית בחלקים מסוימים בעולם – וייתכנו שינויים בחוקי המס או בהגבלות על המסחר במטבעות". למעשה, משקיעים בתחום עשויים למצוא עצמם לפתע עם רגולציה חדשה שיכולה לשנות ולהשפיע על השקעתם (לדוגמה: סין בעבר אסרה על המסחר במטבעות דיגיטליים), הוא מבהיר, ומוסיף כי רגולציה קשה או אף איסור על סחר במטבעות דיגיטליים, יכולה להשפיע על יכולת ההשקעה ועל מימוש המטבעות הדיגיטליים – ולגרום להפסדים.

סיכון נוסף שחשוב לציין לסיכום, תקף אומנם לתחומים רבים כיום – אך הוא צף ועולה במיוחד כשזה נוגע לביטקוין: הונאות בעולמות הדיגיטל. "קיימות הונאות ברכישה של מטבעות דיגיטליים מגופים שאינם מפוקחים ובעלי רישיון", שטרק אומר לבסוף, ומבהיר כי גם מדברים אלו חשוב לדעת להיזהר ולהישמר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר