שטרות (אילוסטרציה). צילום: יהושע יוסף

כפי שחזו הכלכלנים: בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי

הריבית נותרה על 4.5% • בנק ישראל ניצב בפני אתגר מורכב: מצד אחד האינפלציה עומדת על 3.5%, גבוה מיעד יציבות המחירים, ומנגד המשק זקוק לתקציבי ענק לשיקום הצפון והדרום והוצאות ביטחוניות • הגירעון הצפוי של 4.5% עלול לזנק אף יותר, כשבשוק ההון מעריכים שיתקרב ל-5% • התוכניות לשיקום האזורים שנפגעו והגדלת תקציב הביטחון צפויים להגביר את הלחצים האינפלציוניים, מה שמחייב את בנק ישראל לשקול בזהירות כל צעד בדרך

[object Object]

בנק ישראל הודיע היום (שני) כי הריבית נותרה ללא שינוי על 4.5%, בדיוק כפי שחזו הכלכלנים. היעד המרכזי של בנק ישראל הוא בבלימת האינפלציה בזמן שבו אנו מדברים על כלכלה שנמצאת עדיין במצב בו האינפלציה עומדת על קצב שנתי של 3.5% וזה אומר 1% מעל מרכז יעד יציבות המחירים. צריך לזכור שהאינפלציה אמנם צפויה להיכנס לתוך היעד אי שם בשנת 2025 אבל צריך לזכור שמלאכת השיקום של יישובי הצפון והדרום עוד לא החלה והיא תדרוש הוצאה כספית משמעותית של המדינה.

הוצאה כספית משמעותית של המדינה על השיקום מייצרת אינפלציה באופן טבעי וכאן עוד אף אחד לא יודע כמה כסף צריך יהיה לשיקום וזאת למרות שהממשלה תיקצבה את שיקום הצפון ב-15 מיליארד שקל.

לא ידוע כמה כסף צריך לשיקום, בנק ישראל (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

נתון נוסף שיש לשים אליו לב והוא דורש מבנק ישראל להיות זהיר עוד יותר הוא נושא הגירעון וכאן אנחנו מדברים על מצב בו הממשלה מכוונת לגירעון של 4.5% בשנה הבאה. בשוק ההון טוענים שהגירעון יהיה הרבה יותר גבוה ויותר לכיוון של ה-5% מאחר והוצאות הביטחון עוד לא הובהרו עד תום לא ברמה השוטפת ולא בהתאם להמלצות ועדת מגל שידרשו תיקצוב נוסף.

עשן אופף את מטולה במהלך המלחמה (ארכיון), צילום: אי.אף.פי

כל אלה, עלות שיקום הצפון והדרום והוצאות הביטחון יביאו לעלייה משמעותית בהוצאה הציבורית וזה אומר לחצים אינפלציוניים ומכאן נגיד בנק ישראל, פרופ׳ אמיר ירון, משדר לשווקים כל הזמן כי בכוונתו לשמור על מדיניות מוניטרית זהירה. זה לא אומר שהריבית לא תרד במעלה הדרך ובבנקים מדברים על הורדת ריבית של 0.5% בשנה הבאה. אלא זה אומר שהקצב יהיה מתון ותחילת התהליך תהיה אף היא במעלה הדרך.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו