הוועדה המוניטרית תתכנס מחר (שני) ותקבע את גובה הריבית בישראל לחודש הקרוב. הנחת העבודה בשווקים היא שהריבית תיוותר ללא שינוי חודש נוסף ברמה של 4.5%. הנחת העבודה הזו לוקחת בחשבון שתקציב המדינה יעבור פחות או יותר כמו שהוצג וזה אומר לחצים אינפלציוניים בטווח הקצר, מה שמחייב את הנגיד לשמור על מדיניות מוניטרית מרסנת.
באופן עקרוני, האינפלציה בחודש אוקטובר עלתה ב-0.5% בהתאם לתחזיות המוקדמות. מעבר לכך, יונתן כ"ץ, הכלכלן הראשי של לידר שוקי הון מעריך שבנק ישראל יותיר את הריבית ללא שינוי בחודשים הקרובים למרות החולשה שמתחילה להיות מוקרנת משוק העבודה. כ"ץ מותיר את תחזית האינפלציה שלו שנה קדימה על 2.7% - למרות שהדולר נחלש השבוע ב-1.1%.
החולשה המסתמנת בשוק העבודה אמורה, באופן עקרוני, לתמוך בהורדת ריבית - אבל הוצאות הממשלה שמקבלות ביטוי בגירעון הגבוה לא מאפשרת לבנק ישראל לקחת סיכונים, בטח כשלא נראה שבאופק הממשלה מתכננת לקצץ בהוצאות הלא נחוצות שלה.
מודי שפריר, אסטרטג השווקים בחדר המסחר של בנק הפועלים מסכים עם הנחת העבודה של יונתן כ"ץ וגם הוא מעריך שנגיד בנק ישראל לא יוריד את הריבית בחודשים הקרובים. שפריר מנתח את נתוני המאקרו וכותב ללקוחות חדר המסחר כי למרות הצמיחה המרשימה של הכלכלה הישראלית, ברבעון השלישי של השנה (צמיחה של 3.8% בחישוב שנתי) הרי שהכלכלה המקומית התכווצה ב-1% בהשוואה לצמיחה ברבעון השלישי של 2023.
לסיכום, נראה שהכלכלנים מסכימים כי הריבית תיוותר בתקופה הקרובה ללא שינוי ברמה של 4.5% - כשמה שישחק תפקיד משמעותי הוא נושא חוסר הוודאות סביב המלחמה והעלויות שלה. נכון לעכשיו, בנק ישראל עדיין מעריך שהמלחמה תעלה 250 מיליארד שקל, אולם לכל ברור שהמלחמה עם עלויות השיקום יגיעו ל-300 מיליון שקל - וללא התאמות בתקציב, התאמות כאלה שייצרו צמיחה במעלה הדרך, קשה יהיה לבנק ישראל לקחת סיכונים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו