"מהלך שיאפשר לצרכנים להיות נבונים יותר": רפורמת התשלומים נכנסת לתוקף

חוק הסדרת התשלומים יגדיל את התחרות בארנקים הדיגיטלים ובשוק עיסוק התשלום • עו"ד גילי ברטורא, ממחלקת המימון והבנקאות במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הרפורמה היא חלק ממהלך גדול יותר באמצעות החזרת השליטה על המידע שלנו"

חיוב אשראי (אילוסטרצייה). צילום: GETTY

"חוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום" נכנס היום (חמישי) לתוקף. מדובר ברפורמה אשר מטרתה להגדיל את התחרות בשוק התשלומים, אשר נחשב לשוק ריכוזי, ובכך להגדיל את התחרות בתחום זה. באמצעות חוק זה, יכולות להיכנס לענף חברות פינטק ישראליות ובינלאומיות. החברות יוכלו בין היתר להציע ארנק דיגיטלי שישמש כחשבון עו"ש.

ישנן חברות אשר החוק חל עליהן כבר עכשיו,  וישנן חברות שיש להן שהות של מספר חודשים עד שנתיים להגשת בקשת הרישיון, מתוך מחשבה שהם צריכים להערך לזה.

הוצאות אשראי (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

לדברי עו"ד גילי ברטורא, ממחלקת המימון והבנקאות במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הרפורמה היא חלק ממהלך גדול יותר שמאפשר לנו להיות צרכנים נבונים יותר באמצעות החזרת השליטה על המידע שלנו".

"החוק החדש, מטיל חובת רישוי על גופים לא מסורתיים שמציעים שירות תשלום כמו חברות פינטק ואלה יצטרכו לבקש רישיון מרשות ניירות ערך, בעוד שהפיקוח על בנקים וחברות האשראי נעשה על ידי בנק ישראל", אומרת עו"ד ברטורא.

"הרפורמה תאפשר לנו לשלוט על המידע שלנו"

עו"ד ברטורא: "החוק צפוי להוביל לתחרות בשירותי התשלום ובשאיפה להוזיל אותם היות והוא יאפשר ליותר גופים לספק שירותי תשלום . התקווה היא שבשילוב עם רפורמת הבנקאות הפתוחה שמטרתה להנגיש את הנושא של השוואת עלויות בין שירותים שונים, הרפורמה בשוק התשלומים תוכל לאפשר לנו לצרוך שירותים בזול יותר".

מה תהיה השפעת החוק על הצרכנים?

הוצאת כספים מכספומט. אילוסטרציה, צילום: Getty Images

״בעקבות החוק, הכסף של הצרכנים אמור להיות בטוח יותר. כך לדוגמה, ייתכן כי גוף שמחזיק בכסף שלנו יהיה חייב לשים את הכסף הזה בצד, מבלי להכניס אותו לקופה של החברה ולהשתמש בו בשוטף. כך למעשה, במידה והחברה נכנסת לחובות, הכסף של הצרכנים עדיין בטוח. ייתכן כי חובה זו תחול גם על גופים שמנפיקים שוברי תשלום. לדוגמה אם לצרכן יש שובר של 500 שקלים של חברה מסוימת עם תוקף של חמש שנים, החברה לא יכולה להשתמש בכסף הזה במשך אותן 5 שנים. ובחמש שנים הללו החברה תקרוס, הכסף של הצרכן עדיין יהיה שמור כי הוא מנוהל בחשבון נפרד מכספי החברה".

חלק מהחברות יצטרכו לשנות את המודל העסקי

"בנוסף, תהיה אפשרות חדשנית להעברת כספים בין העסק לצרכן, ישירות דרך חשבון הבנק, ויש מי שאומרים שזה עשוי להוביל להפחתה משמעותית של הונאות וטעויות כדוגמת , אדם שגונב כרטיס אשראי למישהו אחר ומבצע עסקות ללא רשותו. העברת הכספים באפליקציות התשלום נעשית באמצעות אמצעי זיהוי חזק כמו טביעת אצבע ולכן זה זיהוי ברמה גבוהה, ולפיכך קשה יותר למישהו אחר לעשות שימוש בזה".

"מבחינת העסקים ,העסקים שישתמשו באפשרות של תשלום מחשבון לחשבון לא יצטרכו לשלם עמלת סליקה, מה שיוביל להוזלה של העלות . מבחינתם נשאלת השאלה כמה השימוש בשירות הזה יהפוך להיות פופולארי. באמצעות שירותי התשלום הללו, הכסף יורד באופן מיידי, ואנחנו, הישראלים נוהגים לשלם באשראי שדוחה את החיוב״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר