על רקע הלחימה, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כינס הערב (ראשון) מסיבת עיתונאים, שבה פירט את עלות הלחימה וההטבות שיינתנו. את דבריו פתח בלקיחת אחריות: "יש להודות ביושר, בכאב, בראש מורכן - נכשלנו - הנהגת המדינה ומערכת הביטחון".
בהמשך אמר כי נתן הנחייה חד משמעית, שלא תהיה הגבלה תקציבית בסיוע לניצולי הטבח ובדרישות צה"ל וכוחות הביטחון הנדרשות להצלחת הלחימה. "הנחיתי את אגף התקציבים והחשב הכללי לפעול לשינוי סדר העדיפויות התקציבי", מסר.
עוד הוסיף: "האגף עורך מיפוי מדוקדק של כלל התקציבים שאינם חיוניים לתמיכה במאמצי הלחיצה, תמיכה באזרחים ולתפקודו הרציף של המשק. במסגרת המיפוי, נבחנים כלל התקציבים שטרם שולמו וחוייבו, בהם גם תקציבים קואליציוניים לשנים 2023-2024".
לאחריו, יואב גרדוס, ראש אגף התקציבים, הציג את הצעדים שאמורים להקל לדבריו על העסקים בכל הארץ. התוכנית כוללת הקמת קרן הלוואות בערבות המדינה בהיקף כולל של 4 מיליארד שקלים, דחיית תשלומי הביטוח הלאומי לעצמאים בעלות של 0.5 מיליארד שקל, מקדמת תשלומי המדינה לעסקים בעלות של מיליארד שקל, דחיית תשלומי מע"מ בהיקף של 3.5 מיליארד שקל ומתן מענקים לעסקים שמחזוריהם נפגע באופן משמעותי. גרדוס ציין כי מענק זה דורש חקיקה.
"אנחנו עובדים בשלושה וקטורים, הקלות תזרימיוית, קרן הלוואות בערבות המדינה ומענק לעסקים. מבחינת הקלות תזרימיות קרן הלוואות המדינה כבר נפתחה, נדחה את תשלומי הביטוח הלאומי לעצמאים בכל הארץ, הקדמת תשלומי המדינה לספקים, דחיית תשלומי מע"מ והמדינה תדחה את כל הרישיונות והאגרות עד שהמצב יירגע.
"לגבי מענק, כרגע אנחנו עוד באירוע שלא חווינו, אנחנו לא יודעים מה משכו ובאילו גזרות נלחם והיה חשוב לנו לצאת עם משהו וזה יהיה מענק ההמשכיות העסקית. כל מי שהוא בקו 0-7 זכאי מכוח חוק לפיצוי על אובדן ההכנסות. לגבי שאר העסקים, פגיעות ישירות מטופלות על ידי מס רכוש, ויהיה מענק שדומה מאוד למה שעשינו בקורונה, שמשפה אותו על הוצאות קבועות, דיברנו עם אנשי המגזר העסקי ואנחנו יודעים לתת אותו מאוד מהר".
עלות הלחימה תעמוד על 2 מיליארד שקל לשבוע. כאמור, תקציב 2024 ישתנה דרמטי. באשר למימון של התוכנית, גרדוס ציין כי בקרן מס רכוש יש כמעט 18 מיליארד שקלים ובאוצר מעריכים שסכום זה יספיק בשלב זה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו