רואים ירוק בעיניים: תנובה משפרת את איכות הסביבה

אחריות תאגידית בראש: החברה פועלת לשימוש באנרגיות מתחדשות, לטיהור שפכים וליצירת כלכלה מעגלית • בין היתר בזכות צמצום כמות הפלסטיק באריזות המוצרים - כמו הסרת מכסה הפלסטיק מגבינת עמק הפופולרית • "החלופות הסביבתיות הן חלק בלתי נפרד מאסטרטגיית החברה"

בקבוקים למחזור. צילום: דודו גרינשפן

האוטו שלנו ירוק יותר: בשנים האחרונות הפכה האחריות התאגידית לעיקרון שמאמצים יותר ויותר חברות ותאגידים בעולם, מתוך הבנה שהם חלק מהקהילה ושעליהם להיות מעורבים בסביבה, תוך הסתכלות על כלל בעלי העניין.

במסגרת עקרונות אלה, אותן החברות משקיעות מאמץ רב בפעילויות למען עובדיהן ולמען הכלל. התפיסה היא כי ככל שהארגון יפעל בתוך קהילה וסביבה טובות יותר, נוכל להשאיר אחרינו עולם קצת יותר טוב.

תנובה, אחת מהחברות הגדולות ביותר במשק, מנהלת אסטרטגיית השקעה אחראית (ESG) שפועלת לשיפור איכות הסביבה, לטיהור שפכים וליצירת כלכלה מעגלית. אחד מהתחומים הבולטים ביותר בשמירה על איכות הסביבה בחברות המזון הוא כמובן - מיחזור אריזות המזון.

מפעלי תנובה, צילום: יוסי זליגר

בתנובה בחרו לפעול בשלושה מישורים מרכזיים: אריזת מוצרים באריזות שניתנות למיחזור, צמצום הפלסטיק באריזות ושימוש בחומר ממוחזר כבר מתחילת תהליך ייצור האריזות.

היעד: אפס פליטות ב־2050

דב באסל, מנהל תחום הגנת הסביבה בתנובה, מציין שהחברה משקיעה רבות במנעד רחב מאוד של פעילויות ופעולות שנועדו להגן על הסביבה ועל הציבור, תוך שימוש בטכנולוגיות החדישות ביותר שיש: "הצלחנו בשנים האחרונות להפחית את טביעת הרגל הסביבתית שלנו ב־15%, באמצעות יישום אנרגיה יעילה יותר המפחיתה פליטות.

"בארבע השנים האחרונות הגענו להישגים משמעותיים בהקטנת פליטות החלקיקים המזהמים, באמצעות מעבר לגז טבעי. הצלחנו למזער את פליטת החלקיקים בשיעור של 78%, ובתחום פליטת המשאיות הורדנו את כמות החלקיקים הנפלטים אל האוויר בשיעור של 74%, באמצעות הטמעת משאיות בעלות טכנולוגיה מתקדמת. מדובר בפעילות משמעותית, וקצרנו בה הצלחה רבה".

דב באסל,

באסל מוסיף כי החברה פועלת גם בתחום השפכים, כדי שהשפעתם על הסביבה תקטן, וזאת על ידי שימוש באמצעים טכנולוגיים חדשניים. "לחברה יש עשרות אתרי ייצור, ולכן היינו צריכים לפתור את בעיית השפכים של כל מפעל בצורה אחרת, לפי סוג השפכים שהוא מייצר.

"בחנו את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר, לרבות שיטות התפלה ייחודיות, כדי לתת מענה של ממש לכל אחד מהמפעלים שלנו", הוא מפרט. "התקדמנו גם בתחום השימוש בגז, וחיברנו את כל המחלבות הגדולות שלנו לצינורות הגז - דבר נוסף שמפחית משמעותית את הפגיעה בסביבה.

"הצבנו לעצמנו יעד של אפס פליטות בשנת 2050", הוא מספר על האתגר. "זה לא קל, כי מדובר בעשרות מפעלים, אבל אנחנו נעמוד ביעד הזה. מעבר לכך, אנחנו גם פועלים בתחום האנרגיה המתחדשת, ואנחנו נעזרים הן בידע שלנו והן בידע שאנחנו מביאים מבחוץ. אני גאה גם לספר שכבר לפני עשור הצבנו פאנלים סולאריים בעשר מנקודות הייצור שלנו, וכיום אנו בוחנים את האפשרויות להרחיב את מקורות האנרגיה המתחדשת עבור אתרי תנובה".

ירוק זה השחור החדש

זוכרים את קרטוני החלב ושקיות החלב הירוקים? כיום הם בצבע שחור, אך למרבה הפלא הם ירוקים יותר. מיכל בר־לב, מנהלת יחידת הרגולציה בתנובה ומרכזת הפרויקטים בתחום הקיימות בחברה, מסבירה: "נקודה כואבת בהגנה על הסביבה בתחום המזון היא השימוש הרב בפלסטיק.

"בתחום זה, תנובה פועלת לשינוי ארגזי הפלסטיק הירוקים שבהם היא משנעת את מוצרי החלב שלה, כך שכיום 50% מהפלסטיק המשמש לייצור שלהם הוא פלסטיק ממוחזר. מדובר ב־208 טונות של פלסטיק שחור ממוחזר בשנה, מול שימוש קודם בפלסטיק חדש ובתולי בצבע ירוק.

המכסה החדש,

"כבר ב־2022 התחלנו להשתמש בפלסטיק ממוחזר באריזות הגדולות שבהן מופצים המוצרים שלנו, ולכן הארגזים הירוקים המוכרים התחלפו בארגזים שחורים", מספרת בר־לב. "הקמנו צוותי עבודה ייעודיים, כדי שידונו בדרכים להעצים את הפעילות שלנו בתחום הקיימות.

"הפחתת השימוש בפלסטיק חדש באריזות שלנו היא חלק מהותי מהעשייה שלנו כארגון", היא מציינת, ומוסיפה: "אריזות החברה עשויות מחומרים ממוחזרים, ומסומנות כך שהלקוחות יידעו לאיזה פח לזרוק כל אריזה שהם משתמשים בה".

מיכל בר לב, צילום: רמי זרנגר

נקודה נוספת שבר־לב גאה בה היא שינוי פקקי הפלסטיק של אריזות החלב: "חוללנו הפחתה במשקל פקקי הפלסטיק, שיצרה חיסכון של 55 טונות של פלסטיק בשנה".

מי הזיז את המכסה שלי?

המהלך הייחודי של הפחתה מתמדת בשימוש בפלסטיק הוביל את תנובה רק לאחרונה לאחד ממהלכי הקיימות הגדולים והמשמעותיים ביותר בתחום המזון - הסרת מכסי הפלסטיק הקשיחים של אריזות הגבינות הצהובות האהובות "עמק" ושל "טל העמק".

את המכסים מחליפים כיום מכסי למינט ידידותיים לסביבה, שמאפשרים פתיחה וסגירה חוזרות קלות ונוחות, לצד שמירה מיטבית על הטריות של הגבינה הצהובה הארוזה בהם. "המהלכים הסביבתיים החשובים שאנחנו מבצעים לא פוגעים באיכות הגבוהה של המוצרים שלנו, שעוברים בקרות רבות", מדגישה בר־לב עבור כל מי שקצת קשה להם כשמזיזים את הגבינה שלהם.

ניר בלמס הוא מנהל המחלבה תל יוסף, שבה מיוצרים, בין היתר, מארזי הגבינות "עמק" ו"טל העמק". בלמס מספר כי תל יוסף היא המחלבה הוותיקה ביותר של תנובה, ושהיא מהווה מרכז תעסוקה משמעותי בצפון הארץ. היא נוסדה בשנת 1936 ועברה הרחבה רצינית בשנת 2015, דבר שהעמיד אותה בחזית הטכנולוגיה העולמית בתהליכי הייצור, האוטומציה והרובוטיקה. המחלבה שמה דגש על קיימות, באמצעות מעבר לייצור שמפחית שימוש בפלסטיק ככל שאפשר.

ניר בלמס,

"אנחנו מייצרים סוגים רבים של גבינות - גם גבינות מיוחדות מחלב עיזים וכבשים - ותמיד שמים דגש על האיכות הגבוהה", אומר בלמס. "החלופות הסביבתיות הן חלק בלתי נפרד מאסטרטגיית החברה שלנו, ובמשך כמה חודשים נערכנו במחלבה לקראת מהלך הסרת המכסה והחלפתו בלמינט. מדובר במהלך חשוב עבורנו כמחלבה, המאפשר ייצור שלא פוגע בסביבה ושהוא ידידותי לצרכן. תוצאת המהלך היא חיסכון של כ־186 טונות פלסטיק בשנה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר