פרופ' שמחון, יועצו הכלכלי של נתניהו: "יש חשש, אין טעם לטאטא זאת מתחת לשטיח"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה התראיין ב"ערך מוסף", הפודקאסט הכלכלי של "ישראל היום": "בהחלט יש עכשיו משבר, מאמין שהוא יחלוף מהר" • "אני לא חושב שיש איזו סיבה לחברות הדירוג להוריד את הדירוג" • ירצה לשמש נגיד בנק ישראל? "התפקיד שלי יותר מעניין" • האזינו

צפו והאזינו

ראיון מיוחד - אחרי האזהרות של סוכנויות הדירוג. פרופ' אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה ויועצו הכלכלי של רה"מ בנימין נתניהו, התארח היום (רביעי) בפודקאסט "ערך מוסף" של "ישראל היום". הוא התייחס למשבר הכלכלי ולעתיד הכלכלה הישראלית, וטען כי התחזית הכלכלית של המדינה טובה יותר באופן משמעותי ממרבית מדינות העולם המפותח.

מורגן סטנלי, מודי'ס וסיטיבנק הזהירו אתמול מפני השקעות בישראל. אתה מוטרד?

"דבר ראשון, זאת לא תקופה טובה. בהחלט יש עכשיו משבר. אבל אני מאמין שזה משבר שיחלוף די מהר. בסוף, בשורה התחתונה, מוד'יס אמרו שאנחנו הולכים לצמוח ב-3% בשנתיים האחרונות, אני רוצה להזכיר שהתחזית לצמיחה באיחוד האירופי ולארה"ב היא פחות מ-1%. אם עדיין מודיס אומרים שאנחנו נצמח ב-3% בשנה, זה אומר שאנחנו במצב משמעותית יותר טוב ממרבית העולם המפותח".

אבל אתה לא יכול להתעלם מהמצב בהייטק ומהצניחה הדרמטית בהשקעות הזרות.

"נכון, ההייטק הוא הקטר של המשק הישראלי כבר הרבה מאוד זמן - קטר נהדר שדוחף את המשק היטב כבר הרבה מאוד זמן, שבזכותו צמחנו הרבה יותר מהר בשנים האחרונות משאר העולם המפותח. אבל צריך להבחין בין שני דברים - גיוס ההון והפעילות הריאלית. אז היקף הייצור בהייטק נמצא בעליה, גם בשנה הנוכחית.

"אני לא חושב שיש פה איזו סיבה לחברות הדירוג להוריד את דירוג האשראי". סוכנות דירוג האשראי מודי'ס, צילום: רויטרס

"בנוגע לאספקט השני, היקף ההשקעות, כאן חלה ירידה מאוד גדולה, חזרנו לרמות של 2019, אבל חלה גם ירידה בכך העולם בהשקעות בהייטק כיוון שהריבית עלתה והייתה הסטת השקעות מההייטק לאגרות חוב גם בארץ וגם בעולם. אז לא צריך ללכת מאוד רחוק ולחפש הסברים למה חלה ירידה בהשקעות".

אבל העולם מתאושש, וההייטק הישראלי עדיין עמוק במשבר.

"אני לא אומר שהכל אחלה, אין מה לדאוג. ההסבר של הריבית הגבוהה הוא יותר משמעותי. האם יש גם עניין של סנטימנט? כן, אני חושב שיש חשש, אין טען לנסות לטאטא את זה מתחת לשטיח. אנשים מסתכלים על המשק הישראלי ורואים פה כל שבוע הפגנות, רואים שיש פה אי שקט, ושואלים את עצמם לאם הדבר הזה מוביל. מה שאני מקווה שיקרה, הוא שכשהאבק ישקע והדברים יתבהרו, שוב כולם - גם הישראלים, גם הזרים - יראו שיש פה כלכלה שהיסודות שלה מאוד איתנים.

חברות הדירוג התכניות לאחר השיחות עם נתניהו שהרפורמה תעבור בהסכמה רחבה. זה לא מה שקרה בפועל. אתה מכיר את ראש הממשלה היטב, הוא לא מוטרד מזה שדירוג האשראי עלול לרדת?

"אני לא זוכר שמישהו הציג מצג שווא לחברות הדירוג, אני לא זוכר כזה דבר. אני חושב שראש הממשלה הבהיר שהוא מעוניין להגיע להסכמות. זה לא אומר שהוא אמר שאם הצד השני לא יסכים, אז לא נעשה שום דבר,  זה לא נאמר אף פעם. זה לא שיש פערים גדולים בין מה שאומר ראש הממשלה לציבור הישראלי בקולו בעברית לבין מה שהוא אומר לחברות הדירוג באנגלית יש רצון באמת רצון אמיתי להגיע להסכמות, אבל בשביל הסכמות צריך שני צדדים".

"זה לא שיש פערים גדולים בין מה שאומר ראש הממשלה לציבור הישראלי בעברית לבין מה שהוא אומר לחברות הדירוג באנגלית". נתניהו, צילום: ללא קרדיט

האם יש סיכון להורדת דירוג האשראי בתקופה הקרובה?

"אני לא יודע. יש סיכוי טוב שלא יהיה שינוי בדירוג, ואני אגיד לך למה. אני מסתכל גם על מה שקורה בשוק ההון. אתמול הייתה טלטלה משמעותית, אבל זאת לא הייתה התמוטטות, הייתה ירידה חדה,  והיום בבורסה הייתה חזרה מסוימת. בסוף-בסוף כולם מסתכלים על מה באמת קורה כאן. ומה שקורה כאן הוא כלכלה מאוד איתנה. אני לא חושב שיש פה איזו סיבה לחברות הדירוג להוריד את דירוג האשראי".

השם שלך עלה לא פעם בתקשורת כמועמד מוביל לתפקיד נגיד בנק ישראל. אם ההצעה תתקבל, תשקול את זה?

"לא".

זה מפתיע

"דבר ראשון, ההצעה לא התקבלה, יש נגיד במדינת ישראל. זה ידוע גם שאני המלצתי לראש הממשלה למנות אותו. אם את שואלת באופן תאורטי, התפקיד של הנגיד הוא מאוד מעניין, אבל התפקיד שלי הוא יותר מעניין. שאף אחד לא ייעלב. מה שאני עושה כיום הוא לא פחות חשוב, לא סתם חזרתי לתפקיד שהייתי בו".

ראש הממשלה מוטרד בימים אלה מהמצב הכלכלי, מהאזהרות של הגופים הבינלאומיים? זה יהיה אחד השיקולים בהמשך בקבלת ההחלטות בנוגע לרפורמה המשפטית?

"אני בטוח ויודע שראש הממשלה מאוד ער למה שקורה, הוא מקבל עדכונים שוטפים כל הזמן על מה שקורה בכלכלה הישראלית,  אני נכחתי בהרבה מאוד דיונים על כלכלת ישראל".

"המדד הבא יהיה מתחת ל-4%"

שמחון הודף את הביקורת על המענק לכל אזרח שהונהג בתקופת הקורונה: "ספגתי הרבה מאוד ביקורת על הצעד הזה. אמרו לי מה עשית, והנכדים שלנו יצטרכו לשלם את החוב. אז בואי נזכיר לכולם, עברו שלוש שנים, לא העלינו מיסים וגם ביטלנו את המסים שנשארו בצנרת מליברמן. ומה קרה יחס חוב-תוצר? הוא חזר לאיפה שהיה, ואני מבטיח לכולם ששנה הבאה אם לא יהיה משהו דרמטי, יחס חוב-תוצר יהיה יותר נמוך ממה שהיה לפני הקורונה".

שמחון אופטימי בנוגע לאינפלציה ומחירי הדירות. "אני מאמין שהמדד הבא שיפורסם ב-15 באוגוסט יהיה הרבה מתחת ל-4%, ולהערכתי גם מתחת ל-3.5%. בעבר אמרתי גם שכשתקום ממשלה בראשותו של נתניהו ואני גם אהיה בממשלה, מחירי הדיור יפסיקו לעלות, ואולי אפילו יירדו. אז הם הפסיקו לעלות וירדו קצת".

 להאזנה לראיון המלא חפשו "ערך מוסף" בספוטיפיי/גוגל/אפל או כל מקום אחר בו אתם מאזינים לפודקאסטים שלכם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר