סוף הוצאה במחשבה תחילה: להתנהל נכון במציאות של יוקר מחיה

הצורך לנהל תקציב משפחתי הוא חיוני מאי פעם - לאלה מאיתנו שטרם החלו בכך, זהו זמן מצוין להתחיל

קניות בסופר (ארכיון). צילום: עמי שומן

מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל עלה ב־0.8%, פי שניים מהתחזיות הממוצעות. בשנה האחרונה עמדה האינפלציה בישראל על 5%. סעיפים בולטים שבהם נרשמה התייקרות החודש הם שכר הדירה. לשוכרים חדשים המחיר עלה ב־9% בממוצע ולמחדשי חוזים ב־3.6% בממוצע. כמו כן, נכנסו לתוקף בימים אלה עליות מחירים נרחבות וגבוהות במגוון מוצרי מזון, שיבואו לידי ביטוי במדד המחירים הקרוב.

כפועל יוצא מכך הריבית עלתה ב־0.25%. באפריל 2022 עמדה הריבית על 0.1%, ובחודש מאי 2023 - על 4.75%. על פי נתוני בנק ישראל, לווים אשר לקחו משכנתא ב־2021 נאלצו לספוג גידול של 20% ויותר בהחזרים החודשיים. גם בהלוואות אחרות למשקי הבית סביר להניח (בכפוף לתנאים הספציפיים) שחלו עליות ניכרות בהחזרים החודשיים, וזה עדיין לא סוף הדרך.

נתונים אלה מחזקים את הצורך לנהל תקציב משפחתי. לאלה מאיתנו שטרם החלו בכך, זהו זמן מצוין להתחיל. לאלה שכבר עושים זאת, זה זמן לבחון שוב את ההוצאות ולראות אם הן מנוהלות באופן מיטבי. בקטגוריית הוצאות המגורים יש לבחון את תשלומי המשכנתא (אם קיימת) ולוודא - האם משולמים כסדרם? האם הלוואות אחרות משולמות כסדרן? האם ניתן והאם כדאי למחזר את המשכנתא? באילו תנאים?

באשר להלוואות נוספות, אם נמצאים במשיכת יתר שעלותה גבוהה, כדאי לבדוק אם ניתן להחליף הלוואה אחת באחרת. הבחינה מומלצת ביחס לכל ההלוואות. בנושא ביטוחים כדאי לבדוק: האם אנו מבטחים מה שחשוב לנו? בסעיפי הארנונה, החשמל והמים כדאי לבדוק: האם ניתן להוזילם על ידי צמצום צריכה או על ידי מימוש הטבות לאוכלוסיות מסוימות, שייתכן כי אנו נמנים עימן?

בסעיפי התקשורת כדאי לבדוק: האם ניתן להשיג חבילות המספקות שירותים זהים במחיר נמוך יותר? בקטגוריית ההוצאות השוטפות לבחון: האם אנו רוכשים רק מה שאנו צריכים? כמו כן, מוצע לבחון כל סוג הוצאה בתקופה של לפחות שלושה חודשים ברצף ולראות היכן ניתן לצמצם. והכי חשוב: להתמיד בתהליך ולשתף בו את כל בני הבית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר