זריף נגד סולימאני: "רצה להרוס את הסכם הגרעין"

בראיון סגור שפרטיו הודלפו, נשמע שר החוץ האיראני טוען כי רוסיה ומפקד כוח קודס שחוסל בשנה שעברה - ניסו להכשיל את ההסכם עם המעצמות

מאבקים פנימיים. קאסם סולימאני, מוחמד ג'וואד זריף, צילום: איי.אף.פי, אי.פי.איי
מוחמד ג'וואד זריף
 
הגנרל האיראני שחוסל
 

 

"מעולם לא הצלחתי לגרום לסולימאני לעשות משהו שישרת את המהלכים הדיפלומטים שלי", אומר זריף וממשיך עם תיאור ביקורו של מפקד כוח קודס לשעבר ברוסיה, מיד לאחר חתימת ההסכם הגרעין ב-2015.

"הביקור היה יוזמה של מוסקבה מבלי שלמשרד החוץ האיראני תהיה שליטה כלשהי. המטרה שלו הייתה להרוס את הסכם הגרעין", הסביר זריף, תוך שהוא מטיל ביקורת קשה על מדיניות חוץ של פוטין בסוריה. הוא מודה כי לעיתים היה צריך להשתמש "בשפה גסה ולא דיפלומטית" מול מקבילו הרוסי סרגיי לברוב.

בהקשר זה, ציין זריף כי סולימאני לא היה משתף את משרד החוץ בפעולות הצבאיות של איראן במדינתו של בשאר אל אסד. "שר החוץ האמריקאי ג'ון קרי היה מי שסיפר לי שישראל ביצעה יותר מ-200 תקיפות נגד כוחות איראנים בסוריה", הודה.

מועד הדליפה מגיע בזמן לא נוח במיוחד למשטר בטהרן, על רקע ההתקדמות המשמעותית בשיחות הגרעין בין המעצמות לאיראן, בווינה בירת אוסטריה. לפני ימים נודע כי הצדדים אף החלו להחליף טיוטות ואפילו הנשיא רוחאני הודה כי המהלך נמצא בשלבים מתקדמים.

הדברים של זריף מהווים הצצה פנימה לכוח המשפיע על המדיניות האיראנית וחשיבותו של המימד הצבאי במדינה מול המימד הפוליטי, בדגש על משמרות המהפכה וכמובן על מנהיגה העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר