בדיקת קורונה בנתב"ג  , גדעון מרקוביץ'
בדיקת קורונה בנתב"ג | צילום: גדעון מרקוביץ'

לראשונה: שבעה מקרים של וריאנט הקורונה ההודי התגלו בישראל

אזרחים ישראלים ששבו מחו"ל נדבקו בזן בעל "המוטציה הכפולה" של נגיף הקורונה • חוקרים חוששים כי ייתכן והווריאנט שמקורו בתת היבשת מדבק יותר או עמיד יותר לחיסונים, אך עד כה לא נתקבלו לכך ראיות מספיקות

משרד הבריאות הודיע היום כי שבעה אזרחים ישראלים אובחנו כנדבקים בווריאנט ההודי של נגיף הקורונה, זאת לאחר ששבו לישראל מחו"ל. 

ממשרד הבריאות נמסר כי המקרים זוהו באמצעות המערך הלאומי לריצוף גנומי. עוד נמסר כי עדיין אין מידע ברור ביחס לוריאנט והשלכותיו על מחוסנים ומחלימים. "משרד הבריאות חוזר ומדגיש את חשיבות הבידוד לשבים מחו״ל לישראל, במיוחד ממדינות בהן התחלואה בקורונה קשה", נכתב בהודעת המשרד.

צילום: משה בן שמחון

דר׳ אורן קובילר, וירולוג מבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב וחבר עמותת מדעת הסביר  ל״ישראל היום״: יש שתי מוטציות עיקריות בספייק (חלבון המעטפת)  של הווריאנט ההודי , אחת דומה (אך שונה) למוטציה החשודה כמאפשרת לווריאנט הדרום אפריקאי והברזילאי להתחמק. השניה נמצאה בעבר בווריאנט הקליפורני. בכל מקרה אין כרגע נתונים על כך שהוא חמור יותר או בעייתי יותר מהווריאנטים האחרים. כל הזמן יופיעו עוד ועוד ווריאנטים ולרובם אין משמעות אבל צריך לעקוב ולסגור את הגבולות הרבה יותר טוב״.

לאחר ריצוף גנום של למעלה מ-10,000 מאומתים לקורונה בהודו, גילו החוקרים שתי מוטציות חדשות עם יכולת להתחמק בצורה טובה יותר ממערכת החיסון, מה שיכול להעמיד בחשש את יעילות החיסונים כלפי המוטציות החדשות.

המוטציות החדשות, E484Q ו-L452R, התגלו ב-15-20% מהדגימות ממדינת מהרשטרה בהודו, המדינה המהווה 62% מהמקרים במדינה. המוטציות הללו מדאיגות, מכיוון שהן ממוקמות בחלק מרכזי של הנגיף - חלבון הדוקרן - המשמש לחדירת תאים אנושיים. המוטציות הללו כוללות שינויים בחלבון הספייק שהופכים אותו לדברי החוקרים ל"מתאים יותר לתאים אנושיים". המשמעות: הנגיף יכול להיכנס לגוף ביתר קלות ולהתרבות מהר יותר. הן גם עלולות להקשות על מערכת החיסון לזהות את הנגיף בשל צורתו השונה במקצת לאחר המוטציות, והחשש הוא כי מערכת החיסון שלנו לא תוכל לזהות את הנגיף כמשהו שצריך לייצר נגדו נוגדנים.

אישה עוברת בדיקת קורונה בהודו // צילום: רויטרס
אישה עוברת בדיקת קורונה בהודו // צילום: רויטרס

יצוין כי הופעה של מוטציות חדשות היא אפשרית רק באזורים בהם יש מחזור גבוה של שכפול נגיפי. לפי דיווח בסוכנות רויטרס, ההשלכות של התפתחות מוטציות חדשות נוגעות לא רק עבור הודו, אלא גם עבור שאר העולם. מוטציות עלולות להעלות את התמותה מהמחלה בכ-20%, כפי שקרה בדרום אפריקה. הסיבה: ההתפשטות המואצת יותר של המוטציות גורמת בין השאר לעומס מוגבר על מערכת הבריאות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...