פרופ' נחמן אש: "הירידה במספר המאומתים נעצרה, נערכים לסיום הסגר"

ממונה הקורונה בתדרוך: "לא נבחן כרגע ביטול פטור מחובת בידוד למחוסנים" • "מקווה שנמצא מתווה שיאפשר חזרה בטוחה ללימודים" • "העומס על בתי החולים עדיין גדול" • בתוך כך, בדיוני הערכת מצב במערכת הבריאות דובר על ירידה במספר החולים הקשים ליום

פרופ' אש, היום // צילום: לע"מ // פרופ' אש, היום

"אנחנו נערכים בימים האלו לסיום הסגר, ומנהלים דיונים על מה נפתח": ממונה הקורונה, פרופ' נחמן אש, קיים היום (שני) תדרוך לתקשורת. "אנו מנסים למצוא את האיזון הטוב ביותר בין החשש למניעת תחלואה לצורך לפתוח את המשק", אמר על רקע החלטת הממשלה להאריך את הסגר עד ליום שישי בשעה 07:00.

"אתמול היו שני אירועי לוויה המוניים ושמענו על מסיבות בסופ"ש", ציין. "אני מגנה בתוקף את האירועים, וקורא למנהיגים ולמשטרה למנוע אותם. הסגר נמשך, וכל יום של הקפדה על ההנחיות חשוב ביותר".

"בנקודת הזמן הזו אנו מתמודדים עם כמה אתגרים", הוסיף. "הירידה במספר המאומתים נעצרה. מקדם ההדבקה נע בין 0.9 ל-0.96. זה הביטוי לעצירה בירידה בתחלואה. יש ירידה מתונה מאוד במספר החולים הקשים החדשים שמגיעים לבתי החולים, וירידה מאוד מתונה במספר החולים הקשים המאושפזים. העומס על בתי החולים עדיין גדול".

"השמיים יישארו סגורים לעוד שבוע"

על התפשטות המוטציות: "אנו מעריכים ששכיחות המוטציה הבריטית היא עד כ-70% ממספר הבדיקות החיוביות מדי יום. סך הכל התפוצה שלה גבוהה - מצאנו כ-80 מקרים של המוטציה הדרום אפריקנית, ואנחנו פועלים לאתר כל מקרה ומקרה גם מקרב החוזרים מחו"ל וגם בארץ. התחלנו בתהליך של מדגם סטטיסטי של מיפוי הדגימות בארץ. המיפוי יוכל להצביע על שכיחות המוטציות בישראל בצורה יותר מדויקת".

באשר לחזרה ללימודים: "אנחנו רוצים מאוד לחדש את הפעילות במערכת החינוך. יש לכך חשיבות רבה. מקווה שנגיע למתווה שיימצא את האיזון בין הצורך להמשיך את הלימודים לבריאות התלמידים. המוטציה הבריטית פוגעת ומדביקה בשכיחות גבוהה יותר אוכלוסייה צעירה".

"השמיים ישארו סגורים לעוד שבוע, ולהערכתי גם בתקופה הקרובה עד שנאסוף מידע על יעילות החיסונים נגד המוטציות השונות ועד שנסגור תהליך לקליטת המגיעים לארץ במלוניות או בבית ונוכל לעקוב אחריהם באמצעים אלקטרוניים", הבהיר. "אנחנו רוצים שהתהליך הזה יהיה שלם. אין לי הערכת זמן מתי תהיה פתיחת השמיים".

"חשוב להמשיך לחסן בני 60 ומעלה"

לפי ממונה הקורונה, "חשוב להתחסן כדי למנוע מעצמך להיות חולה במחלה שיכולה להיות מאוד קשה. מקרים של הדבקה אחרי התחסנות מועטים ופחותים מאוד בהשוואה למי שלא התחסנו. הקריאה היא להתחסן כדי למנוע תחלואה. החיסון גם מונע ממך צורך להיות בבידוד, ומאפשר כניסה לאירועים שונים במסגרת התו הירוק".

האוכלוסייה החלה להתחסן במנה השנייה // צילום ארכיון: משה בן שמחון ו-Newsenders

פרופ' אש נשאל מתי ייפתח מבצע החיסונים לכל האוכלוסייה. לדבריו, "אנחנו עדיין רוצים להמשיך ולעשות מאמצים לחסן את האוכלוסייה בסיכון. יש יותר מ-200 אלף אנשים מעל גיל 60 שטרם התחסנו. אני לא חושב שמיצינו את המאמצים להגיע למקסימום האוכלוסייה הזו. החשיבות גדולה במניעת תחלואה ותמותה. עדיין צריך לדבוק בלהמשיך ולחסן את האוכלוסיה הזו. נוכל לפתוח כאשר נמצה את האוכלוסייה הזו ויהיו לנו מספיק חיסונים. אני מודע לכך שיש הרבה אנשים בגיל צעיר יותר שהתחסנו במסגרת אפשרויות שוות מול הקופות, אך אני מצפה שהן ישקיעו מאמצים באוכלוסיות הסיכון".

"אנחנו לא בוחנים כרגע ביטול פטור מחובת בידוד למחוסן", אמר ממונה הקורונה, ובכך הביע תמיכה בעמדה שהציגה ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי-פרייס בוועדת החוקה מוקדם יותר היום. "כרגע לא משנים מדיניות לגבי מבודדים בארץ", הדגיש.

פרופ' אש התייחס להעברת החיסונים לרשות הפלשתינית: "אנו עושים זאת מתוך חשיבות של ההתחסנות בחברה הפלשתינית, ומשתמשים בחיסונים שיש אצלנו. יש עוד כמות של חיסוני מודרנה שנשארה אצלנו. לא ויתרנו על השימוש בחיסונים הללו ואנו בוחנים מהי הדרך הטובה ביותר לעשות זאת, מתוך הבנה שיש לנו כמות מעטה מהם ביחס לחיסונים של פייזר - ויש בעיה בכמות מעטה כי לא רוצים לבלבל את השטח".

"נתון מעודד"

בתוך כך, היום התקיימו דיוני הערכת מצב במערכת הבריאות, ובהם דובר על ירידה במספר החולים הקשים ליום. כידוע, זהו אחד המדדים המשמעותיים ליציאה מהסגר הנוכחי. לפי הנתונים שהוצגו, יש ירידה במספר החולים הקשים מ-140-130 ליום ל110-100. בכל שאר המדדים לא נרשם שינוי.

לדברי פרופ' אש בתדרוך, "מספר החולים הקשה ליום יורד בהדרגה, בסוף השבוע הוא יעמוד על 100 ונראה את היקף הירידה בימים שלאחר מכן. הסגר היום משפיע על תחלואה קשה בעוד עשרה ימים".

ד"ר ארז ברנבוים, מנכ"ל בית החולים הציבורי אסותא אשדוד, התייחס למצב: "בכל הקשור במלחמה נגד הקורונה, מדינת ישראל עוד לא נמצאת היכן שחשבנו שתימצא בעקבות הסגר וההגבלות. מקדם ההדבקה לא יורד בימים האחרונים, ואנחנו משייכים זאת בעיקר למוטציה הבריטית. 

"המגמה היא של התמתנות, אך לא של ירידה", קבע. "עם זאת, אם יש נתון מעודד בימים אלו, זו העובדה שמספר החולים הקשים היומי החל לרדת, ומכמות של 140-130 חולים קשים עד היום, ירדנו ל-110-100. לסיכום: יש עוד כברת דרך".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר