בהתרגשות גדולה נחת שלשום בבוקר בחרטום בירת סודאן מטוס ישראלי, ועליו משלחת ישראלית רשמית בת עשרה חברים. בראשה עמד שר המודיעין, אלי כהן, כשליחו האישי של ראש הממשלה נתניהו, ואליו נלוו בכירים במשרדו ובמטה לביטחון לאומי (מל"ל).
כזכור, מדובר בפעם הראשונה מאז קום המדינה שבה שר ישראלי נכנס למדינה האפריקנית הענקית - מדינה שבעברה נלחמה בישראל, היתה בעלת בירת של איראן, הבריחה נשק לחמאס, החוק בה חייב להחרים את ישראל ובארץ הוגדרה כמדינת אויב.
כשהוא לבוש מדים ובחיבוק עז, קיבל יו"ר המועצה הזמנית והרוח החיה מאחורי הנורמליזציה עם ישראל, עבד אל־פתאח אל־בורהאן, את השר הישראלי. מלבדו, השתתפו במפגשים רבים מבכירי השלטון בסודאן. רק ראש הממשלה הסודאני, עבדאללה חמדוכ, המצוי בסכסוך פוליטי עם אל־בורהאן לא השתתף בשיחות.
"אנחנו רגילים שבמפגשים כאלה ישראל היא היוזמת והדוחפת", מספר כהן בשיחה בלעדית עם "ישראל היום", "להפתעתנו ולשמחתנו, הם הביעו רצון להתקדם במהירות בכל התחומים".
"מחשש - לסיפוק גדול"
נושא מרכזי נוסף שהעלה כהן הוא חזרתם לסודאן של כ־6,000 מסתנני עבודה בלתי חוקיים שנמצאים בארץ. הנשיא המארח הביע נכונות מיידית לשנות את החוק המקומי, כך שאפשר יהיה להחזיר את המסתננים לסודאן בהקדם. "חד־משמעית, הם מוכנים לקבל בחזרה את המהגרים הסודאנים. זה גם משתלם להם כלכלית", אומר כהן.
השניים סיכמו כי בטרם עזיבתם את ישראל, העובדים הסודאנים יקבלו הכשרה מקצועית בארץ, וכן שישראל תקים פרויקט כלכלי גדול בסודאן כדי לסייע בפיתוח הכלכלה.
עוד סיכמו כי שתי המדינות יפתחו שגרירויות, ככל הנראה לאחר טקס בוושינגטון, ויקיימו שיתופי פעולה כלכליים וחקלאיים. מטוסים ישראליים יורשו לטוס בחופשיות בשמי סודאן, תוך תשלום אגרת מעבר כמקובל בתעופה העולמית.
קודם לפגישה עם אל־בוהראן, נועד כהן ממושכות עם שר ההגנה של סודאן, יאסין איברהים. גם כאן הרצון הסודאני להתקדם והרוח החיובית הפתיעו את הישראלים לטובה. המארח הגיש לבכיר הישראלי לחתימה טיוטת הסכם לשיתוף פעולה מודיעיני בין המדינות. הישראלים תרגמו במהירות את המסמך מערבית לאנגלית, ולאחר כמה תיקונים נערכה החתימה החגיגית.
בשל התארכות השיחות, החששות של המאבטחים לעזוב את ארמון הנשיאות והצורך לחזור לישראל לפני סגירת נתב"ג, ויתר כהן על ביקור מתוכנן בבית הקברות היהודי בחרטום.
"הגענו עם חששות ויצאנו מסופקים מאוד, אויבים הפכו לידידים. חשוב במיוחד שהסודאנים רוצים מיוזמתם לקדם את הנורמליזציה עם ישראל גם לאחר חילופי הממשל בארה"ב", אומר כהן ל"ישראל היום", "עבורי, כשר שכבר קיים נסיעות מדיניות, זו לא היתה 'עוד נסיעה' אלא רגע היסטורי - 72 שנים אחרי קום המדינה, להיות השר הישראלי הראשון שמגיע למדינה שבה הוכרזו שלושת הלאווים של ועידת חרטום, ושלקחה חלק במלחמות נגדנו.
אני שמח שיש לי הזכות לקחת חלק בתפנית ההיסטורית הזו, שהתרחשה בזכות המנהיגות והתעוזה של ראש הממשלה נתניהו מהצד הישראלי, ושל אל־בורהאן מהצד הסודאני. זהו שינוי עצום לטובה, גם בקשרי שתי המדינות וגם במפה האזורית, שישפיע לדורות קדימה".
לסודאן, המדינה השלישית בגודלה באפריקה, חוף ארוך בים האדום. עבור ישראל מדובר במיקום אסטרטגי רב חשיבות, שגם יוצר רצף טריטוריאלי עם מדינות שכבר מקיימות איתנו קשרים ביטחוניים ענפים, מצרים ואתיופיה. על רקע זה, כהן ואל־בורהאן הסכימו לכונן שיתוף פעולה מודיעיני וביטחוני כבר בזמן הקרוב כדי לבלום ארגוני טרור ואסלאם קיצוני. בצד שיחתם, תדרך קצין ישראלי בכיר בדימוס את הרמטכ"ל הסודאני על טקטיקות מבצעיות בהגנת גבולות. גם בהקשר זה הסודאנים הביעו עניין רב בלימוד מהניסיון הישראלי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו