דרכו האחרונה: ארונו של הפילנתרופ שלדון אדלסון הגיע לישראל

אדלסון, הפילנתרופ היהודי הגדול בדורות האחרונים, ייטמן היום בי-ם - העיר שתמיד עמדה בראש מעייניו, ושהיה לו תפקיד מרכזי בהעברת השגרירות האמריקנית אליה • רה"מ נתניהו חלף על פני ארונו • רעייתו, ד"ר מרים אדלסון: "בלתי נתפס שלא ייראה שוב את הארץ שכה אהב"

ד"ר מרים אדלסון וראש הממשלה נתניהו ליד ארונו של שלדון אדלסון בנתב"ג // צילום: עמי שומן // ד"ר מרים אדלסון וראש הממשלה נתניהו ליד ארונו של שלדון אדלסון בנתב"ג

שלושה ימים לאחר פרסום דבר מותו ממחלה קשה, ארונו של הפילנתרופ שלדון אדלסון הגיע לישראל. ״הגענו לארץ ששלדון כל כך אהב", אמרה רעייתו ד"ר מרים אדלסון. "בלתי נתפס שלא יראה אותה שוב בעיניו. הפעם הוא בא לנוח - מנוחת עולמים, לא לחפש איך לקדם ואיפה לתרום. זו הרגשה של חור עצום ואובדן גדול אבל גם של נחמה, שייסוריו מאחוריו והוא ישכב בקרב גדולי עמנו בהר הזיתים שבציון״.

בכאב גדול: שלדון אדלסון 2021-1933

תרומתו של אדלסון לשלל פרויקטים בישראל תשאיר חותם למשך שנים ארוכות - החל מפרויקט תגלית שהביא יותר ממליון צעירים לביקור בארץ, וכלה בתרומה לבתי חולים ולאוניברסיטאות שבהם הוקמו מחלקות ואגפים חדשים, ועוד מיזמי צדקה ופילנתרופיה רבים מספור. הוא ייטמן היום (שישי) בירושלים, העיר שתמיד שם על ראש שמחתו ונאבק ללא לאות לבצר את מעמדה כבירת ישראל, הן במעשים והן בפעילות עיקשת להעברת השגרירות האמריקנית אליה.

ארונו של אדלסון הוצב בטרמינל פתאל בנתב"ג כשהוא עטוף בו-זמנית בדגלי ארה"ב וישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע למקום כדי לחלוף על פני ארונו, ושיבח את אדלסון כדמות שהשפעתה על ישראל ועל העם היהודי תורגש למשך דורות ארוכים. 

"הרגשה של אובדן עצום". ד"ר מרים אדלסון ליד ארונו של בעלה בנתב"ג // צילום: עמי שומן
"הרגשה של אובדן עצום". ד"ר מרים אדלסון ליד ארונו של בעלה בנתב"ג // צילום: עמי שומן

נתניהו הגיע קצת לפני שמונה בערב. הוא הסתכל ארוכות על הארון ואף רכן לעברו לאות כבוד, תוך שהניח עליו את היד. הוא עשה זאת למשך כמה דקות שלמות בטרם קיבל את פניה של ד"ר מרים אדלסון, אשתו של מר אדלסון ושותפתו לדרך בשלל המיזמים שהקים ואלה שתמך בהם. ד"ר אדלסון הציגה בפני ראש הממשלה גם את משפחתה.

השניים שוחחו על פועלו של מר אדלסון, שגדל במשפחת מהגרים עניה בבוסטון ובעבודה קשה טיפס לצמרת העסקית של ארה"ב וחולל מהפכה בלאס וגאס, במזרח הרחוק ובעולם הפילנתרופיה בעם היהודי.

על האופן שבו הדורות הבאים ואלו שלא זכו להכיר את מר אדלסון יזכרו אותו בעוד 20 שנה, אמר נתניהו: "הוא ייזכר כפטריוט יהודי ענק, זו אבידה גדולה לעם היהודי". נתניהו נשאל מה אמר לד"ר אדלסון, והשיב: "אמרתי לה את זה".

בשורה אחת עם מונטיפיורי ורוטשילד. שלדון אדלסון // צילום: משה שי
בשורה אחת עם מונטיפיורי ורוטשילד. שלדון אדלסון // צילום: משה שי

יצוין שנתניהו הגיע במיוחד עבור אירוע זה, ולו רק כדי שיוכל לחלוף על הארון לכמה דקות אחרי ההיכרות רבת השנים עם מר אדלסון, שהפך להיות אחת הדמויות המשמעותיות בעם היהודי ובעולם העסקי ב-87 שנות חייו, וגם אחת הדמויות המשפיעות ביותר בפוליטיקה האמריקנית, לאור מאבקו הבלתי מתפשר לקדם את מעמד ישראל ולהילחם בחרמות נגדה.

מותו השבוע יצר כותרות בכל העולם, ורבים ציינו כי פועלו של אדלסון לביצור מעמדו של העם היהודי ושמירת ביטחונה של ישראל שמו אותו באותה רמה עם פילנתרופים כגון הברון רוטשילד ומשה מונטיפיורי. בלאס וגאס, העיר שהזניק קדימה במשך העשורים האחרונים, כמעט כל המלונות המרכזיים שיתפו פעולה בציון זכרו השבוע, והכירו תודה על פועלו על ידי הצגת דמותו על מסכי הענק שלאורך השדרה המרכזית בעיר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר