מבצע החיסונים יורחב גם לחולים כרוניים בני פחות מ-60

משרד הבריאות צפוי לפרסם הנחייה שלפיה חיסונים נגד הקורונה יינתנו גם לאלה שסובלים ממחלות מתחת לגיל 60 • בכללית יתחילו לחסן 24 שעות ביממה

חיסון נגד קורונה // צילום: גדעון מרקוביץ' // חיסון נגד קורונה

מבצע חיסוני הקורונה יורחב השבוע גם לבני 60 ומטה הסובלים ממחלות כרוניות. הנחיה בנושא לקופות החולים צפויה לצאת כבר מחר (ראשון). מתחילת מבצע החיסונים ציינו בכירי משרד הבריאות כי עד לסוף דצמבר ובמקביל להגעת מלאי גדול של חיסונים לישראל יורחב המבצע גם לגילאים הצעירים יותר.

עד כה הותר לחסן בני 60 ומטה רק אם הם מדוכאי חיסון, מושתלי איברים או בני בית של חולים אלו. במקביל היום (ראשון) נפתח מבצע החיסונים בקרב דיירי בתי אבות ודיור מוגן ובמוסדות רווחה.

שר הבריאות יולי אדלשטיין הנחה את מנכ"ל משרדו, פרופ' חזי לוי, לבדוק מתן חיסון לצוותי ההוראה כבר מהשבוע, בכפוף להחלטת ועדת התעדופים. זאת, לאחר פניה של שר החינוך יואב גלנט וממנכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד.

התקווה היא כי חיסון מערך ההוראה יאפשר חזרה מהירה יותר לשגרת לימודים, דבר שיקל גם על ההורים לשוב לעבודה במתכונת רגילה. החיסונים הנוספים יתאפשרו בעקבות האצה משמעותית של ביצוע החיסונים: מחר כבר יהיו 150 תחנות חיסונים, ועד יום שלישי ייפתחו עוד 80.

בכללית יחסנו מסביב לשעון

קופות החולים ממשיכות לחסן במרץ ובשבוע הראשון למבצע החיסונים חוסנו כבר  210 אלף ישראלים נגד קורונה. לפי ההערכות במהלך שישי ושבת חוסנו עוד כ- 30 אלף איש, כך שמספר המחוסנים בישראל מתקרב לרבע מיליון איש, כבר בשבוע הראשון למבצע. המחוסנים הם אנשים מעל גיל 60, צוותי רפואה ועובדי בתי החולים וקופות החולים.

מחר צפויים להיפתח למעלה מ-150 מתחמי חיסונים בכל רחבי הארץ, בהם תחנות חיסונים המשותפות לארבע קופות החולים ולפיקוד העורף. עד יום ג' יפתחו 230 תחנות התחסנות בכל הארץ.

בכללית יחלו בהמשך השבוע לחסן 24 שעות ביממה במתחמי חיסונים גדולים בתל אביב, הרצליה וחיפה. בשאר הקופות הרחיבו מאד את שעות הפעילות עד לשעות הלילה המאוחרות.

 במתחמי פיקוד העורף וקופות החולים מדווחים שחיסנו מדי יום 700 – 1000 מטופלים. מפקד מחוז צפון בפיקוד העורף אל"מ גיא ברגר עידכן "אנחנו מזהים עליה גדולה בתחלואה. עם הרבה דיגום וחקירות פתחנו מתחמים משותפים עם הרשויות המקומיות, שבהם פועלות כל 4 קופות החולים, מדובר ביישובי הפריפריה, מרמת הגולן דרך נהריה שפרעם ועוד. היתרונות הם עבודה משותפת עם קופות החולים שמאפשרות לייצר הספקים גדולים לצד נגישות של המתחמים. אנשים מבוגרים מגיעים, אנחנו מלווים אותם ויש להם חניה. גם אנשים שמתקשים עם מערכות המיחשוב, לא קרה שאדם לא יצא מחוסן. קופות החולים יודעות להתגמש.יש לנו פידבקים טובים מהציבור. אנחנו ערוכים להקים עוד 5 עד 10 מתחמי חיסונים בצפון. החיילים יעבדו שישי שבת וככל שיצטרכו. נקים את המתחמים בכפוף לאישור משרד הבריאות.

ובתוך כך, מסתבר שגם במתחמי החיסונים יש מי שיכול להתחסן "בדקה ה-90" למרות שאינו בקבוצות היעד. ר' (35) מתל אביב לא שייך לאף אחת מקבוצות הסייכון אך הצליח להתחסן במתחם  החיסונים של הכללית בהיכל שלמה. "הגענו לשם ב-19:55, רגע לפני הסגירה והבנו שהם לא רוצים להישאר עם עודף מנות חיסון ופשוט קיבלו אותנו", אמר. "ראינו ברשתות החברתיות דיווחים שאפשר לעשות את זה. לפני שהגענו למתחם בתל אביב היינו בהרצליה ושם אמרו לנו שפספסנו ושרגע קודם עוד עצרו מכוניות והציעו לאנשים  להתחסן כדי לסיים את כל המנות. זה באמת קורה".

בקופות החולים זועמים על היוזמה של בתי החולים לחסן במרפאות החיסונים שלהם מבוטחים של הקופות וטוענים שהדבר יוביל לכאוס. "אין סיבה להכניס בעת מגיפה אוכלוסיה בריאה לבתי החולים, אין ערך למתחמי החיסונים שם. איך אנחנו כקופה נדע אם מבוטח שלנו קיבל מנה ראשונה בבית חולים? גם רופא המשפחה לא ידע את זה ולא ניתן יהיה לעקוב אחרי תופעות לוואי. לבתי החולים אין מערכת מידע שיודעת להגיד אם אדם חוסן למשל נגד שפעת שבוע קודם. זה סתם אגו של בתי החולים".

ובתוך כך המטפלות והמטפלים הסיעודיים בישראל (סיעוד ביתי) התווספו לקבוצת המתחסנים הראשונה ויוכלו כעת גם הם להתחסן נגד נגיף הקורונה.

דורון רז, יו"ר איגוד נותני שירותי הסיעוד בישראל, מסר: "אנו מברכים על כך שכ-100,000 מטפלות ומטפלים סיעודיים מסורים המטפלים בכ-250,000 קשישים יוכלו כעת להתחסן, ומודים לפרופ' חזי לוי, מנכ"ל משרד הבריאות, שנענה לפניותינו בעניין זה. חיסון המטפלות בקבוצה הראשונה תיתן ביטחון לקשישים ותגביר את התחסנות אוכלוסיית הקשישים, שייעזרו במטפלות כדי להגיע להתחסן. תקופת הקורונה הוכיחה את חיוניות המטפלים הסיעודיים למשק, ובעיקר את חשיבותם הגדולה עבור הקשישים זכאי חוק הסיעוד בישראל ובני משפחותיהם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר