האישור הסופי בארה"ב לחיסון של פייזר צפוי להתקבל בימים הקרובים – ויכלול גם בני נוער מגיל 16

החלטת ועדת החיסונים של ה-FDA אינה מחייבת את הסוכנות, אך זו נוהגת לאשר את המלצותיה • רוב המומחים תמכו בדעה שיש לחסן גם מתבגרים צעירים יותר, ולא רק מגיל 18 ומעלה • שר הבריאות אדלשטיין: "הנחיתי את אנשי משרדי לבדוק את האישור, המלצותיהם יוגשו בתוך ימים"

החיסון של חברת פייזר לקורונה // צילום אילוסטרציה: איי.אף.פי. // החיסון של חברת פייזר לקורונה

לאחר שוועדת החיסונים של מנהל התרופות האמריקני (ה-FDA) המליצה הלילה (שישי) לראשי הסוכנות להעניק אישור חירום לחיסון הקורונה של חברת פייזר, מתבררים פרטים נוספים על ההצבעה הדרמטית שעשויה לשנות את המאבק העולמי בנגיף.

ביידן: 100 מיליון חיסונים לקורונה ב-100 הימים הראשונים לכהונתי // צילום: רויטרס

ההחלטה, שהתקבלה ברוב של 17 תומכים מול ארבעה מתנגדים, היא אינה מחייבת, אך ב-FDA נוהגים לאשר את המלצות הוועדה – ושם צפויים לאשר את השימוש בחיסון בימים הקרובים.

ד"ר סטיבן האן, ראש ה-FDA, סיפר לתוכנית "Today" שבערוץ NBC כי בכוונת הסוכנות "לקחת בחשבון את המלצת הוועדה במהלך קבלת ההחלטות שלנו, כדי שנוכל להצביע עליה בהקדם. זה תלוי בעיקר במורכבות בנושא המדובר, אבל אנו מתכננים להגיב במהרה".

ההצעה המקורית קבעה שהאישור להתחסנות יינתן לבני 18 ומעלה, אך בסופו של דבר הוחלט כי החיסון יוענק כבר לבני 16 ומעלה, זאת לאחר דיון שהתקיים בקרב חברי הוועדה לגבי האפקטיביות של החיסון בקרב מתבגרים בגילי 18-16. אחד מחברי הוועדה שהתנגד לאישור החיסון, ד"ר דיויד קים, מנהל מחלקת החיסונים במשרד המחלות המדבקות שבמשרד הבריאות האמריקני, סיפר לרשת החדשות האמריקנית CNBC שהוא היה מצביע בעד החיסון אם היו מחליטים להעניק אותו לבני 18 ומעלה.

החיסון של חברת פייזר לקורונה // צילום אילוסטרציה: איי.אף.פי.
החיסון של חברת פייזר לקורונה // צילום אילוסטרציה: איי.אף.פי.

פרופסור דניאל שפשלוביץ', סגן מנהל מחלקה פנימית ט' (מחלקת קורונה) בבית החולים איכילוב ומומחה לחיסונים, הסביר הבוקר ל"ישראל היום" על ההסתייגות שהייתה בקרב כמה מחברי הוועדה על הענקת החיסונים לבני נוער מגיל 16. "הניסויים של החברה בוצעו בקרב בני 16 ומעלה, ולכן האישור ניתן למתחסנים מהגיל הזה. ארבעת המתנגדים הצביעו נגד מכיוון שנעשו רק כמה מאות בדיקות על ילדים, ולא אלפים כמו אצל מבוגרים", אמר. "הם ביקשו לבצע בדיקות נוספות על קבוצת הגילים הזו, אך כן אישרו את החיסון בפני עצמו, אלא רק התנגדו לשימוש שלו בקרב ילדים".

לדבריו, פייזר פרסמה אתמול מסמך בן 100 עמודים שבו הופיעו כל תופעות הלוואי שהחיסון עלול לגרום להן. "זו הסיבה שבגללה הבריטים אישרו את החיסון כבר בשבוע שעבר, מכיוון שלמעשה כל המידע כבר פורסם וכולם יכולים לדעת מה יש ומה אין בחיסון הזה".

מרגרט קינן, הבריטית הראשונה שקיבלה את החיסון לקורונה, בשלישי // צילום: אי.פי.איי.
מרגרט קינן, הבריטית הראשונה שקיבלה את החיסון לקורונה, בשלישי // צילום: אי.פי.איי.

חברי הוועדה שאישרו את השימוש בחיסון הם מנהלי בתי חולים ומומחים חיצוניים לחיסונים אמריקניים, בהם ד"ר פול אופיט, מנהל המרכז לילדים בבית החולים בפילדלפיה. הם ביקשו להדגיש את השאלה שעלתה סביב אלרגיות ותופעות לוואי שונות שנגרמות בשל השימוש בחסיון, זאת למרות שלא זוהו רבות כאלה. ד"ר ג'יימס הילדרת', נשיא מכללת מהארי לרפואה, אמר שהיה רוצה שיותר בני מיעוט ישתתפו בניסויים לקבלת החיסון.

נשיא ארה"ב הנבחר, ג'ו ביידן, הגיב על האישור שהתקבל, ואמר כי מדובר ב"אור בוהק בתקופה חשוכה שלא לצורך" ושהאתגר הצפוי כרגע במדינה הוא להגביר את קצב ייצור והפצה החיסונים ל-100 מיליון מנות ב-100 הימים הראשונים של כהונתו. "לפני שאחל בכהונתי, ממשל טראמפ צריך לרכוש את המנות עליהן הוא ניהל משא ומתן עם פייזר ומודרנה, ולפעול להגברת הייצור כדי להפיץ את החיסון לאוכלוסיית ארצות הברית והעולם".

שר הבריאות יולי אדלשטיין בירך על קבלת האישור, ואמר כי מדובר בהחלטה ענקית גם עבור אזרחי ישראל: "הנחיתי את אנשי משרדי לבדוק את האישור ולהגיש את המלצותיהם בימים הקרובים. בינתיים, משרד הבריאות ממשיך בהתקדמות ובהיערכות למבצע חיסונים רב-היקף שיתחיל כבר במהלך החודש הקרוב".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר